2. april 2020.2. apr 2020.
Vakcinacija odložila sve
sport U DOBA VARIOLE (1972)

Vakcinacija odložila sve

Po preporuci svi sportski događaji odloženi za sredinu aprila. U poslednjem meču pred proglašenje epidemije Mačva u Kuli. Desetodnevna zabrana aktivnosti
Gotovo u identičnom periodu godine, pre 48 leta, ondašnja država suočila se sa epidemijom velikih boginja (variola vere). Kao i sada sport je stao, sve je odlagano, a primat je preuzlea vaksinacija svih, tako i sportista.
U „Glasu Podrinja“ sportska rubrika u ta dva broja (31. marta i 6. aprila) bila je, razumljivo siromašnija. Poslednji martovski broj, beleži osvrt na gostovanje Mačve u Kuli, gde je remizirala protiv Hajduka 1:1. Gol j u meču Druge savezne lige postigao Stefanović i to je meč odigran neposredno pred proglašenje epidemije. Dan ranije su odigrani mečevi Kupa Jugoslavije za područje Podrinja gde se beleži veliko izenađenje i pobeda „Metaloplastike“ u Koceljevi, protiv „Radničkog“ 5:1. Pod naslovom „Boginje odložile takmičenje“ ukratko je ukazano na preporuku Jugoslovenskog saveza organizacija za fizičku kulturu da se sprovede kod svih vakcinacija, a lekari su zabranjivali aktivnost deset dana od primanja vakcine, te su odloženi mečevi Druge fudbalske lige, obe grupe Srpskih liga, kao i Jedinstvene rukometne lige.
Već izdanje od 6. aprila donosi više informacija povodom uticaja epidemije na sport. Odložen je start i nižih liga, odnosno Podrinsko-kolubarske lige kada je umesto 9. aprila, polusezona prolećna započela 16. Kroz članak „Pometnja u kalendaru takmičenja“ prenosi polemiku o kolima zakazanim za 2. odnosno 9. april, da li da se, posle epidemije fudbalske lige nastave od njih ili da se raspored ne menja, a one budu odigrane u vanrednim terminima, a prevladala je druga opcija. „Neizvesnost i dalje“ je bazirana na nedoumicama oko početka i završetka Jedinstvene republičke rukometne lige. U ovom broju su i kratka priča o Blagoju Vlajkoviću, čuvenom podrinskom planinaru, ali i osvrt na pripreme FK „Loznica“, koji su predvođeni trenerom Vasiljevićem išli da se vakcinišu, a on potražio nešto pozitivno u svemu rekavši da je trenutno pet povređenih igrača koji će se oporaviti do nastavka lige. Već je epidemija jenjavala, te su zabeležene najave za gostovanje Osijeka u Šapcu, Mladenovca u Bogatiću, konkurs za izgradnju objekata u nerazvijenim opštinama i početak treninga atletičara, kajakaša. Treba napomenuti da su odloženi mečevi i zvanični događaji, dok treninzi pre vakcinacije nisu prekidani.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa