9. april 2020.9. apr 2020.
Niko ne želi da se  porodice razdvoje
GDE ĆE DECA AKO RODITELjI BOLE OD KORONE

Niko ne želi da se porodice razdvoje

Pre nekoliko dana u “Politici” je objavljen tekst sa naslovom “Ako roditelji obole država preuzima brigu o deci”. “Moje dete ima kod koga da ode u slučaju da se razbolimo muž i ja, ali to nije poenta. Mogu sad da nabrojim bar 10 parova sa decom čiji roditelji imaju preko 65 godina, nemaju blisku rodbinu”- kaže Tijana Sijarić Đorđević, majka dvogodišnjeg dečaka
Od kada je objavljena informacija da će oboleli od korona virusa sa blažim simptomima biti smešteni u improvizovane bolnice na Beogradskom sajmu i sličnim objektima po lokalnim samoupravama, pojavio se i niz nedoumica. Za roditelje sa manjom decom glavni problem je da li će biti odvojeni od dece ukoliko se zaraze.
Nadležni su izjavljivali da se razmišlja o tome da na Sajmu budu smeštani i deca starija od 12 ili 14 godina.
-Možda bi moglo da se razmišlja o tome da deca starija od 12 ili 14 godina budu smeštena sa roditeljima, ali o tome ćemo odlučivati kada se sretnemo sa tom situacijom. Znam da će svima teško pasti razdvajanje i svesni smo koliko je to ozbiljan problem, izjavio je epidemiolog Predrag Kon na jednoj od konferencija.
Problem je što decu neće moći da čuvaju babe i dede ukoliko su stariji od 65 godina. Ukoliko nema bliže rodbine nadležne institucije su saglasne oko toga da deca neće ostati nezbrinuta.
Deca koja obole od virusa biće smeštena u bolnicu “Dragiša Mišović” u kojoj su od ove bolesti već lečene dve bebe.
Pre nekoliko dana u “Politici” je objavljen tekst sa naslovom “Ako roditelji obole država preuzima brigu o deci”. Tekst su na društvenim mrežama delili uspaničeni roditelji uz česte komentare da će radije kriti da imaju simptome virusa, nego što će dozvoliti da im deca odu u hraniteljsku porodicu ili neki sličan model.
-Zbog složenosti novonastale situacije, nemoguće je pronaći univerzalno rešenje za sve slučajeve. Ono što je sigurno jeste da deca neće biti ostavljena bez nadzora, brige i adekvatnih uslova za život. Roditelji koji moraju da idu u bolnicu treba da se obrate za pomoć opštinskom centru za socijalni rad i obaveste njihove radnike o svojoj porodičnoj situaciji i oni će se postarati da deca budu smeštena na sigurnoj adresi, rekli su u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja za “Politiku”.
-Iskrena da budem meni je to jezivo, moje dete ima 2 godine i nisam sigurna da bi odvajanje u ovakvim uslovima bilo u redu, pogotovo ako svi imaju blage ili nikakve simptome. Čemu to? Moje dete ima kod koga da ode u slučaju da se razbolimo muž i ja, ali to nije poenta. Mogu sad da nabrojim bar 10 parova sa decom čiji roditelji imaju preko 65 godina, nemaju blisku rodbinu... U slučaju da je i njemu potrebno lečenje, suludo je odvajati ga od mene. Kada je bilo kakva druga bolest u pitanju roditelj ostaje sa detetom. Mogu da spavam na podu, stolici, nije problem, samo da se ne odvajamo. Verujem da ima ljudi koji bi krili simptome. Jednostavno je jezivo da dete bude negde tamo bar dve nedelje, da se ne zna šta je sa njim, kako je... Pogotovo mala deca, koja ni ne shvataju šta se dešava. Ja ne spavam od brige, iskrena da budem. Ne znam sa koje strane me više strah- strah od komplikacija bolesti, briga za zdravlje deteta, briga za psihičko zdravlje deteta, kaže Tijana Sijarić Đorđević Šapčanka koja živi u Beogradu, majka dvogodišnjeg dečaka.
Još je teže roditeljima čija deca zahtevaju posebnu negu. Natalija Jelić majka je trogodišnje devojčice koja je slepa od rođenja. Kaže da ne bi mogla da je poveri nekome nestručnom i nepoznatom.
-Iskreno, to mi je noćna mora, ne mogu da zamislim da ja odem tamo, a dete da mi ostane kod kuće ili obrnuto. Zbog toga i ne mrdam od kuće, a i kad izađem nosim rukavice i masku. Šta je teško malo se pričuvati. Iskreno volela bih da sve te hale budu prazne do kraja pandemije , kaže Natalija.
Iz Centra za socijalni rad Šabac nemaju ovlašćenja od resornog Ministarstva da, dok traje vanredna situacija, daju medijima bilo kakve informacije. Tako nismo uspeli da saznamo da li postoji neki plan ni za konkretnu situaciju.
Plan Grada je da lakše obolele smešta u, za to opredeljen, prostor u gradu. Tako za roditelje ostaje nada da će na lokalnom nivou biti nađeno adekvatno rešenje za ovaj problem, ukoliko ga neko bude imao.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa