12. mart 2020.12. mar 2020.
Sigurnija varijanta
NOVA ULAGANjA ZA STABILNO SNABDEVANjE

Sigurnija varijanta

Radovi na istražno-eksploatacionoj bušotini za bunar u Svileuvi se ovih dana privode kraju. U toku je ispitivanje, odnosno merenje količine voda koje će dati.
Prema rečima predsednika opštine Dušana Ilinčića ovi radovi su deo projekta stabilnijeg snabdevanja vodom u kritičnim periodima tokom godine, ne samo Koceljeve, nego i okolnih mesnih zajednica gde je pušten cevovod.
-Ovo je veliki korak koji smo započeli u prošloj godini. Dubina bunara je preko 200 metara a vreme će pokazati koliko će vode biti u njemu. Takođe, korak na koji smo se odlučili je da sve bunare spojimo u jedan kroz izgradnju rezervoara u Svileuvi. Njegov kapacitet biće 950 kubika. U njega će se upumpavati voda i biće u direktnoj vezi sa postojećim rezervoarom u bivšem Partizanskom putu na delu magistralnog puta Šabac- Valjevo koji je kapaciteta 650 kubika. Predviđeno je da se novi rezervoar, koji će se najverovatnije ove godine raditi, spoji sa već postojećim rezervoarom novim cevovodom i imaćemo vodu koja će se direktno transportovati prema postojećem rezervoaru, snabdevati ga vodom i održavati dobar i kvalitetan pritisak u naselju i okolini odakle se građani snabdevaju- rekao je Ilinčić i dodao da će od rezeroara koji će ići od Svileuve prema Koceljevi nalaziti i prečistač vode, tako da će svaka eventualna primesa u vodi biti prečišćena i kao takva stizati do Koceljeve i krajnjih korisnika.
Izvođački projekat je završen, dobijena je građevinska dozvola i završene sve predpripremne radnje neophodno za raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača.
Među ciljevima u ovoj godini je bušenje dodatnog bunara na jednoj od lokacija u zoni vodosnabdevanja koja bi obezbedila nove količine vode i napajanje budućeg rezervoara u Svileuvi.
-Suština je sledeća. Kada je smanjena potrošnja vode da imamo šanse da se on napuni i stabilizuje snabdevanje korisnika u kritičnim mesecima tokom godine. Takođe, urađena je i automatizacija, odnosno praćenje i kretanje vode unutar vodo sistema tako da, sve ono što je moguće uraditi, mi smo uradili ili radimo da bismo obezbedili kvalitetnu vodu i kontinuirano snabdevanje kako građana tako i privrede. A zahtevi su iz dana u dan sve veći posebno ako znamo da je sušan period i iza a verovatno i ispred nas. Može se reći da smo ušli u neku pripremnu fazu kako bismo narednu sezonu dočekali mnogo spremnije nego što je to bilo ranijih godina- ocenio je predsednik opštine.
SNABDEVANjE SA
AKUMULACIJE STUBO ROVNI
U proteklom periodu završena je studija opravdanosti sa generalnim projektom vodosnabdevanja opštine Koceljeva sa povezivanjem na regionalni vodo sistem “Kolubara” akumulacija “Stubo- Rovni” koji je uradio “Energoprojekt inženjering”.
Kako je istakao Ilinčić, ovo su dokumenti koji će u budućnosti omogućiti početak projektovanja vodovodnog sistema od Pećine prema Koceljevi.
-To je daleko trajnija i sigurnija varijanta. Mi nismo kao opština bili predviđeni u prvobitnom planu niti obuhvaćeni, odnosno planirani za snabdevanje sa “Stubo- Rovni”. Međutim, očekuje se da će potrebe za vodom u narednom periodu biti sve veće. Idemo korak napred i ako uđemo na vreme u realizaciju imaćemo još jednu dopunu i veliku sigurnost u vodosnabdevanju u budućnosti što je veoma bitno, prvenstveno za stanovništvo, ali i za postojeću kao i za buduću privredu koja se bude opredelila za ulaganja na teritoriji naše opštine. Mi smo kao opština pridodati za snabdevanje sa ove akumulacije po skraćenom postupku. Uradili smo dokumentaciju i sve predpripremne radnje sa naše strane su odrađene tako da sada čekamo dalje korake. To je državni projekat a jedan značajan dokument koji je usvojila Vlada Republike Srbije krajem januara meseca je prostorni plan za područje koje je vezano za branu “Stubo- Rovni”. I u tom smo planu viđeni. Veliki, ogroman uspeh sadašnjeg rukovodstva je priključenje na ovaj vodo-sistem koje bi malo verovatno bilo moguće bez ogromne podrške i angažovanja narodnog poslanika Veroljuba Matića i države. Mi smo sada ravnopravni sa svim drugim opštinama, pa i Valjevom-izjavio je predsednik opštine. Koceljeva će zasigurno imati brigu manje u narednim decenijama kada je reč o strateški važnim pitanjima poput vodosnabdevanja jer bez sigurnosti u ovoj oblasti ni jedan kraj nema budućnost.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa