Info

12. mart 2020.12. mar 2020.
Promenada kroz istoriju Šapca
Svečano otvoren Vinaverov trg

Promenada kroz istoriju Šapca

„I svi su, kada su bili najveći, stvarali svet, a ne rekonstruisali svet, gradili vaseljenu, a ne precrtavali ono čemu je, u najboljem slučaju, drugi neimar deo polazne mogućnosti.“
(Stanislav Vinaver)
Stanislav Vinaver je svet, Evropa, moderno doba koje svi toliko dugo iščekujemo na našim prostorima. Sve ono o čemu je pisao, stvarao, to smo mi danas, to je Šabac, grad dobrih prilika i boljeg života - rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović u svom obraćanju povodom svečanog otvaranja novog gradskog trga.
-Trg Stanislava Vinavera je novo mesto u Šapcu koje smo ostvarili zajedno, jer smo građani slobodnog duha, slobodnih misli. Ovo je naš način da se odužimo velikom književniku i eruditi koji je ime rodnog grada poneo u svet. Zbog toga sam veoma ponosan, kao i na činjenicu da Vinaver nosi ideju o slobodi i sposobnosti ljudi da se izbore za bolji život. Mi to i danas činimo, jer se zalažemo za bolji život koji se ogleda u plaćenim poslovima i kompanijama koje dolaze, snažnim investicijama u infrastrukturu, vrtićima bez liste čekanja, prilikom da građani neposredno odlučuju, značajnim izdvajanjem sredstava za kulturu, izgradnjom parkova za decu, šetalištem kraj reke, i jednakim uslovima za sve, kako na gradskom, tako i na seoskom području. Šabac može da bude primer svima u Srbiji - zaključio je gradonačelnik.
Milica Vinaver Ković, unuka Stanislava Vinavera, profesor Filološkog fakulteta, stojeći ispred građevinskog poduhvata posvećenog njenom pretku, ističe da je promena u arhitekturi Šapca vidljiva, a da je Trg kruna u čuvanju uspomene na život i stvaralaštvo.
-Grad Šabac je Stanislavu posvetio više od biste, ili spomenika i ovo je proizvod višedecenijskog napora koji se ulaže u očuvanje sećanja, negovanja tradicije njegovog lika i dela. Zbog toga sam veoma zahvalna građanima i čelnicima Šapca. Smatram da je ovo prava promenada kroz istoriju Šapca, od 19. veka do danas. Fascinirana sam modernim izgledom, a ono što me posebno raduje to što je zelenilo vraćeno u javni prostor. Trg je ulaganje u kulturu i potpuno odgovara poetici Vinavera u svojoj „uređenoj neuređenosti“.
Jedno od najpoznatijih dela Vinavera „Gromobran svemira“ bilo je inspiracija i polazište za Trg, ali u svom materijalizovanom obliku nosi i skrivene poruke književnog uzora.
-Sa prvim prolećnim danima i trg će dobiti svoj konačan oblik i izgled. Ideja je bila da kreiramo prostor koji će biti dostupan građanima i pogodan za korišćenje. Kao što obično biva, deca su prva imala priliku da uživaju u tek postavljenoj travi, zamišljenoj kao oaza za odmor od užurbanog gradskog života. Ono što mnoge sigurno zanima su brojke na klupama, a one su zapisane u zbirci priča „Gromobran svemira“ - pojasnila je arhitekta Milena Zindović, idejni tvorac arhitektonskog rešenja posvećenog znamenitom Šapčaninu.
Celokupan literarni opus Vinavera obeležen je simbolima, a u svemiru koji je satkala misao velikog autora, zaštita harmonije je konstanta. Kroz muziku, dušu i simfoniju univerzuma članovi beogradskog jevrejskog Hora „Braća Baruh“ predstavili su spoj anime i porekla znamenitog Šapčanina.
Slojevitost i složenost novog gradskog venca, upotpunjen je modernim mobilijarom i časovnikom koji je darovala kompanija „Promeks“ povodom 30 godina svog postojanja.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa