9. april 2020.9. apr 2020.
IZAZOV NA DALEKOM ISTOKU
KAJAK: UROŠ PAVLOVIĆ, TRENER KAJAKAŠA J. KOREJE

IZAZOV NA DALEKOM ISTOKU

Nova stanica u radu mladog, uspešnog trenera iz Šapca. Korejanci imaju potencijal. Korona poremetila sportske planove, ali ne i život u Koreji. Odlaganje Igara jedina razumna odluka
Navikli smo da uz ime Uroša Pavlovića stoji „trener u kajakaškoj reprezentaciji Srbije“. Ipak, ostao je u sportu svog života, ali je u 2020. godinu ušao sa novim izazovom i novim korakom već uspešne karijere. Danas je to trener muškog kajakškog tima Južne Koreje.
-Prethodne godine mi je istekao ugovor sa Kajakaškim savezom Srbije, promenilo se mnogo toga i želeo sam novi izazov u karijeri. Nisam imao konkretnu ideju, ali se ukazalo slobodno mesto na poziciji trenera u Korejskom kajakaškom savezu, tražili su trenera sa međunarodnim iskustvom, stupili smo u konatakt. Brzo smo se dogovorili, saradnja je uspostavljena na nekoliko meseci, uz kasnije razgovore o daljim koracima. Divne godine su iza mene u reprezentaciji i mom klubu „Zorka“, matičnom timu i klubu koji je i moja kuća – kaže nam poznato ima kajakaškog sporta Šapca i Srbije UROŠ PAVLOVIĆ, strateg muškog kajakaškog tima daleke zemlje.
Dočekao je Novu godinu i u novoj je započeo novi izazov.
-Spakovao sam kofere i početkom februara sam stigao na novo radno mesto.
Nekoliko meseci je delilo svetski sport od Olimpijskih igara u obližnjem Japanu. Znao si osećaj i značaj Igara, krune sporta, nosio si iskustvo iz Rija, ali sve je promenila zla „kruna“.
-Kada sam doputovao, u Kini je već bila aktuelna priča o epidemiji novog virusa, ali u Koreji skoro da nije bilo zaraženih, međutim situacija se, u segmentu brojeva rapidno pogoršala. Ovde je zdravstvo na najvišem nivou, ubrzo je uvedena dezinfekcija na svim mestima i otpočelo je testiranje svih, čak i onih sa najmanjom sumnjom u koronu, a istovremeno je omogućeno svima koji to žele da se testiraju. Disciplina stanovništva je velika, apsolutno svi nose maske i većih restrikcija nije bilo. Da, zatovreni su sportski objekti, zavbranjene masovne manifestacije, ali svakodnevni život se odvija normalno i sa epidemijom se odlično bore Smanjuje se broj zaraženih.
Postoji li po dolasku obavezan karantin?
-Da, svi koji dođu iz inostranstva se podvrgnu testiranju, testiro sam se i ja, nalaz je bio negativan, stigao je u roku od 24 sata, naravno na engleskom jeziku.
Koje su tvoje obaveze u vanrednom periodu za svetski sport. Menja se mnogo toga?
-U februaru i martu su se pripreme odvijale prema planu, kalendar takmičenja smo imali jasno. Ipak, ubrzo se sve promenilo, sva takmičenja su odložena, a trening kamp je raspušten. Takmičari su se vratili u svoje gradove i klubove. Ubrzo je moja obaveza postala priprema treninga i testova za njihove treninge u novim uslovima. Trenutno izrađujem edukativne testova za trenere i takmičare, a novo okupljanje zakazano je za početak maja. Ništa izlazak na vodu i treninge ne može zameniti, ništa taj osećaj ne može da pobedi i jedva čekam nastavak priprema.
Posle iskustva rada u srpskom kajaku i iskustva velikih takmičenja, gde možeš pozicionirati korejski kajak?
-Značajno zaostaje za evropskim i srpskim kajakom, ali je u Aziji dobro pozicioniran. Proklamovana su dva cilja i oba su realna. Najbolji kajakaš na distanci od 200 metara ima olimpijski potencijal i sasvim dobre šanse da se plasira na Igre, bilo kroz Kup Azije ili dokvalifikacije na svetskom niovu. Ostali nisu u dobrom položaju, ali postoji veliki potencijal i prostor za napredak i to je drugi cilj koji je rukovodstvo postavilo pred sve nas.
Odložene su Olimpijske igre, sezona nije počela, ali je već sada jasno da će kalendar pretrpeti velike izmene, što se i dogodilo. Koje poteze očekuješ u tom pravcu?
-Nikome nije drago što su Igre odložene, ali verujem da niko nema ni argumente protiv te odluke, jednostavno to je bilo jedino rešenje. Ipak zdravlje uvek mora da ima prioritet. Izborene kvote ostaju, a drugi dobijaju dodatno vreme da podignu formu i ispune san o nastupu na najvećem takmičenju. Dobili su dodatno vreme koje moraju da iskoriste na pravi način. Sve zavisi od razvoja situacije sa KOVID 19. Mislim da će Svetska federacija pokušati da spase sezonu takmičenjima u avgustu i septembru. Biće sporta, takmičenja i izazova i tu je izvor motivacije za kajakaški i sportski svet, odnosno tu je energija za treninge i u kućnim uslovima.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa