2. april 2020.2. apr 2020.
Onlajn KULtura
Vodič kroz meni za dušu

Onlajn KULtura

Naredne redove posvetili smo analizi liste predloga onlajn dostupnih kulturnih i eduaktivnih sadržaja kojima možete pristupiti iz svog doma, bez obzira na vremenske odrednice i trenutnu globalnu zdravstvenu, ekonomsku, privrednu situaciju. Ukoliko ste nekada poželeli da zavirite u predvorje svetske kulturne baštine, sada je prilika za onlajn (KUL)turu.

Versaj


Očekivanje: Pogled u sjajnu, glamuroznu prošlost Francuske, velike nacije bogate istorije, a sve to iz udobnosti svog doma. Uz prigodnu muziku, moguće je stvoriti osećaj kako se zaista nalazite u poznatom zdanju
Realnost: U virtualnoj poseti, na raspolaganju je više besplatnih tematskih izložbi posvećenih francuskim kraljevima i vladarskoj palati. Svaku krasi detaljan opis eksponata, na francuskom i engleskom jeziku, dok je u nekima moguća i istinska virtuelna šetnja prostorijama veličanstvenog zdanja u okviru izložbe. Dodatni plus je i video zapis koji vas vodi kroz celokupan kompleks.


Narodni muzej


Očekivanje: Kada je u pitanju ova institucija kulture očekivanja u virtuelnom svetu nisu bila prevelika.
Realnost: Vrlo prijatno iznenađenje. Počev od dizajna do ponude i sadržaja. Poput Versaja u ponudi su virtuelne ture kroz izložbe koje sadržinski ispunjavaju praktično sve što je neophodno. Prikazi eksponata su kvalitetni, a uz svaki postoji i kratak opis. Osim izložbi, kroz kratke sekvence prezentovana je i stalna postavka Narodnog muzeja. Sajt nudi ćiriličnu i latiničnu verziju.


Ufici


Očekivanja: Uz kafu, put do magične Firence, nestvarno lepe Toskane i najvažnije institucije kulture bivše prestonice Medičijevih, ukratko tura koja će pružiti konture odgovora zbog čega se ne žale ni sati čekanja u redu pred čarolijom Uficija.
Realnost: Vanvremensku umetnost oličenu u delima najvećih umetnika u istoriji možete videti kroz izložbe, gde ne izostaju opisi eksponata na više jezika, a jedan od njih je engleski. Ko voli video produkciju, nije lišen tog užitka, uz živu reč kustosa, no nedostatak je što u tome mogu uživati samo dobri poznavaoci italijanskog. Naravno, ne sme niko zaboraviti sa kakvim problemima se suočava cela Italija usled korona virusa, a fejsbuk stranica Uficija je, uprkos tome, jedna od najaktivnijih i na dnevnom nivou nudi različite sadržaje kroz koje obogaćuje ponudu.


Luvr


Očekivanja: Virtuelna poseta najvećem i najpoznatijem muzeju u svetu koja će nadmašiti ono što pruža Versaj. Očekivanja ne mogu biti manja za instituciju koja brižljivo čuva 380 hiljada eksponata od praistorije do XIX veka.
Realnost: Vizuelno ne baš opčinjavajući sajt, svakako ispod nivoa institucije koju predstavlja. Poput drugih muzeja i u Luvru je u ponudi virtuelna šetnja određenim izložbama, ali umesto vodiča strelica vam ukazuje kuda možete da se krećete, dok će neki delovi velike institucije ostati nedodirljivi na ovaj način. Uz eksponate postoje objašnjenja, ali je jako teško pronaći opciju koja će vam ponuditi ona na engleskom jeziku.


NASA galerija


Očekivanja: Posle posete muzejima koji čuvaju materijalno nasleđe dalekih epoha, prikaz američke svemirske agencije koji će podsetiti na nešto moderno uz futurističke tendencije. Fotografije koje na drugom mestu nisu dostupne. Svemir na dlanu.
Realnost: Zaljubljenicima u tajne kosmosa nudi jednostavnu, brzu pretragu po pojmovima prema afinitetima, uz opciju preuzimanja sadržaja za ličnu arhivu. Osim kvalitetnih fotografija očekuju vas i edukativni video materijali. Imate priliku da upoznate površinu Marsa, Meseca, ali i vidite kako naša planeta izgleda posmatraiz svemira.

Metropoliten opera


Očekivanja: Popularni „Met“, jedinstven, neponovljiv, san i životni cilj operskih pevača i želja ljubitelja opere. Mogućnost da se bar delimično doživi moć predstave u instituciji s one strane „bare“.
Realnost: Često smo slušali kako „kultura ne može da čeka“, a u Metu je to doslovno shvaćeno, te su realnost možda i previše preneli u virtuelni svet. Njujorška opera jeste zatvorena usled epidemije, dok u virtuelnom svetu radi po repertoaru ranije utvrđenom. Kao da ste baš u „velikoj jabuci“, predstava počinje u tačno određeno vreme i samo u tom trenutku možete posmatrati bez registracije, jednostavnim klikom. Nije onemogućeno uživanje u operama već održanim ili onima koje slede, ali to zadovoljstvo vas ili košta pet dolara ili registracije na sedmodnevni besplatan period, po čijem isteku novčana naknada nema alternativu.

Berlinska filharmonija


Očekivanja: Niz nastupa slavne filharmonije udaljenih samo jedan klik od uživanja u čarima jedinstvene muzičke forme sinhronizacije velikog broja instrumenata.
Realnost: Sadržaji nisu besplatni, ni lako dostupni. Postoji opcija probnog perioda od 30 dana, ali je pre svake aktivnosti neophodno da se registrujete na sajtu Berlinske filharmonije.


Beogradska filharmonija


Očekivanja: Nada da ćemo kroz virtuoznost članova Beogradske filharmonije moći da pariramo Berlinskoj.
Realnost: Slogan kaže „Umesto na Kolarcu, petak u osam na jutjubu“. Na njihovom kanalu, svako petka od 20 časova biće učitan po neki koncert iz prethodnih sezona. Kako je reč o jutjub kanalu, ukoliko ste zauzeti u to vreme, nastup možete poslušati u svakom drugom terminu.

Otkriće liste


- classicfm.com
Očekivanja - bez
Realnost: Ukoliko volite iznenađenja već na prvi pogled imate mogućnost uključenja u nastup koji je urednik ranije odredio, odnosno slušanje u radio formi. Za ljubitelje klasične muzike koji znaju šta žele, meni nudi najveća imena ovog pravca. Ipak, nije to ono što ovaj sajt čini otkrićem, već to što uz klasičnu ponudu radio stanice, postoje i mnogi drugi sadržaji povezani sa kompozitorom kojeg ste odabrali.

1.Besplatno možete pogledati virtuelnu izložbu muzeja Versaj:
2. Najpoznatiji umetnička muzej Ufici: https://www.uffizi.it
3. Virtuelne ture Narodnog muzeja: http://www.narodnimuzej.rs
4. Najznačajniji evropski muzej Luvr otvara svoja vrata: https://www.louvre.fr
5. Filmski centar Srbije otvorio je svoj kanal na kom besplatno možete gledati domaće filmove
5. Metropolitan Opera svake večeri prenosi naslov iz svoje serije uživo u HD kvalitetu snimka:
https://www.metopera.org
7. Berlinska filharmonija vas poziva da besplatno posetite njihovu virtuelnu koncertnu dvoranu i uživate: https://www.digitalconcerthall.com/en/
8. Koncerti klasične muzike uživo: https://www.classicfm.com
9. Narodno pozorište u Beogradu od sada će na svojim kanalima publici pružati besplatne online predstave: https://www.narodnopozoriste.rs/
10. Atelje 212 će za svoju publiku tri puta nedeljno emitovati snimljene predstave na svom kanalu
11. Scribd otvara svoju biblioteku za narednih mesec dana
12. Anybooks je aplikacija na kojoj možete besplatno čitati knjige
13. Preko 450 besplatnih online kurseva i predavanja iz različitih oblasti koji koriste najprestižniji Univerziteti poput Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Yale i drugi (IT, medicina, umetnost, inženjerstvo...) : https://www.freecodecamp.org
14. 190 svetskih univerziteta omogućilo je besplatno pohađanje 600 kurseva: https://www.classcentral.com
15. NASA biblioteka uživo: https://images.nasa.gov
16. Lista podkasta iz Srbije i regiona: https://podcast.rs
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa