12. mart 2020.12. mar 2020.
Buše bunar u Ignjata bari
U CRNOJ BARI, NEDALEKO OD DRINE, REŠAVAJU
PROBLEM SNABDEVANjA PIJAĆOM VODOM

Buše bunar u Ignjata bari

Prethodna istraživanja pokazala najbolji kvalitet i količine vode, baš u ataru gde se nalazi vaga za merenje stoke. Sa ovog mesta, naravno izgradnjom vodovodne mreže mogla bi da se snabdevaju i obližnja sela(Banovo Polje, Glogovac, Sovljak i Salaš Crnobarski). Crnobarci i dalje piju vodu iz cisterne, koju svako jutro doprema JKP Bogatić
Po nalazu Zavoda za javno zdravlje Šabac u mačvanskoj mesnoj zajednici Crna Bara, koja se nalazi blizu Drine, od uzetih 41 uzorka u domaćinstvima i na arterskim česmama u Crnoj Bari i Sovljaku (analiza na teške metale), uzorci u 40 domaćinstava su pokazali veću koncentraciju nitrata od dozvoljene, zbog čega je zabranjeno korišćenje ove vode za piće i pripremanje hrane. Ranija analiza o kojoj je u našem listu bilo reči pokazala je da ni voda uzeta sa arterških česmi u Crnoj Bari i Sovljaku, zbog prisustva arsena nije za upotrebu.
Pokušavajući da ovaj problem reši opština Bogatić je prvo angažovala stručnjake Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, koji su shodno projektu na lokalitetu u ataru Vasin šib, katastarske opštine Crna Bara, na dubini od 25 metara našli nekvalitetnu vodu za piće, tako da će ovaj “objekat” u buduće predstavljati osmatrački za kontrolu kvaliteta vode.
- Budući da problem nije rešen, krenulo se na drugi lokalitet, koji se nalazi u delu sela koji zovu Ignjatova bara ili “Stočna vaga”. Prvi uzorci pokazali su izuzetno dobar kvalitet i količine vode za piće. Zato smo pristupili izradi istražno-eksploatacionog bunara odgovarajućih konstrukcijskih karakteristika, dubine 90 metara, kao i izradi prateće dokumentacije, koja podrazumeva Elaborat o rezervama, kaže Siniša Sević, odbornik u Skupštini opštine Bogatić iz Crne Bare i predsednik privremenog organa ove mesne zajednice, koji je o svemu pomenutom često govorio na sednicama opštinskog parlamenta.
Izvođač radova je “Hidrogeocentar” doo Leštane-Beograd, koji je u posao stupio posle uspešno sprovedenog postupka javne nabavke. Radovi veoma dobro napreduju, a neophodna sredstva obezbeđena su iz opštinskog budžeta i putem kapitalnih subvencija JKP Bogatić. Uz poštovanje utvrđenih rokova, sledeći korak biće izgradnja seoskog vodovoda, a osim meštana Crne Bare, odavde je predviđeno i snabdevanje pijaćom vodom obližnjih sela, Banovog Polja, Glogovca, Sovljaka i Salaša Crnobarskog.
Crnobarci se za sada pijaćom vodom u velikom broju slučajeva snabdevaju iz cisterne, koju svako jutro ovde doprema JKP Bogatić.
Za centralizovano vodosnabdevanje svih pet mesnih zajednica sa ukupno 6.000 stanovnika i više drugih potrošača na ovom području, biće potrebno obezbediti protok 30 litara pijaće vode u sekundi.
Lokalitet Crne Bare je odabran i kao centralni za svih pet pominjanih sela, a uz malo napora, “povezivanje” Klenja i Bogatića, koji i sam ima izvesnih problema sa kvalitetom voda iz sadašnjeg izvorišta, piše između ostalog u analizi JKP Bogatić o aktuelnim problemima vodosnabdevanja severozapadnog dela opštine Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa