12. mart 2020.12. mar 2020.
Zaštita od bujičnih poplava
PROJEKAT UREĐENjA MANjIH VODOTOKOVA
VREDAN GOTOVO 120 MILIONA DINARA

Zaštita od bujičnih poplava

U pročišćavanje Rasnice, Lukinca, Lukića potoka, Sumijevca i Crkvina, u proširenja proticajnih profila i izgradnje zaštitnog pojasa biće uloženo gotovo 120 miliona dinara, a rok za završetak radova je oko četiri meseca
Prošlogodišnje bujične poplave početkom juna meseca, koje su na delu koceljevačke opštine nanele velike štete javnim ustanovama, privredi i domaćinstvima, inicirale su izradu i realizaciju projekta uređenja manjih vodotokova u Koceljevi. Radovi na vodama drugog reda su u toku a u ovoj lokalnoj samoupravi napominju da su ozbiljno shvatili svaku opomenu prirode i krajnje odgovorno pristupili rešavanju problema.
U pročišćavanje Rasnice, Lukinca, Lukića potoka, Sumijevca i Crkvina, u proširenja proticajnih profila i izgradnje zaštitnog pojasa biće uloženo gotovo 120 miliona dinara, a rok za završetak radova je oko četiri meseca.
–Procena opštinske komsije da su štete prouzrokovane izlivanjem voda drugog reda koje se dogodilo 3. juna prošle godine oko 50 miliona dinara, a Kancelarija za javna ulaganja je na osnovu izveštaja ove komisije opredelila određena sredstva. Završene su sve neophodne predpripremne radnje i radovi, koje izvodi vodoprivredno preduzeće Erozija Valjevo, su započeti u prvoj polovini februara- rekao je načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj i turizam Miodrag Tadić.
Projektom je predviđena regulacija Rasnice uzvodno od regulisanog dela do Lukića potoka, odnosno do novoizgrađenog mosta na ovom toku drugog reda u dužini od oko kilometar koliko će biti uređen i tok Sumijevca. Lukinac je prošle godine naneo ozbiljne štete ne samo na objektima u okolnom naselju već i u privrednim pogonima te će najveći deo ovog vodotoka biti revitalizovan od Klisure duž magistralnog puta do industrijske zone u dužini od oko 2,5 kilemetara. Na Lukincu će biti izgrađena i pregrada na lokaciji iznad naselja Klisura i to bi trebalo da u velikoj meri ublaži nalet bujičnih voda.
Tadić je ocenio da je reč o projektu kojim će biti regulisana prilična dužina tokova drugog reda, a realizacija iziskuje ozbiljna novčana sredstva koja će se uložiti u manje reke i potoke, što se ranije, kako je rekao, verovatno nikada nije dogodilo.
–U sklopu projekta koje rade Srbija vode sa vodotocima prvog reda naslonjen je i vodotok drugog reda, Rasnica, pritoka Tamnave i u njemu je definisana izgradnja jednog zaštitnog, odbrambenog zida kraj Rasnice od mosta kod Lovačke ulice do PU Poletarac. Reč je o betonskom zidu visine oko 70 centimetara koji je armiran, ima određenu stabilnost, tako da će onemogućiti potencijalno izlivanje reke u naselje. Takođe će se u Omladinskoj ulici kod vrtića postaviti i mobilne zaštitne pregrade da, ukoliko ipak dođe do izlivanja, mogu biti podignute montažne barijere koje se brzo postavljaju u cilju zaustavljanja poplavnog talasa. Pored zaštitne uloge betonskog zida na pojedinim mestima, na svakih stotinjak metara, postavićemo i klupe tako da ćemo praktično napraviti i šetalište koje iziskuje i javnu rasvetu kako bi taj pojas dobio svoju punu funkciju i koristio se u svrhu šetališta i rekreacije- objasnio je Tadić.
Predsednik opštine Dušan Ilinčić podsetio je i na radove u Kamenici na reci Kozarici na kojoj je u potpunosti uređen i proširen proticajni profil.
–Zahvaljujući svim ovim radovima, ali i svim dosadašnjim projektima na reci Tamnavi i njenim pritokama, ući ćemo mnogo spremniji u kišni period godine kada smo imali probleme sa izlivanjem manjih korita i bujičnim poplavama. Konfiguracija terena je takva da se prilikom naglih i obilnih padavina u trenutku sa okolnih brda slije ogromna količina vode koja izlazi iz korita i plavi okolinu. Niko ne može da kaže da ćemo biti apsolutno zaštićeni, ali sa sigurnošću možemo da tvrdimo da su šanse za izlivanje sada daleko manje- poručio je Ilinčić.
Čini se da je Koceljeva kao lokalna zajednica izvukli pouke iz prethodnog perioda i sada insistira na prevenciji ali je istovremeno neophodno da svaki član društva promeni svest i radi na očuvanju životne sredine jer je priroda u nekoliko navrata veoma surovo uzvratila na ljudsku nemarnost i bahatos.
–Zarasla korita i nagomilano smeće su nekada bila uobičajena slika duž reka. Danas je to daleko drugačije ali je i dalje prisutno u manjem obimu na određenim lokacijama. Propisi u oblasti zaštite životne sredine kada je reč o ambalaži se menjaju i tu će se dešavati promene koje će verovatno uticati na smanjenje ove pojave. Mislim da, ako je neki sistem uređen, onda i građani u manjoj meri narušavaju okolinu jer svima nam je u interesu da, osim što je nešto funkcionalno, bude i lepo i uredno- poručio je načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj i turizam.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa