2. april 2020.2. apr 2020.
Najopasnija štetočina luka
Lukova muva ( Hylemia antiqua )

Najopasnija štetočina luka

U polju se napad lukove muve može lako prepoznati. Napadnute biljke počinju naglo da venu, listovi žute, središnji list se suši i lagano izvlači iz stabljike. Kod jakog napada u jednoj biljci može biti i do 50 larvi. Međutim, dovoljna je samo jedna larva u mladoj stabljici luka da bi izazvala truljenje
Lukova muva je najopasnija štetočina luka, a javlja se tokom vlažnih proleća. Najopasnija je prva prolećna generacija, koja napada još nerazvijene biljke. Štete izaziva larva koja se unutar stabljike hrani njenim sadržajem. Na mestima oštećenja razvijaju se gljive čađavice koje izazivaju truljenje biljaka.
U polju se napad lukove muve može lako prepoznati. Napadnute biljke počinju naglo da venu, listovi žute, središnji list se suši i lagano izvlači iz stabljike. Kod jakog napada u jednoj biljci može biti i do 50 larvi. Međutim, dovoljna je samo jedna larva u mladoj stabljici luka da bi izazvala truljenje.
U našim uslovima lukova muva ima 2 - 3 generacije godišnje. Prezimi kao lutka u zemlji. Let počinje u drugoj polovini aprila i često se produžava tokom prve polovine maja. Desetak dana nakon početka leta ženka polaže jaja između listova luka, na vrat koren mladih biljaka.
Nedelju dana nakon odlaganja jaja izlaze larve koje se odmah ubušuju u mlade stabljike luka gde se intenzivno hrane. Usled toga lišće žuti, vene i suši se. Na mlađim biljkama štete su veće. Nakon 15 - 20 dana intenzivne ishrane larava se izvlači iz biljke ulutkava se u zemlji ili lukovici.
Stadijum lutke traje 2 nedelje nakon čega izleće odrasla muva druge generacije čije larve prave manje štete jer je luk već dobro razvijen. Druga generacija lukove muve može napraviti veće štete na praziluku.
Za zaštitu luka može se primeniti insekticid na bazi aktivne materije hlorpirifosa. Ovaj insekticid treba uneti u zemljište pre sadnje luka. Deluje gasno i kontaktno, u količini 20-30 kg/ha. U okviru zaštite takođe mogu se primeniti i neki repelenti koji su dostupni kao što je MASKA ekološki repelent za zaštitu od dejstva štetnih insekata u zemljištu, i to rasturanjem po celoj površini ili u trakama pre sadnje luka. Za celu površinu je 100 kg/ha dok u trakama 50-60 kg ovog repelenta koji je potpuno ekološki i može se koristiti u proizvodnji mladog luka, praziluka čiji ogledi pokazuju izvanredne rezultate. Proizvod MASKA je ekološki proizvod koji ne sadrži štetne materije po čoveka, životinje i okolinu pa samim tim nije potrebna zaštitna oprema prilikom rukovanja.
Ako insekticid ili repelent nije unet u zemljište pre sadnje, biće potrebno tretirati iznikle biljke insekticidom čija je aktivna materija deltametrin (Poludž) u dozi 0,3l/ha, acetamiprid ( Tonus, Afinedž 20 SP) 0,25 kg /ha, uz dodatak okvašivača da bi primenjeni preparat bolje delovao zbog voštane prevlake na listovima luka.
Tretiranje insekticidima se ne preporučuje u luku koji će se koristiti kao mladi za ishranu.
Prilikom ovakvog načina zaštite treba svakako voditi računa o karenci primenjenog insekticida.
PSSS Šabac, Slavica

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa