12. mart 2020.12. mar 2020.
Nova lokacija, bolje mogućnosti
12. SAJAM POLjOPRIVREDE U PETAK I SUBOTU NA HIPODROMU

Nova lokacija, bolje mogućnosti

Na Šabačkom hipodromu u petak i subotu oko 150 izlagača predstaviće svoju ponudu. “Dislokaciju Sajma morali smo da izvršimo ne našom voljom, ali po svemu sudeći, na Hipodromu će biti mnogo bolje” kaže Dragiša Granić u ime organizatora Sajma Radio televizije “As”
Promena mesta održavanja omogućila je da ovogodišnji 12. Sajam poljoprivrede u Šapcu bude najveći do sada. Na Šabačkom hipodromu u petak i subotu oko 150 izlagača predstaviće svoju ponudu. Prisustvo gotovo svih najznačajnijih domaćih i multinacionalnih kompanija sa predstavništvima u Srbiji sa kompletnom ponudom u oblasti poljoprivrede, pored velikog izbora garantuje i najviši kvalitet izloženog.
Sajam je za posetioce otvoren oba dana od 8.00 do 19.00 časova, a svečano otvaranje je u petak u 11.00 sati.
-Od 10 vodećih semenskih kuća koje rade u Srbiji, osam izlaže kod nas “Institut za ratarstvo i povrtarstvo” Novi Sad, “Institut Zemun Polje”, “Pionir seme”... To je od ogromnog značaja. Takođe, tu su i najznačajnije kompanije koje se bave distribucijom preparata za zaštitu bilja “Agro market” i “Savacoop”, kao i “Galenika” koja se bavi proizvodnjom. Od multinacionalnih kompanija dolaze “Sindženta”, “Hemikal Agrosava” i sve druge velike kompanije koje su prisutne kod nas. Mnoge od ovih kompanija nisu prisutne čak ni na novosadskom sajmu. Od proizvođača stočne hrane svi dolaze, a prvi put će izlagati i “Gebi”, kaže Dragiša Granić u ime organizatora Sajma Radio televizije “As”.
Pre 12 godina Sajam u Šapcu je činilo 18 izlagača. Za razliku od sličnih manifestacija koje opstanu samo nekoliko godina, šabački Sajam ne samo da traje nego iz godine u godinu raste. Poslednjih nekoliko godina broj izlagača prevazišao je cifru od 100. Zbog ograničenosti prethodnog prostora prošle godine ih je bilo oko 120, mada je interesovanje daleko premašivalo tu cifru.
Prednost Sajma u Šapcu, u odnosu na ostale, jeste vreme njegovog održavanja, ali i velika posećenost.
-Sajam je početkom marta, pre svih poljoprivrednih radova. Prvi poljoprivredni radovi kreću krajem marta, a ovde poljoprivrednici imaju jedinstvenu priliku da na jednom mestu nađu sve što im je potrebno. Na Sajmu mogu i da kupe i da ugovore kako semenske tako i zaštitne proizvode. Velike kompanije u ovim oblastima imaju interes da se ovde pojave. Oni sa sobom povlače i proizvođače i distributere mehanizacije. Njima svaki termin održavanja sajma odgovara, ali kod nas će doći apsolutno sve vodeće komapnije koje se bave prometom mehanizacije u Srbiji. Prvi put će ih biti više od 25, a to je omogućio prostor na Hipodromu, navodi Dragiša Granić.
Ulaz i parking za posetioce uvek su bili besplatni, pa se ta praksa nastavlja i sada. To je još jedan od razloga velike posećenosti ovog Sajma. Tokom dva dana trajanja od 7.000 do 10.000 ljudi obiđe postavljene štandove, što je izuzetno značajna cifra. Posetioci dolaze ne samo iz Mačve i Pocerine i susednih opština, nego i iz Valjeva, Srema...
Prošle godine neki od poljoprivrednih proizvođača imali su primedbe što na licu mesta nisu mogli da kupe proizvode koji su im potrebni. Ove godine, opet zbog povoljnije lokacije, veći broj izlagača svoju robu prodavaće direktno na Sajmu.
-Bili smo zadovoljni i sa dosadašnjih 100 do 120 izlagača. Nova lokacija pružila nam je nove mogućnosti. Dislokaciju Sajma morali smo da izvršimo ne našom voljom, ali po svemu sudeći, na Hipodromu će biti mnogo bolje. Hala nam je davala određeni komfor u smislu da smo odmah mogli da postavimo štandove, nije nam trebala nikakva dodatna infrastruktura. Sada smo morali da postavimo balon salu, grejanje, osvetljenje... Ipak, ova lokacija nam je pružila nešto dodatno, a to je mogućnost da imamo mnogo više izlagača mehanizacije i više malih poljoprivrednih gazdinstava, objašnjava Granić.
Deo prostora biće pokriven i tu će uglavnom biti najveći izlagači. Zatvoreni deo imaće oko 760 metara kvadratnih korisnog prostora.
Ni izlagači čiji štandovi budu napolju ne moraju da brinu, kao ni posetioci. Najavljena temperatura za ove dane je 20-ak stepeni uz sunčano vreme.
Pored samog Sajma na Hipodromu će se održati i nekoliko pratećih događaja. Jedno od njih je takmičenje u pravljenju gulaša koje će se održati u subotu, a posetioci će moći da probaju pripremljene specijalitete.
Organizaor Sajma je, kao i svih prethodnih godina, Radio televizija “As”. Pokrovitelj je Grad Šabac, generalni sponzor “NLB” banka, a zlatni sponzor “Institut za ratarstvo i povrtarstvo” Novi Sad.

Izlagači nisu želeli prekid
Zorkina Hala u Šapcu od prošle godine je u vlasništvu “AIK” banke. Iako su organizatori imali želju da se i ovaj Sajam održi na tom mestu, kao i ranijih godina, nisu naišli na razumevanje iz centrale banke u Beogradu.
-Kada smo u septembru obavešteni da nam “AIK” banka uskraćuje gostoprimstvo poslao sam imejl svim većim kompanijama sa jednostavnim pitanjem – da li žele da Sajam radimo na nekoj drugoj lokaciji ili da ga odložimo za neku narednu godinu. Svi su želeli da se održavanje Sajma nastavi bez prekida. Da se to ostvari velike zasluge pripadaju Gradu Šapcu i Šabačkom hipodromu, koji su nam izašli u susret i ustupili nam prostor besplatno, navodi Dragiša Granić.


Hipodrom adekvatniji
Organizatori su spremni, a spreman je i Hipodrom za predstojeći događaj.
-Trajnost je najbolji pokazatelj kvaliteta ovog Sajma. Prvi put se održava na ovom prostoru, za koji smatram da je mnogo adekvatniji od ranijeg. Pruža znatno veći komfor, kako izlagačima, tako i posetiocima. Kvalitet staza na Hipodromu neće trpeti zbog Sajma i ukoliko se dogodi neko oštećenje biće popravljeno do 19. aprila kada je prvi trkački dan, kaže Aleksandar Dragojević, direktor Šabačkog hipodroma.


M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa