12. mart 2020.12. mar 2020.
Grad Šabac ne radi na svoju ruku
IMUNIZACIJA I DRUGE ZDRAVSTVENE TEME

Grad Šabac ne radi na svoju ruku

Na konferenciji za medije održanoj proteklog četvrtka, bilo je reči o zastoju u vezi sa nabavkom medicinske opreme za Opštu bolnicu za koju je Grad Šabac opredelio sredstva. Takođe, razrešena je misterija da li su HPV vakcine besplatne i kojoj popluaciji su namenjene, kako i kada će se sprovesti imunizacija
Savet za zdravlje grada Šapca, na sednici održanoj 3. decembra protekle godine, usvojio je predlog za planiranje sredstava u budžetu grada Šapca za 2020. godinu za nabavku skenera u Opštoj Bolnici Šabac. Odlukom o budžetu grada Šapca opredeljena su sredstva u iznosu od 60 miliona dinara. Krajem januara, Grad Šabac uputio je pismo Upravi bolnice u kom je naglašeno da bolnica, ukoliko prihvata donaciju od Grada Šapca, dostavi tehničke karakteristike za traženi uređaj i sve neophodne podatke kako bi Grad Šabac mogao da sprovede javnu nabavku za kupovinu istog. Uprava bolnice odgovorila je da će intenzivirati sastanke da bi u najskorije vreme usledio odgovor u vezi sa nabavkom medicinske opreme.
- S obzirom da je prošlo više od mesec dana, a posebno posle raprave na parlamentu, danas smo napisali novo pismo Upravi bolnice o tome da le će prihvatiti donaciju skenera od Grada Šapca i, sa tim u vezi, da li će obezbediti neophodne uslove i prostor za postavljanje skenera, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Pored toga, Grad Šabac izdvojio je 30 miliona dinara za projekat rekonstrukcije Opšte bolnice.
- Taj novac rezervisan je u našem budžetu već dve godine i ništa se ne dešava. U sporazumu o saradnji između grada Šapca i Opšte bolnice, u članu 2. stoji da je Opšta bolnica „Dr Laza Lazarević“ Šabac dužna da definiše projektni zadatak za sve zdravstvene i tehničke parametre vezane za funkcionisanje bolnice. Dobio sam informaciju da će taj projekat da košta mnogo više nego što je prvobitno bilo predviđeno i zato sam stava da se odmah raspiše nabavka i da vidimo šta će ponuđači da kažu, dodao je Zelenović.
Posle odluke Grada Šapca da HPV vakcina bude besplatna za mlade sugrađane, počele su da „kolaju“ priče da to nije istina.
- Grad Šabac doneo je zakonitu odluku na osnovu preporuka Saveta za zdravlje Grada Šapca. Član 14. Zakona o javnom zdravlju nalaže da lokalna samouprava ima pravo da formuliše okvir i propiše pravila. Biće usvojen pravilnik na sednici Saveta za zdravlje koji će definisati kako i na koji način se sprovodi imunizacija, koje će nadležne institucije biti uključene i svi oni koji žele da budu deo te priče. Ponosan sam na činjenicu da je srpska javnost odluku Grada Šapca pozdravila sa oduševljenjem.
Grad Šabac izdvojio je 5 miliona dinara za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno, za nabavku vakcina protiv HPV virusa, koji je povezan sa 99.7 odsto slučajeva raka grlića materice. Prema rečima dr Milutina Ikodinovića, čalana Gradskog veća, odluka grada Šapca u skladu je sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti prema pravilniku o imunizaciji.
- Aktivna imunizacija koja se sprovodi vakcionom protiv HPV virusa pripada kategoriji preporučenih vakcina. Grad ne radi ništa na svoju ruku. U prvom krugu su deca od devete do dvanaeste godine, zato što je to najbolje tada uraditi. Inače, vakcinu bi trebalo da prime devojke od devete do dvadeset šeste godine, a muškarci od devete do dvadeset prve godine. Opseg imunizacije preporučen je devojčicama i dečacima od devete godine, istakao je dr Ikodinović.
Vakcine nisu obavezne. Nakon anketiranja sugrađana, biće organizovana edukacija roditelja u školama, a potom predavanja u koja će biti uključeni zdravstveni radnici.
- Kada bude utvrđen broj dece, sprovešćemo nabavku. U saradnji sa nadležnim ustanovama zdravstvene zaštite, ući ćemo u proces imunizacije, ističe Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa