9. april 2020.9. apr 2020.
Protiv korone  sa i bez zabrana
GRAĐANI SRBIJA IZDRŽALI NAJDUŽI POLICIJSKI ČAS U ISTORIJI, MNOGE DRŽAVE BEZ OGRANIČENJA KRETANjA

Protiv korone sa i bez zabrana

Nekako smo izgurali najduži policijski čas u istoriji Srbije. Zabrana kretanja je trajala od subote od 13 sati, do ponedeljka u pet. Ukupno 40 sati bili smo u svojevrsnom kućnom pritvoru u cilju zaštite zbog koronavirusa.
Šabac je, poput cele Srbije, bio avetinjski prazan. Oni koji imaju kuće sa dvorištem imali su priliku da malo udahnu vazduh i da pretegnu noge. Nešto manje šansi za to su imali ljudi u stanovima sa terasama. Oni bez terasa i stariji od 65 godina, ni to, naročito naši najstariji sugrađani, ako izuzmemo one koji su izašli u subotu ranom zorom da kupe namirnice.
Sve dok ova tragedija koja je zahvatila celu planetu ne prođe, teško da ćemo dobiti odgovore na pitanja koja svi imamo u glavi, a tiču se upravo ovih zabrana i ograničenja. Činjenica je da je rukovodstvo zemlje donosilo odluke, pa ih poništavalo, a onda ih još pooštravala, ne znači ništa kada se svakodnevno susrećemo sa velikim brojem novopozitivnih na virus, ali i preminulih. Malo je i do naše nediscipline, ali svakako da mnogo više ide na teret vlasti koja nije pokazala spremnost da propisane mere i primeni.
Pitanje je kako borba protiv koronavirusa se odvija u onim državama koje nisu primenile zabranu kretanja po ugledu na našu zemlju. Zanimljiv je primer Hrvatske. Ova nam susedna država koronavirus, zvanično, ima duže od Srbije. U Hrvatskoj je u nedelju bilo 1.182 pozitivna slučaja na koronavirus, a u Srbiji 1.908. Kod suseda je preminulo 15 osoba, a u Srbiji 51. Kada je reč o broju izlečenih, u Hrvatskoj je zabeleženo 125 osoba, a kod nas 54. Jedini podatak po kojem je Hrvatska lošija u odnosu na Srbiju je broj pozitivnih na milion stanovnika. U Hrvatskoj on iznosi 290, a u Srbiji 274. Veoma je važno nepomenuti da Hrvatska nema rigoroznih mera poput onih koje su na snazi u Srbiji.
Najpozbatiji svetski veb pretraživač ima mapu sa ovim brojevima koji se menjaju iz minuta u minut. Najgora je sitacija u SAD, Italiji, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Portugalu. Ubedljivo najveći broj zaraženih je u SAD i u nedelju je iznosio 312.000, a onda sledi Španija sa 131.000, pa Italija sa 125.000. Kada je reč o broju preminulih, Italija je i dalje prva sa skoro 16.000, Španija sa 12.500, SAD sa 8.500 i Francuska sa 7.600.
Kada je reč o broju pozitivnih na prvom mestu je Island sa 4.100 zaraženih na milion stanovnika. Šapnija ima 2.800, a Italija 2.100 pozitivnih na koronavirus na milion stanovnika.

18 država bez Kovida 19
Prema podacima sa ovog sajta, 18 država na svetu nemaju prijavljenu zarazu na koronavirus, što ne znači da se Kovid 19 i tamo nije pojavio. To su Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Severna Koreja, Palau, Samoa, Sao Tome i Prinsipe, Solomonska ostrva, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa