9. april 2020.9. apr 2020.
Situacija ozbiljna,  mere se moraju poštovati
ŠABAC U ČETVRTOJ NEDELjI BORBE PROTIV KORONE

Situacija ozbiljna, mere se moraju poštovati

Pošto je potvrđen prvi slučaj koronavirusa na području Šapca Grad je nastavio sa još intenzivnijim aktivnostima u cilju sprečavanja širenja zaraze. Dezinfikuju se gradske ulice i stambene zgrade, volonteri građanima dele zaštitne maske, a dezinfeksciono sredstvo je dostupno u svim selima, prigradskim naseljima i na devet lokacija u gradu.
Pored ovih dosadašnjih, donete su i neke nove koje su na snagu stupile od prošlog četvrtka.

Obavezne dezo barijere
Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da svi zaposleni na teritoriji grada moraju nositi propisanu zaštitnu opremu (masku i rukavice), bilo da obavljaju svoju delatnost u otvorenom ili zatvorenom prostoru, a nadzor i kontrola poštovanja je poverena Komunalnoj policiji.
-Odmah je počela provera da li se donete odluke poštuju od strane privrednih subjekata u gradu. Želimo da našim sugrađanima omogućimo snabdevanje namirnicama i drugim neophodnim artiklima, u meri u kojoj to vanredna situacija dozvoljava, ali i da primenimo neophodne mere kako bismo zaštitili zdravlje svih - istakao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić i dodao da je na sednici održanoj veče ranije Štab doneo odluku o obaveznim dezo barijerama uslužnih objekata, preduzeća.
-Naredba definiše da ispred svih banaka, prodavnica, Pošte, ali i drugih poslovnih objekata u našem gradu moraju biti postavljene dezo barijere, ali i svi sugrađani moraju imati maske prilikom ulaska u određeni objekat. Takođe su u obavezi da obezbede prisustvo službenog lica koje će ulaz u objekat dozvoliti samo osobama koje koriste zaštitnu masku. Sve ovo je deo preventive u cilju širenja virusa.
Zbog intenzivne kontrole na dnevnom nivou biće provereno do 50 preduzeća od strane Komunalne policije, a za nepoštovanje odredbi predviđene su sankcije iz Krivičnog zakonika.
Svako ko u gradu nije dobio masku može se obratiti Odeljenju komunalne policije na broj telefona 345-700, a u selima savetu mesne zajednice.

Ponovo rade pijace
Šabačke pijace ponovo su počele sa radom u petak. Radnim danima su otvorene do 13.00 sati, a subotom će raditi do 12.00 s obzirom da je na snazi policijski čas od subote u 13.00 do ponedeljka u 05.00 sati.
Zoran Miletić iz Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca rekao je da je cilj ponovnog otvaranja pijaca bio da se smanji pritisak na markete, kao i gužve, a samim tim i da se građanima omogući da se za što kraće vreme omogući da nabave potrebne namernice.
- Tržnica je jedina pijaca u zatvorenom rpostoru i tu se primenjuju posebne mere. Radnici komunalnog preduzeća dezinfikuju unutrašnjost pijace, kao i tezge više pita u toku dana. Ispred postoje dezinfikacione barijere za obuću, a na ulaze se svakom dezinfikuju ruke - rekao je Miletić.
Cilj je bio i da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima.
- Važno je omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da plasiraju sezonsko povrće i da na taj način pokušaju barem da pokriju svoju proizvodnju - dodao je Miletić.
Štaba za vanredne situacije, doneo je odluku da ponovo otvori pijace uz konsultacije sa epidemiolozima i Odeljenjem za poljoprivredu.

Opremanje Sale Ekonomske škole
GradonačelnikŠapcaNebojšaZelenovićposetioje u petaksaluEkonomskeškole „Stana Milanović“kojasepripremazasmeštajlakšeobolelihodkoronavirusa.
ObjekatEkonomskeškolejeizabranzaprivremenismeštajlakšeobolelihodkoronavirusaposleodlukekomisijekojujeformiraoŠtabzavanrednesituacija u kojemsenalazepredstavniciZavodazajavnozdravlje i drugihnadležnihgradskihslužbi.
GradŠabacseobratioMinistarstvuodbranesamolbomdaobezbede 300 krevetazaovunamenu, alijestigaonegativanodgovor.Umestovojničkihkreveta, gradŠabacjeobezbedionovedrvenekrevete.
-Nismo odmah krenuli sa njegovim opremanjem, jer smo čekali odgovor Ministarstva odbrane vezan za krevete i ostalu opremu koju vojska, inače, daje za druge gradove. Pošto smo dobili negativan odgovor, mi ćemo iz sopstvenih sredstava da organizujemo ovaj smeštaj. Bez obzira na negativan izveštaj iz Ministarstva, grad ima dovoljno novca da se odbrani od koronavirusa, i da uradi sve što je neophodno. Nabavili smo krevete, imali smo dušeke, kasete su sa bazena. Opremićemo objekat tako da bude dostojan svakog čoveka koji ovde bude boravio da može da ispuni sve svoje životne funkcije - da ima 24 sata toplu vodu, 24 sata grejanje, i sve druge uslove neophodne za boravak - rekao je Zelenović.
On je naglasio da se po Srbiji opremaju slični objekti.
- Nismo navikli da kukamo, niti da se žalimo. Imamo dovoljno novca u budžetu i domaćinsko poslovanje je gradu omogućilo da možemo da se izborimo sa svim izazovima koji nosi ovaj virus. Ovde smo planirali smeštaj tako da budu paneli na osnovu kojih mogu da se formiraju jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe u zavisnosti od toga kakve su potrebe osoba koje ovde budu smeštene. Možda će da borave cele porodice, mi to sada ne znamo. Naše arhitekte su osmisleli tako da i cele porodice mogu da funkcionišu u iole normalnim uslovima - dodao je gradonačelnik Šapca.
Zelenović je istakao da je u Sali Ekonomske škole predviđen smeštaj za 120 ljudi.
- U planu imamo još dva alternativna objekta - sala u školi Nikolaj Velimirović i škola na Letnjikovcu. Gradski Štab za vanredne situacije je opredelio i Dom Srednje poljoprivredne škole za poseban smeštaj lekara i medicinskog osoblja rekao je Zelenović.
Opremanje u Ekonomskoj školi obavljaju šabački sportisti.

Sve finansira Grad Šabac
Za preventivne mere i aktivnosti u borbi protiv koronavirusa Šabac je do sada opredelio 8,5 miliona dinara, a samo za nabavku nove opreme zdravstvenim ustanovama izdvojeno je više od dva miliona dinara iz lokalnog budžeta, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u petak.
-Sve mere koje se sprovode u Šapcu finansiraju se u stoprocentnom iznosu iz budžeta grada i to je zato što se gradom domaćinski upravlja i to će omogućiti da se vodi efikasna borba protiv zaraze, smatra Zelenović.
On se zahvalio i donatorima, kompanijama Hemofarm, Kartonval, Gradina Spa, Topfarm, IDmarker i Kokikando kao i firmi PWL koja donira posteljinu za objekat namenjen za smeštaj pacijenata za lakšim simptomima koronavirusa.

Grad oprema i zdravstvene radnike i građane
Grad je za Opštu bolnicu „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu, Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ i Zavod za javno zdravlje Šabac obezbedio 2000 hirurških maski, 6.450 pamučnih maski, 2728 kaljača, 240 pamučnih mantila, 1500 zaštitnih mantila, 500 kecelja, 134 zaštnih naočara, 500 vizira, 260 pari gumenih čizama, 1066 zaštitnih kombinezona, 4000 pari rukavica i 12 kilograma hlora za dezinfekciju, nabrojao je gradonačelnik Zelenović.
Šabac je besplatno podelio 90.000 maski građanima, od čega je 60.000 pamučnih, za višekratnu upotrebu.
-Kada niko nije imao maske, mi smo imali. Delili smo ih prema redosledu prioriteta koje je utvrdio Štab za vanredne situacije. U ovom trenutku, na snazi je i odluka gradskog Štaba da ni u jedan objekat u gradu, bilo da je u pitanju trgovina, banka ili pošta, nijedan građanin ne može da uđe bez zaštitne maske i da mu na ulazu nisu dezinfikovane ruke. Ispred svakog objekta postavljene su i dezo-barijere za dezinfekciju obuće, rekao je Nebojša Zelenović.


Muk u Opštoj bolnici Šabac
Redakcija “Glasa Podrinja” veći deo dana u utorak je pokušava da dobije zvaničnu potvrdu, ili demanti informacije koja se tiče situacije na Odeljenju ginekologije u šabačkoj Opštoj bolnici.
Poput mnogih sugrađana i mi smo dobili vest da je jedna medicinska sestra na ovom odeljenju pozitivna na koronavirus. Nismo hteli da manipulišemo nezvaničnim informacijama, ali smatramo da je krajnje neprofesionalno u ovim trenucima kriti i ne saopštavati informacije svojim sugrađanima i tako dovesti do paničnih reakcija na društvenim mrežama.
Niko od nadležnih u šabačkoj Bolnici, nije izašao u susret našim, ali i zahtevima drugih kolega, da pruži bilo kakvu informaciju.
Kontaktirali smo i nadležno ministarstvo, kao i Kancelariju za saradnju sa medijima Vlade Srbije i nismo uspeli da dobijemo odgovor do zaključenja ovog broja.
Građani Šapca imaju pravo da znaju istinu, a ne da na društvenim mrežama raspravljaju o tome da li je porodilište zatvoreno, da li se pacijentkinje šalju u Sremsku Mitrovicu, koliko je zdravstvenog osoblja uopšte i testirano.
Na konferenciji za štampu Kriznog štaba u Beogradu, održanoj tog dana, novinari su postavili ovo pitanje, ali nisu dobili odgovor.
Napominjemo da je direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje,, Milovan Bojić izašao pred novinare i saopštio u kakvoj se situaciji nalazi ova zdravstvena institucija i na taj način prekinuo spekulacije o stanju u Institutu.
Iz Republičnog kriznog štaba više puta je ponovljeno da su pravovremene i zvanične informacije od bitnog značaja u borbi protiv koronavirusa.


Apel gradonačelnika
Do nedelje je na teritoriji Grada Šapca registrovano pet obolelih od koronavirusa. Gradonačelnik Nebojša Zelenović Šapčanima se obratio apelom.
-Situacija je ozbiljna, ali nema mesta panici. Kao prvo, pozivam vas sve da ostanete u svojim domovima, da izlazite iz kuće samo kada je to neophodno, a kada već morate da izađete to uradite u što kraćem vremenskom intervalu i da obavezno nosite zaštitnu opremu. Do sada smo podelili više od 90.000 zaštitnih maski, a od ponedeljka ćete moći da preuzmete putem broja telefona 345-700, ukoliko vam nedostaju, preko Komunalne policije. Svako ko nema masku, dobiće je od grada Šapca. Molim vas da poštujete preporuke, kao i zabranu da se napolju kreću više od dve osobe zajedno. Važno je, takođe, da se drži distanca od najmanje dva metra između osoba. Jako je važno držati masku ili bilo koju drugu tkaninu koja može da vas zaštiti preko nosa i usta. Vodite računa o sebi, ali i o svakome kome možete da prenesete zarazu. Svako od nas je mogući prenosilac zaraze. Grad Šabac će učiniti sve da u sledećim danima pozove građane da nose maske, da budu zaštićeni, i da se zajedno izborimo sa ovom bolešću. Verujem u naše Šapčane, u njihovu solidarnost, odgovornost, i čvrstu volju da se izborimo sa ovom opakom bolesti, rekao je gradonačelnik u svom obraćanju.
E.G.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa