12. mart 2020.12. mar 2020.
Racionalnost ključ uspeha
“TOPLANA” OBELEŽILA DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Racionalnost ključ uspeha

Bolje grejanje i niži godišnji troškovi, očuvanje životne sredine u kojoj živimo – iako je, kako ističu u šabačkoj “Toplani”, lestvica ciljeva postavljena jako visoko, nije i nedostižna. Realna je, a dokaz za to su stepenici koji su već pređeni i pokazali su se kao održivi
JKP „Toplana“ Šabac obeležila je 5. mart, Međunarodni dan energetske efikasnosti predstavljanjem brojnih mera i aktivnosti koje ovo preduzeće sprovodi u cilju smanjenja potrošnje goriva i uticaja na aerozagađenje. Akcenat na koji je usmerena uloga Toplane je što intenzivnija edukacija građana ne samo u identifikovanju problema već i u zajedničkom pronalaženju rešenja.
Bolje grejanje i niži godišnji troškovi, očuvanje životne sredine u kojoj živimo – iako je, kako ističu u šabačkoj “Toplani” lestvica ciljeva postavljena jako visoko, nije i nedostižna. Realna je, a dokaz za to su stepenici koji su već pređeni i pokazali su se kao održivi.
Trošimo više energije od ostalih država u Evropi. Računi za grejanje su nam veliki. Zagađujemo okolinu sagorevajući fosilna goriva i drvo na neefikasan način, nanoseći štetu sami sebi. Brojni su načini delovanja u korist energetske efikasnosti, što je u “Toplani” prepoznato i što se koristi.
-Najveći projekat koji radimo je termoizolacija stambenih zgrada i sa lepim danima počećemo radove u Benskoj bari i ići po listi zgrada koje su aplicirale za ovaj projekat. Drugi bitan projekat je motivacija građana da se priključe na mrežu daljinskog grejanja. “Toplana” će iz sopstvenih izvora finansirati priključenje zgrada koje se nalaze uz izgrađenu toplifikacionu mrežu. Jako bitan projekat, odnosno naša odluka je da pomognemo građanima koji se nalaze uz mrežu za distribuciju prirodnog gasa i odobrili smo popust od 30 odsto i omogućićemo građanima da otplate cenu priključka na 48 jednakih rata, naveo je direktor “Toplane” Slobodan Jerotić.
Na dan posvećen važnosti energetske efikasnosti podsećaju na mere čije je sprovođenje u toku i koje bi u budućnosti, u još većoj meri trebale da utiču na racionalno upravljanje energijom i racionalniju potrošnju. Važna stavka je saradnja sa građanima, promocija, edukacija i na kraju – zajedničko delovanje.
-JKP “Toplana” Šabac je jedan od četiri sistema daljinskog grejanja koji u svom sastavu ima proizvodne kapacitete koji koriste biomasu, od ukupno 60 toplana u Srbiji. Naše postrojenje, koje se nalazi na Letnjikovcu, trenutno ima kotao od 500 kilovata i snabdeva OŠ “Stojan Novaković” i Centar za stručno usavršavanje. Od početka sledeće grejne sezone još šest javnih zgrada, koje se nalaze na toj lokaciji, biće priključene na novu mrežu daljinskog grejanja koja počinje da se radi ovih dana, gde ćemo koristiti još jedan kotao na biomasu. Sada sprovodimo anketu i pripremamo projektnu dokumentaciju da još vlasnicima 250 privatnih kuća na toj lokaciji bude pružena mogućnost da budu povezani na daljinsko grejanje, rekao je Jerotić.
“Topla” ne umanjuje važnost edukativne uloge preduzeća – pomoć građanima da razumeju i pronađu uzroke lošeg kvaliteta vazduha, ali i bespotrebnog rasipanja energije. Otvorena vrata koja su opredeljena za razgovor sa Šapčanima jedan je od načina da se građani informišu, posavetuju ili da daju neke nove predloge. Predstavljanje energetske efikasnosti mladima mogućnost je da se ukaže na važnost brige o svojoj okolini i mogućnostima uticaja na životnu sredinu.
S.G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa