2. april 2020.2. apr 2020.

SETVA KUKURUZA: Potrebno je da dobro poznajete parcele


Setva kukuruza na području 4 opštine, koje prati naša služba treba da bude na oko 64000 ha. To je biljna vrsta koja zauzima najveće setvene površine, veoma značajna u ishrani stoke i mora joj se posvetiti dosta pažnje.
Ono što naši poljoprivrednici treba da znaju, jeste pre svega da poznaju dobro svoje parcele u smislu mehaničkog sastava. Lakša zemljišta se brže zagrevaju i na njima setva treba da počne ranije u odnosu na teža ilovastija. Predsetvena priprema treba da bude što bolja, kako bi seme moglo što pre da klija i ujednačeno niče što će omogućiti određeni broj biljaka po ha za određeni hibrid. Setvu ne treba obavljati ako se zemljište odnosno setveni sloj ne zagreje na 10o⁰ C, u suprotnom nicanje će biti usporeno, nejednako.
Pre setve treba da se napravi plan proizvodne godine prema potrebama gazdinstva i to je najbolje u jesen pre bilo kakve setve, odnosno broja i vste stoke, da li će potrošnja kukuruza na gazdinstvu biti pre nego što nov stigne za branje. Ukoliko nema padavina i zemljište je suvo, obavezno posle setve povaljati, kako bi se istisle vazdušne pore i ostvario bolji kontakt semena sa zemljištem. Na sve to treba obratiti pažnju kako bi izbor hibrida bio dobar.
Ono što ja preporučujem jeste izbor više hibrida, najmanje 2-3 različite grupe zrenja FAO 300-600 i više semenskih kuća. Izbor hibrida je veliki ali svakako dajem prednost domaćim hibridima, jer su to hibridi proizvedeni i prilagođeni našem agroklimatu. Na osnovu svog iskustva sa terena, setvom u ogledima mogla bih preporučiti sledeće: AS 72, AS 54, AS 507, AS 51, AS 160 za silažu, NS 444, NS 5051.NS 6102, NS 7020, ZP 427, ZP 434, ZP 555, ZP 606, ZP 666, ZP 735 za silažu. Setva ranih hibrida treba da bude zastupljena, ali svakako ne na većini parcela, jer su to ipak hibridi koji daju manji prinos ali mogu izbeći sušu i omogućiti solidan prinos ukoliko nastupi sušni period, posebno u vreme oplodnje srednje kasnih hibrida. Naravno sve ovo treba da bude praćeno punom agrotehnikom počev od osnovne obrade u jesen i đubrenja pa sve do branja.
Dipl.ing
Svetlana Zlatarić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa