12. mart 2020.12. mar 2020.
Beli luk i rakija
SELO NEKAD I SAD

Beli luk i rakija

Bilo je da se trag zatre i ašikovanju tajne koju su znali oni vispreniji. Beli luk se nosio u džepu od uroka govorile bake a rakija u unutrašnjem džepu gunja da se strah od kršnih lepotica umanji. A onda, po narodnoj kom opanci kom obojci. A iskusniji su govorili da su u skrovitim šljivicima ostajali i opanci
Istini za volju tu je i domaća debela slanina sušena na bukovom drvetu i eto rešenja po seljanima za bilo koji virus. U temi koja okupira planetu u mnogim selima Pocerine i Posavotamnave teku i pošalice tipa otići će virus i brže nego je došao ako budeo smeo i nakučiti. I podsećaju da se Srbi izboriše sa bezbroj problema tajnom zvanom selo ali krenimo redom.
U narodu a nasleđeno od starih da jutro počinje čenjem belog luka koji se guta ceo i kao šlag dolazi rakija da zalije i eto brisanja svih potencijalnih problema i za brojne bolesti. A u pravilo ide i rakija po jedna pred obrok iz onih čašica zvanih naprstak. I svedoci da ni prehlade a kamoli gripa u ovo zbrkano vreme klimom nema tamo gde luk i rakija kolo vode.
I kada se nije znalo za bolesti ovog tipa sve je istovetno uz voće i povrće iz trapa i u turšiji gde opet car svih careva je, vele vremešni, kiseli kupus koji briše i tragove kao gumicom. Tu opet u pomoć dolazi i onih tradicionalnih pet trava oko svakog domaćinstva koje sve pomažu da bude u zdravlju i svakom dobru. Tu se nekako nameće hajdučica koja je preventiva upravo iskušenjima ovog dela godine ali se sa pauzom pije i tokom leta uz prekide već po naninom receptu.
Šereti pak navode primere sa fudbalskih utakmica kada se obavezno jela slanina i beli luk pa je protivnički tim koji nije sledio dedove imao uz publiku i protivnika više a u novije vreme i jedan prvoligaš je negovao taj običaj. Opet šereti dodaju, verovali ili ne iz prestonog grada.
Bilo je da se trag zatre i ašikovanju tajne koju su znali oni vispreniji. Beli luk se nosio u džepu od uroka govorile bake a rakija u unutrašnjem džepu gunja da se strah od kršnih lepotica umanji. A onda, po narodnoj kom opanci kom obojci. A iskusniji su govorili da su u skrovitim šljivicima ostajali i opanci. Beše to vreme neki će reći divlje a opet meko ko pamuk. Svakako ni nalik sadašnjem...
Narodski lek je ostao i sada pa se izreka beo luk ti u oči višestruko znači i pomaže. I sada verujući narod vrti glavom a onaj oslonjen i na narodne običaje pomaže da se razume poput crvenog končića oko ruke i tako redom. Nebeski narod ima i zagonetne tajne. Pa i u virtuelno vreme jer kažu stari i sada kad se klikom može sve, džaba kliktanje ako je rečeno da tako bude.
I opet stižemo do virusa koji od sela do sela ima svoje ime ali samo jedan, nanin lek. Ima kažu težu i lakšu verziju. E i lek narodni ima i blagu već rečenu ali i težu kada čenj luka beloga prenoći u rakiji pa pobije i čega bilo nije vazda spremni na šalu dodaju. Tek u strahu koji se neguje pričom uz meze i pokoju rakiju i više ali i po glavicu luka veli postariji brka i psi čuvari šapama pokriju i oči i uši a bogami ni disajnim organima nije lako ...
Da se sa temom svih tema ne treba šegačiti zar i reći ali ni na tren ni ignorisati iskustvo izraslo iz predanja. Dan počinje zorom a uz umivanje vidika na prazan želudac kako vole reći pije se lek u kombinaciji koja se oseti u praksi delotvornijom. Za kraj ostavljajući upadicu nane Danojle da gde rakija drema tu virusa nema.
Ajd živeli...
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa