12. mart 2020.12. mar 2020.
Bože, hvala ti što nisam kao drugi
POST I HIPOKRIZIJA

Bože, hvala ti što nisam kao drugi

U toku je Sveta Četrdesetnica, najduži i najstroži post u godini. Pravoslavno učenje nalaže da Časni post provodimo u pokajanju (promeni), praštanju i molitvi, sa ciljem da najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, dočekamo u radosti. Postiti bi trebalo, kao i sve drugo, iz istinskih ubeđenja. Nema mesta hipokriziji i “oreol pravednika”, što je zamka u koju se lako upada. Duhovna gordost je teško izlečiva
Cilj je u srcu
Večitu dilemu da li su oni koji poste bolji od onih koji ne poste, posebno među hrišćanima, a kao posledicu površnog poimanja života u veri, razrešio je Gospod Hristos u jevanđelskoj priči O mitaru i fariseju:
„Dva čoveka uđoše u hram da se mole Bogu, farisej i carinik... Farisej govoraše: Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabljivci, nepravednici, preljubnici ili kao ovaj carinik. Postim dva puta u nedelji, dajem desetak od svega što steknem. A carinik stajaše u dnu hrama, bijući se u prsa govoreći: Bože, milostiv budi meni grešnome! Kažem vam, carinik otide opravdan dome svome, a ne farisej. Jer svaki koji uzvisuje sebe poniziće se, a koji sebe ponizuje uzvisiće se“ (Luka, 18, 9-14).
Ovako je govorio Zlatousti propovednik Vaskrslog Hrista, Sveti Vladika Nikolaj:
„Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi. Ovaj farisej nije došao u crkvu kao zdrav i ceo dušom, da se pohvali svojim zdravljem, nego kao teško oboleli od nepravde, koji u zanosu bolesti ne oseća više svoju bolest. Jedanput kad sam posetio jednu duševnu bolnicu, lekar me dovede pred rešetke najtežeg bolesnika od ludila.
– Kako se osećaš? upitah ga ja. On odmah odgovori:
– Kako se mogu osećati među ovim ludacima oko mene?
Eto, tako i farisej govori: hvalim te, Bože, što ja nisam kao ostali ljudi! Od svih zapovesti, koje je Bog dao narodu preko Mojseja, on je izabrao samo dve najlakše. No, i te dve on stvarno ne ispunjava. On posti i daje desetak, ali mrzi i prezire ljude i gordi se pred Bogom. I tako ostaje kao drvo besplodno. Plod nije u postu, plod je u srcu; plod nije ni u jednoj zapovesti, plod je u srcu. Sve zapovesti i svi zakoni služe srcu: greju srce, čiste srce, osvetljuju srce, zalevaju ga, ograđuju ga, pleve ga, seju ga, – samo da bi se plod u njivi srca začeo, porastao i sazreo. Sve dobrodetelji jesu sredstvo a ne cilj, metod a ne plod. Cilj je u srcu, i plod je u srcu.“
Milosti hoću, a ne žrtve
- Post je prevashodno duhovni podvig. Posno jelo je sredstvo, a ne cilj. Ima hrišćana koji ne jedu meso, ali „jedu džigerice“ svojih bližnjih. Suština posta je smirenje, trpljenje, praštanje, dobra dela, nežnost i briga za svoje najbliže. Ako je to teško i nedostižno, onda probajmo srdačan pozdrav, blag osmeh, mio pogled, toplu reč, raširene ruke i srce prema našim bližnjim. To je vrednije od hiljadu postova. Bog od nas traži srce: „Sine daj mi srce svoje.“... i dodaje: „Milosti hoću a ne žrtve!“, kaže protođakon dr Ljubomir Ranković.
Pravoslavlje nas uči da je uzdržanje od mrsne i jake hrane lek za utišavanje telesnih strasti, borba sa sobom i pobeda duha nad telom.
- Post je silazak u sebe, traganje i susret sa sobom u sebi. Ko sretne sebe u sebi, više je nego da je sreo anđela, kažu sveti oci Crkve, dodaje Ranković.


Sveti Epifanije Kiparski pozvao je na ručak Svetog Ilariona i pripremio pečeno pile. Epifanije je odbio: „Oprosti brate, od kad se zamonaših ne jedoh ništa zaklano“. Epifanije reče: „A ja, od kad se zamonaših, nikad ne legoh u postelju, dok sve ne oprostih protivnicima svojim“. Zadivljen Ilarion uzvrati: „Tvoja vrlina, sveti čoveče, veća je od moje!“


BOG BIRA ČOVEKA ZA SVOJ DOM
Čovek neki izađe u šumu, da izbere jedno drvo za japiju. I vide dva drveta jedno pored drugog. Jedno beše glatko i vitko, ali sa trulom srčikom unutra; drugo beše spolja rapavo i neizgledno, ali sa zdravom srčikom unutra. Uzdahnu čovek i reče samome sebi: šta mi pomaže ovo glatko i visoko drvo, kad je trulo i za japiju neupotrebljivo? Ono drugo, ako je i rapavo i neizgledno, bar je iznutra zdravo, te sa malo većim mojim trudom oko njega moći će dobro poslužiti za japiju u mome domu. I bez dugog razmišljanja izabra to drvo.
Tako će i Bog izabrati za Svoj dom između dva čoveka ne onoga, koji spolja izgleda pravedan, nego onoga, čije je srce ispunjeno zdravom pravdom Božjom.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa