2. april 2020.2. apr 2020.
Karantin s brigama
DRAGAN MIHAILOVIĆ – ODBOJKAŠKI TRENER

Karantin s brigama

U Orestijadi „između dve vatre“. Dobar posao u Indiji, sledi novi angažman. Briga o situaciji posle epidemije. Odbojka će dugo trpeti od ove pauze. Ostanite kod kuće
Nema treninga, nema utakmica, nema izvesnosti, nema sigurnosti, jedino što postoji je vreme, to uslovljava karantin. Šabački odbojkaški trener Dragan Mihailović, doskorašnji selektor Indije, nije potencijalni ili stvarni nosilac virusa, ali je u svom domu 24 sata, jer je to pravilo države u kojoj živi.

-Nalazimo se u Grčkoj, Orestijadi, ovde je karantin izuzetno strog, celodnevni, samo sa posebnom dozvolom se izlazi. Rade pekare, apoteke, supermarketi, banke, sve drugo je zatvoreno. U Grčkoj situacija nije alarmantna, ali su procenili da je ovaj vid prevencije najbolji. U mom gradu, Orestijadi, svi smo „između dve vatre“. Kako smo na severu regiona Evros, u istočnoj Makedoniji, na jednoj strani je korona virus i stroge mere, a na drugoj mnogo migranata koji pokušavaju da prođu granicu Turske i Grčke, što je, u stvari granica Evrope.

Do nedavno ste radili kao selektor reprezentacije Indije i u ovoj državi, koja nije poznata po odbojci, napravili zapažene rezultate?

-Odličan posao je urađen tamo. Uspeli smo ono u šta mnogi nismo verovali. Osvojili smo osmo mesto na Prvenstvu Azije, obezbedili kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Želim da pomenem i mog skauta Ognjena Markovića koji je bio od izuzetne pomoći u ostvarivanju ovih rezultata. Izuzetan potencijal je prisutan u Indiji, dobra organizacija i šanse da budu u Parizu 2024. mnogo je veća i realnija, nego što je bila ova. Ugovor je istekao i radujem se novoj odbojkaškoj avanturi na nekom novom poslu.

Šta se može reći o azijskoj odbojci u ovom trenutku?

-Tamo je tradicionalno dobra odbojka. Japan, Južna Koreja su tehnički jake, Iran, predvođen Igorom Kolakovićem i Draganom Kobiljskim i Australija tehnički i fizički odlične. Kina je podmladila ekipu i sigurno je da će u narednim godinama biti u borbi za medalje, Katar čine 12 naturalizovanioh i dva domaća igrača. Kineski Tajpej je vrlo dobar, predvodi ih naš trener Branislav Moro i pomoćnik Vulićević i oni su bili najprijatnije iznenađenje Prvenstva. U pripremama smo pobedili Katar, odigrali 3:2 protiv Australije. Nisu velike razlike, ali prednost Iranu, Japanu i Koreji daju jake domaće lige, učešće na najvećim takmičenjima, a, uz dodatak Australije, to su i timovi sa profesionalcima koji igraju u Evropi. U Aziji mnogo ulažu u strane trenere. Čuveni Raul Lozano je selektor Kine, Filip Blan Japana, Lebedev Australije, svima poznata imena.

Sada nije ništa više izvesno, ali da li su postojali razgovori o novom angažmanu?

-Kao da sam osetio neke probleme. Bilo je ponuda, kako klupskih, tako i nacionalnih, ubrzo po isteku ugovora sa Odbojkaškim savezom Indije. Odlučio sam da sačekam do proleća, naravno, nisam se nadao da će to biti ovakvo proleće. Trenutno je važno da se situacija sa epidemijom razreši dobro i da se vratimo normalnom životu. Ovo je takav posao, nikada ne znate ko će vas kontaktirati i predložiti saradnju. Zadovoljan sam saradnjom i sa Svetskom odbojkaškom federacijom (FIVB), kroz tu saradnju sam radio u Indiji, nadam se da ću i na narednoj destinaciji biti kroz tu saradnju.

Može li se pretpostaviti šta očekuje sport uopšte i odbojku posle ovog neplaniranog i dugog zastoja kome se još kraj ne nazire?

-Čekaju sve ekonomske poteškoće, već sada se osećaju, a što duže traje epidemija, biće sve gore. Sport će i te kako osetiti ekonomske poteškoće. U našem sportu će biti teško, jer nije profitabilan u toj meri. Lige su prekinute uglavnom, a gde nisu biće veliki problem kada se nastave, jer će igrači izaći iz forme, a onda su povrede vrlo izvesne. Ne raduju me najave da bi do leta moglo trajati sve ovo i neka moja procena je da će odbojci trebati bar dve godine da se oporavi, naravno, sve zavisi od trajanja epidemije i mera uslovljenih njom. Ipak, zdravlje je najbitnije i poruka za moje drage Šapčane i sve u Srbiji je da ostanu kod kuće.

Osmo mesto u Iranu
Najvažnije takmičenje na kome je Mihailović predvodio Indiju bilo je Prvenstvo Azije održano u Iranu. Plasman među osam najboljih Indija je obezbedila pobedama nad Kazahstanom 3:2 i Omanom 3:1, a u meču za polufinale poraženi su od Koreje 3:1, ali je glavni cilj ostvaren mestom u četvrtfinalu.
Kvalifikacioni turnir je održan u januaru u Kini, Indiju je predvodio Mihailovićev pomoćnik Sridharan. Indusi su pretrpeli tri poraza u realnoj jakoj konkurenciji Južne Koreje, Katara i Australije.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa