9. april 2020.9. apr 2020.
PRILAGOĐAVANjE  I IŠČEKIVANjE
KLUBOVI U VREME „KORONE“

PRILAGOĐAVANjE I IŠČEKIVANjE

Umesto žamora i buke sa tribina čuje se tišina, nema zvižduka arbitara, bodrenja trenera, nema slavlja, tuge, neverice, nema priča, jačih i lakših treninga, jačanja timskog duha, nema ničega, sve je otela „korona“, ostavivši samo tišinu i neizvesnost.
Ovo je trebalo da budu ključni meseci za ishode liga, ali umesto toga su dani pauze za koju se ne zna koliko će trajati. Klubovi iz Šapca, profesionalni predstavnici grada u kolektivnim sportovima funkcionišu poput drugih u Srbiji. Kako je objavljen prekid svih takmičenja, stručni štab i igrači su dobili slobodu u povratku u svoje gradove i obaveze prilagođene novim okolnostima.
-Prvi i drugi tim, odnosno igrači su od trenera dobili zadatke da treniraju u kućnim uslovima. Redovno im stretezi šalju program rada. Naravno, ništa ne može zameniti zajedničke treninge i utakmice, ali su takve okolnosti. Nadamo se da će uskoro sve početi da se vraća u pređašnje stanje i da nas još ove sezone čekaju uzbuđenja. Tražimo najbolje rešenje za klub i igrače, tek ćemo pričati o tome i svi smo na zajedničkom zadatku da posle ovog izazova iz svega izađemo bar jednako jaki, ako ne i jači – ističe direktor „Metaloplastike“ Slaviša Stojinović.
Poput „plastičara“ i drugi klubovi u Šapcu sportsko funckionisanje preneli su u uslove doma. Pojedinačni treninzi i zadaci koje im zadaju treneri. Uglavnom su svi u svojim gradovima, s tim što su se klubovi potrudili da nekoliko članova koji su iz drugih država, zadrže u Šapcu, uz svu neophodnu podršku, jer bi povratak bio otežan zbog pravila o samoizlolaciji.
Klubovi su najvećim delom oslonjeni na sredstva iz budžeta. Iako je mnogo toga u planovima poremetila epidemija, u Gradu uveravaju da će biti uz svoje sportske predstavnike i u ovom periodu, uprkos svim vanrednim okolnostima.
-Profesionalni kubovi na teritoriji grada, Vaterpolo klub „Šabac“, Rukometni klub „Metaloplastika“, Ženski rukometni klub „Medicinar“ i Fudbalski klub „Mačva“, dobijaju sredstva za zarade iz budžeta u iznosu od 60% u periodu u kojem ne rade, odnsono u kojem nema treninga i takmičenja. Klubovi se tretiraju kao i drugi subjekti iz kategorije javnih ustanova i preduzeća koja ne rade – rekao je gradski većnik zadužen za sport Dragan Nikolić.
Verovatno da je i najteže u ovom periodu iščekivanje. Vaterpolisti čekaju početak Super lige, rukometaši i rukometašice plej ofa, fudbaleri žele šasnu da se spasu kroz plej aut. Mnogo je neizvesnosti po pitanju epidemije, njenog razvoja, odnosno ishoda borbe protiv trenutno najveće pošasti čovečanstva. Konačnu odluku imaju savezi. Jedinstveni su svi u želji da se lige nastave i završe, no hoće li biti vremena? Jedina sigurnost je nesigurnost. Za sada je sve odloženo i u planu je nastavak. Ipak, planovi se lako izjalove, kada se suprostave sili trenutka i kalendara.
Na kraju svega, bar sada to svi shvatamo, sport je važna sporedna, pre svega sporedna stvar, zdravlje je primarno.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa