9. april 2020.9. apr 2020.
Vojska nema krevete, MO daje tamo gde se naredi
RAZLIČITI STAVOVI GENERALŠTABA
I MINISTARSTVA ODBRANE PO PITANjU ŠAPCA

Vojska nema krevete, MO daje tamo gde se naredi

Velika prašina se podigla prethodnih dana posle saznanja da Ministarstvo odbrane, odnosno, Vojska Srbije nije pozitivno odgovorila na molbu gradske uprave za 300 kreveta kako bi se prepremio privremeni objekat za smeštaj lakše obolelih od Kovida 19.
Naime, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uputio je, u ime Štaba za vanredne situacije grada Šapca, zvanični dopis Komandi garnizona Šabac, komandantu Siniši Marinkoviću, zahtev za nabavku 300 vojničkih kreveta za alternativne objekte za smeštaj lakših slučajeva zaraženih korona virusom na teritoriji grada Šapca.
- Dana 26.03. 2020. godine, održan je sastanak Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju širenja koronavirusa koji je obrazovao Komandant Štaba za vanredne situacije grada Šapca Nebojša Zelenović. U skladu sa zaključkom donetim, upućujem Vam zahtev da Vojska Srbije obezbedi 300 vojničkih kreveta u svrhe opremanja alternativnih objekata za smeštaj lakših slučajeva. Istovremeno Vas obaveštavamo da je isti zahtev upućen i Ministarstvu odbrane - stoji, između ostalog u dopisu koji je potpisao Zelenović.
Pet dana kasnije, 31. 03. u Šabac je stigao odgovor iz Generalštaba Vojske Srbije.
- Generalštab Vojske Srbije je razmotrio vaš dopis sa molbom za ustupanje na privremeno korišćenje 300 kreveta radi opremanja alternativnih objekata za smeštaj lakših slučajeva zaraženih koronavirusom na teritoriji grada Šapca. Imajući u vidu da je Vojska Srbije već dala na korišćenje svoje rezerve navedenih pokretnih sredstava radi opremanja privremenih centara za smeštaj osoba sa lakšim simptomima zaraze koronavirusom, obaveštavamo vas da, zbog nedostatka kapaciteta, nismo u mogućnosti da izađemo u susret vašoj molbi - piše u odgovoru Generalštaba koji je potpisao načelnik general major Želimir Glišović.
Posle ovakvog odgovora, grad Šabac je iz sopstvenih sredstava obezbedio neophodne elemente i opremio salu Ekonomske škole za smeštaj 120 obolelih. Ubrzo po ovom saznanju, ali i izjave gradonačelnika Šapca o negativnom odgovoru, u javnosti i na društvenim mrežama je došlo do žestokih reakcija,
S tim u vezi je oglasilo i Ministarstvo odbrane. Oni su to uradili, kako su naveli, povodom tendenciozne izjave gradonačelnika Šapca da objekat Ekonomske škole “nismo odmah krenuli da opremamo, jer smo čekali odgovor Ministarstva odbrane vezan za krevete i ostalu opremu koju vojska, inače, daje za druge gradove. Pošto smo dobili negativan odgovor, mi ćemo iz sopstvenih sredstava da organizujemo ovaj smeštaj”, koju su objavili pojedini mediji.
- Vojska Srbije krevete raspodeljuje tamo gde to naredi republički Krizni štab za suzbijanje bolesti Kovid-19. Zato smo odbili zahteve za krevetima Zrenjanina, Prokuplja, Čačka i Šapca. Sramno je što gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pokušava da Vojsku Srbije prikaže kao pristrasnu ili kao organizaciju koja ima različit pristup različitim gradovima - stoji u ovom saopštenju.
Zelenović nije rekao, dalje navodi Ministarstvo odbrane, da u Šapcu Vojska Srbije obezbeđuje Opštu bolnicu i gerontološku ustanovu i da je na usluzi svim građanima.
- Tražimo od gradonačelnika Šapca da se uzdrži od politike u vreme borbe protiv virusa i da Vojsku Srbije poštuje kao što je poštuju svi građani Srbije kojima služi - saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je u odgovoru Generalštaba navedeno da kreveta više nema, a u saopštenju Ministarstva da krevete raspoređuju tamo gde im to naredi republički Krizni štab.
Ono što je najvažnije jeste da je u Šapcu pripremljen alternativni objekat, a naše je samo da se nadamo da neće biti potrebe da počne sa radom.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa