16. april 2020.16. apr 2020.
Zdravstveni radnici na udaru korone
ŠABAC U PETOJ NEDELjI BORBE PROTIV KORONAVIRUSA

Zdravstveni radnici na udaru korone

Prethodnih sedam dana u Šapcu je obeležio ulazak koronavirusa u Opštu bolnicu, kao i naglo povećanje broja otkrivenih slučajeva zaraze.

Dvoje zaraženih u porodilištu
Pošto je otkriveno da je kovodom 19 zaražena babica u porodilištu šabačke Bolnice, i da se trudnice šalju u Sremsku Mitrovicu ostala su otvorena brojna pitanja. Posle niza nagađanja i špekulacija da li porodilište uopšte radi i koji je stvarni broj zaraženih Bolnica se obratila saopštenjem, dva dana po otkrivanju slučaja.
-U našoj ustanovi u Službi ginekologije i akušerstva imamo dvoje zaraženih zdravstvenih radnika infekcijom KOVID-19 koji se već nalaze na lečenju. Preduzete su sve aktiktivnosti u skladu sa protokolima i preporukama za ovakve situacije. Obavljen je nadzor odgovornih institucija i sve naložene epidemiloško-higijenske mere su izvršene. Služba ginekolije i akušerstva je potpuno spremna i od danas u poslepodnevnim satima radi punim kapacitetom. OB Šabac u potpunosti funkcioniše u skladu sa uslovima aktuelene epidemije, stoga građani Šapca ne moraju da brinu, navedeno je u saopštenju Opšte bolnice „Laza K. Lazarević“.
Saopštenjem se, povodom ovog slučaja, oglasio i Zavod za javno zdravlje Šabac.
-U roku od 24 sata testirano je 68 zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Potvrđen je još jedan pozitivan rezultat kod jedne akušerske sestre. Oba zdravstvena radnika će biti upućena u bolnicu za lakše obolele u Beograd. Naša ustanova je pored uzorkovanja sprovela i dezinfekciju prostora i dala predlog protivepidemijskih mera koje su sprovedene. Porodilište je bezbedno za sve porodilje, navodi Zavod za javno zdravlje Šabac, stoji u saopštenju ZZJZ Šabac.

Kovid ambulanta za sve sa simptomima
Šabački Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” prošlog četvrtka je dobio novi kontingent zaštitnih vizira namenjenih zdravstvenim radnicima ove ustanove, prevashodno radnicima u Trećoj zdravstvenoj ambulanti koja je istovremeno i kovid ambulanta. Dan ranije u Domu zdravlja počelo je da se obavlja i testiranje, odnosno uzimanje brisa za testiranje na Kovid 19, a funkcioniše i kovid parking u neposrednoj blizini ove ambulante.
-U Trećoj zdravstvenoj ambulatni je prijem pacijenata kod kojih se sumnja da bi mogli biti zaraženi korona virusom. Najizraženiji simptomi su: kašalj, povišena temperatura, otežano disanje. Apelujem na sve sugrađane da se javljaju striktno u ovu ambulantu ukoliko imaju pomenute simptome. Naravno, mogu se javiti i na telefon 015/363-505, ali je preporuka da ne čekaju i ne odugovlače. Pregled obavljaju dežurni lekari. Osim pregleda od juče smo počeli i uzorkovanje briseva iz nosa i grla, koji se zatim prosleđuju Zavodu za javno zdravlje, a on potom njih prosleđuje Veterinarskom specijalističkom institutu na dalju analizu - istakla je direktorka Doma zdravlja Jasmina Stanković.
Radno vreme Doma zdavlja je od 07.00 do 22.00 sata, dok u preostalom vremenu, građani koji osete ovakve simptome mogu da se jave službi Hitne pomoći. Sve druge ambulante rade od 7.00 do 18.00 časova.
-Moramo da skrenemo pažnju svim sugrađanima da pri pozivu na broj 194, napomenu da li imaju neke od tegoba kao što su otežano disanje, kašalj i temperaturu, simptome korona virusa. To je izuzetno važno kako bi se ekipa Hitne pomoći adekvatno opremila zaštitnom opremom i da tako spremni dođu posebnim vozilom namenjenim za te svrhe – rekla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.
Kod stanovništva se javio i strah da bi pri dolasku u Treću zdravstvenu ambulantu, iako nemaju simptome Kovid 19 mogli usled blizine onih kojisu potencijalni nosioci virusa, biti ugroženi. U Domu zdravlja uveravaju da za taj vid straha nema potrebe.
-Kompletna procedura se obavlja prema važećem algoritmu koji je propisalo Ministarstvo zdravlja. Najpre osobe sa poznatim tegobama pregledamo, potom lekar određuje neophodne laboratorijske nalaze krvne slike, a može dati uput i za snimanje pluća. Imamo sasvim dovoljan broj lekara, te nema gužve i svi pacijenti su maksimalno zaštićeni – navela je dr Katarina Šimon.
Vizire, naručenih 150, izrađenih na 3D štampačima u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu, ovoj zdravstvenoj ustanovi je uručio gradonačelnik Šapca sa saradnicima.
-Ovo je Kovid ambulanta, ne samo za grad Šabac, već i za opštine: Koceljeva, Bogatić i Vladimirci. Grad je obezbedio poseban parking, kako bi svi koji dolaze na testiranje, svi za koje postoji osnovana sumnja da su zaraženi korona virusom, kako se ne bi gubilo vreme u potrazi za mestom, već da najbrže moguće dođu, obave pregled. Dom zdravlja je opremljen da pruži sve neophodne usluge i koristim priliku da se zahvalim osoblju u Domu zdravlja, ali i kompletnom zdravstvenom osoblju u svim našim ustanovama: Opštoj bolnici, Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja koji su najizloženiji i daju svoj maksimum da se uspešno izborimo sa ovim izazovom. Mi kao gradski Štab za vanredne situacije pratimo ispunjavanje svih epidemioloških saveta i nazora. Saradnja je jako dobro, male neusaglašenosti oko obaveštavanja su ispravljene - istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
U borbi protiv korona virusa, gradonačelnik je napomenuo da je, po utvrđivanju osoba pozitivnih na Kovid 19 budu utvrđeni i njihovi kontakti.
-Od velike važnosti je da stručna lica Zavoda za javno zdravlje u saradnji sa drugim institucijama kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi utvrdili kontakte zaraženih, utvrdili izvor zaraze, jer na taj način prekidamo niz. Tome posvećujemo najveću pažnju jer je to u interesu, bezbednosti i zdravlja svih naših sugrađana - dodao je Zelenović.

Još češća dezinfekcija stambenih zgrada
Štab za vanredne situacije grada Šapca izdao je naredbu za sve upravnike stambenih zgrada da na svaka 24 sata izvrše dezinfekciju zajedničkih prostorija, kao i da ispred ulaza postave dezo barijere. U vezi s tim Šabački komunalni inspektori, svakodnevno obavljaju nadzor, odnosno kontrolu upravnika stambenih zgrada kako bi se uverili da li sprovode ove odluke.
-Proveravamo da li su upravnici postavili na ulazu u zgradu dezo barjere i da li redovno vrše dezinfekciju zajedničkih prostorija (stepeništa, liftova, gelendera, ulaznih vrata). Lica odgovorna za upravljanje stambenim zajednicama su u obavezi da u toku 24 časa najmanje jednom sprovedu dezinfekciju, a u većim zgradama najmanje dva puta. Upravnici poštuju ove mere u 95 odsto slučajeva i uglavnom ih se pridržavaju - rekla je komunalna inspektorka Zorica Pančić prilikom obilaska zgrade Seta u ulici Stane Milanović.
Ona je dodala da tamo gde ne postoje upravnici stanari se sami organizuju.
Ako stanari nisu u mogućnosti da se organizuju, komunalni inspektor zamoli nekog od stanara da preuzme na sebe tu obavezu, a sunđere i dezinfekciono sredstvo preuzimaju u prostorijama komunalne policije - istakla je Pančić.

Nagli porast broja obolelih
Tokom popodnevnih sati u subotu pojedini mediji su objavili da je 16 uzoraka uzetih tokom prethodnog dana na teritoriji Mačvanskog okruga, pozitivno na koronavirus. Posebno je zabrinuo podatak da je čak osam zaraženih zdravstvenih radnika Infektivnog odeljenja Opšte bolnice. Nešto kasnije saopštenjem se javnosti obratio gradski Štab za vanredne situacije, a potom i Opšta bolnica.
-Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, od sinoć do sada registrovano je još 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Šapcu je ukupno 36 lica zaraženo virusom KOVID 19.
Osam zdravstvenih radnika infektivnog odeljenja Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu pozitivno je na virus KOVID 19.
U izveštaju Opšte bolnice, koji je od ove zdravstvene ustanove tražio Štab za vanrede situacije, navodi se da Bolnica radi punim kapacitetom i da može da zbrine sve hitne i neodložne pacijente.
Pored osam zdravstvenih radnika za koje je od juče utvrđeno da su pozitivni na koronavirus, za još devet lica je potvrđeno da su zaraženi virusom KOVID 19 i reč je o kontaktima osoba za koje je ranije utvrđeno da su pozitivni na ovaj virus, navodi se u saopštenju komandanta Štaba za vanredne situacije grada Šapca Nebojše Zelenovića objavljenom u subotu uveče.
-10.04.2020. godine je utvrđeno da je jedan doktor-infektolog pozitivan na KOVID-19 infekciju. Opšta bolnica je odmah preduzela sve potrebne mere u skladu sa novonastalom situacijom i radi u kontinuitetu punim kapacitetom (infektivno odeljenje je izmešteno).
Obavešteni su svi nadležni organi i testirana su 34 zaposlena iz Službe za infektivne bolesti.
Nalaz je pozitivan kod 7 zdravstvenih radnika koji su testirani na KOVID-19 infekciju iz Službe za infektivne bolesti.
Jedan zdravstveni radnik izvan Službe za infektivne bolesti je takođe pozitivan ( uzorkovan preko KOVID ambulante Doma zdravlja Šabac ).
Ponavljamo, samo je ovo istina, bolnica radi punim kapacitetom i u mogućnosti smo da zbrinemo sve hitne i neodložne pacijente u skladu sa trenutnom situacijom.
Podsetiću Vas, zdravstveni radnici su na prvoj liniji borbe u ovoj epidemiji i najizloženiji su zarazi KOVID-19 infekcijom, objavila je Bolnica u svom saopštenju.
Zavod za javno zdravlje Šabac izdao je saopštenje dan kasnije.
-Zavod za javno zdravlje Šabac će vas, kao što smo i ranije najavili, redovno na dnevnom nivou jednom u toku dana, informisati o epidemiološkoj situaciji u našem okrugu.
Svi novi podaci, do kojih dođemo nakon redovnog dnevnog izveštavanja, se ODMAH dostavljaju komandantima štabova za vanredne situacije svake lokalne samouprave, nadležnim zdravstvenim ustanovama i drugim organima, radi preduzimanja svih neophodnih protivepidemijskih mera.
Epidemiološka situacija je kritična, a rizik je veliki, zato apelujemo da poštujete sva ona uputstva koja nam saopšte naši lekari i da poštujete odluke države. Molimo vas da ostanete u svojim kućama. Zdravstveni radnici rizikuju svoje živote dok se danonoćno bore za sve nas i našu Srbiju. Pomozimo im, ostanimo kod kuće, stoji u saopštenju ZZJZ.

Na Sajmu 11 Šapčana
Gradonačelnik Šapca i komandant Štaba za vanredne situacija Nebojša Zelenović održao je u nedelju konferenciji za medije na kojoj je saopštio da je ukupan broj zaraženih koronavirusom u našem gradu u tom trenutku iznosio 36 ljudi.
Gradonačelnik je izjavio da je od petka 17 naših sugrađana pozitivno na ovaj virus, a u protekla dva dana je njih 11 prevezeno na Sajam, dok su ostali smešteni u bolnicama u Beogradu i u Zemunu.
- Situacija je krajnje ozbiljna i zahteva dobru koordinaciju između svih zdravstvenih ustanova i ostalih gradskih službi koje treba da utiču na to da se zaraza ne raširi. Ono što je dobra vest, to je da svi novooboleli, izuzev osam koji su iz Bolnice sa infektivnog odeljenja, kontakti nekih prethodno obolelih. Od direktora Opšte bolnice u Šapcu dr Slobodana Popovića smo dobili informaciju da Bolnica radi u punom kapacitetu, da se kadrovi preraspodeljuju, da se sa drugih odeljenja zdravstveni radnici premeštaju tako da mogu da funkcionišu. Danas smo, takođe, dogovorili i način na koji će Bolnica u slučaju da im nedostaje kadrova, a prvenstveno se misli na medicinske sestre i na vozače, to će moći da urade preko Doma zdravlja - istakao je Zelenović.
Na pitanje kako funkcioniše infektivno odeljenje Bolnice kada su oba infektologa obolela od koronavirusa, Zelenović je rekao da su od direktora Popovića dobili informaciju da će na odeljenju da bude angažovan infektolog iz Sremske Mitrovice, i da je preraspodelom ostalih lekara omogućeno normalno funkcionisanje ovog odeljenja.
Kada je reč o informisanju građana, Zelenović je rekao da je to bila posebna tema sastanka Kriznog štaba.
- Imali smo na Štabu kao posebnu temu informisanje građana, jer je očigledno da nemaju svi istu percepciju o tome koliko je važno da građani budu pravovremeno informisani. Moje je mišljenje da istina niti može, niti sme da se sakrije. Ovde možemo da napravimo kakav takav uspeh jedino ako budemo iskreni jedni prema drugima i budemo delili informacije. Na tome sam insistirao danas. Tražili smo da bolnica dnevno izvesti javnost o tome kako funkcionišu odeljenja, naročito ona gde postoje zdravstveni radnici koji su pozitivni na koronavirus naglasio je Zelenović.
On je potvrdio da je u poslednja dva dana postojao problem u komunikaciji i da se nada da će u narednom periodu informisanje građana da funkcioniše mnogo bolje.
-Umesto ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama, javnost smo obaveštavali mi iz Štaba. Građani moraju da budu informisani, i tome služe svi novinari. To što u nekim trenucima ljudi imaju zadršku da daju neke informacije, zapravo stvara problem u radu u tim ustanovama i proizvodi neželjena dejstva prema građanima. Nama to nije u interesu. Tražio sam da se građani informišu, tražio sam od svih u zdravstvenim ustanova da nas svako veče na Štabu informišu sa dnevnim izveštajima Voleo bih da je bolnica postupala bolje i verujem da će biti bolje u narednim danima - naglasio je Zelenović.
Svakodnevno se prati priliv pacijenata u Kovid ambulantu Doma zdravlja u Šapcu.
-U prethodnih pet dana to su brojevi osam, devet, devet, deset, prethodnog dana je bilo deset plus tri. Imamo standardni broj testiranih lica prema epidemiološkoj slici kako zahteva algoritam. To je standardni priliv i tu se ne vidi neki značajan rast lica koja se testiraju u Kovid ambulanti. Svi koji se jave i imaju simptome biće testirani, a rezultati se dobijaju u roku od 24 sata preko Veterinarskog instituta u Šapcu. Mi ćemo javnost svakodnevno informisati o svim bitnim činjenicama - dodao je on.
Jedan od zaključaka je i da se pojačaju mere nadzora, kako u privrednim subjektima, tako i u javnim ustanovama i prostorima, s obzirom na to da od sutra ističe zabrana kretanja i da očekujemo pojačane aktivnosti zbog Uskrsa. Gradske službe će da kontrolišu držanje fizičke udaljenosti i distancu koja treba da postoji.
-Podeli smo 120.000 zaštitnih maski. Ko nema masku može da pozove Komunalnu policiju i dobiće je. Molim naše sugrađane da ne izlaze iz svojih kuća, ako to nije neophodno, a ako baš moraju onda da koriste zaštitna sredstva i da primenjuju fizičku distancu. Pozivam ih i da poštuju sve mere za dezinfekciju u gradu i da koriste sva sredstva koja su dostupna. Svi treba da se ponašamo odgovorno, Pratićemo dalje situaciju - napomenuo je Zelenović.
Ono što je po njegovim rečima izuzetno važno jeste činjenica da se ozbiljno bave kontaktima obolelih.
- U ovom trenutku su evidentirana 134 kontakta, nad njima se sprovodi nadzor i postoji uzročna veza između njih. Bavimo se time i pokušavamo da sprečimo da se zaraza ne širi po gradu. Uspećemo jedino ako smo solidarni, odgovorni, i poštujemo mere koje smo doneli u interesu svakog pojedinca - rekao je Zelenović.
On je naglasio i to da saradnja uvek može da bude bolja.
- Niko od nas nije zadovoljan što imamo 36 zaraženih i pored svih mera koje smo organizovali. Utvrdili smo da se nije desio lokalni prenos preko gastarbajtera, nama se desio lokalni prenos i pokušavamo da prekinemo niz i to je ono što radi ZZJZ i Dom Zdravlja - pojasnio je Zelenović.

Sala Ekonomske srpemna
Pitanje je bilo i zašto Šapčani moraju da budu transportovani na Sajam ako je sala Ekonomske škole pripremljena da funkcioniše kao privremena bolnica za smeštaj lakše obolelih pacijenata.
- Dom zdravlja u Šapcu, prema algoritmu koji je dobio od nacionalnog kriznog štaba, ima obavezu da lakše pacijente šalje na Sajam. Mi smo kao grad završili opremanje 60 dvokrevetnih soba u sali Ekonomske škole. Učinili smo sve da se omogući adekvatan smeštaj za pacijente sa lakšim oblikom. U tom prostoru postoji topla voda 24 sata, internet, grejanje, dovoljan broj ulaza i izlaza kako zdravstveni radnici mogu da ulaze bez kontakata sa pacijentima. Taj objekat ispunjava sve uslove koje je dao ZZJZ. Mi ćemo se sutra obratiti sa zahtevom da se taj da se šabački pacijenti smeste u ovaj objekat i time smanji pritisak na Beograd - poručio je Zelenović.
Kada je reč o tome ko odlučuje kada će neko biti testiran, Zelenović je ponovio da će svi oni koji se jave u Kovid ambulantu sa simptomima biti testirani i da o tome odlučuju lekar u ambulanti. U bolnici odlučuje epidemiolog.
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić je rekao da je grad uradio sve što je bilo u njegovoj moći od trenutka kada je proglašeno vanredno stanje.
- Obezbedili smo makse za sve naše sugrađane, 14 kanistera sa po 1.000 litara natrijum hipohlorita koji su rasporođeni po gradu i svakodnevno se dopunjuju. U gradu se svakodnevno dezinfikuje i kontroliše 530 stambenih jedinica. Svakodnevno od 17 sati radimo sa tri cisterne na dezinfekciji celog grada. Štab je doneo nekoliko i naredbi da u zatvorenom prostoru zaposleni moraju da imaju maske, rukavice, dezo barijere, i te smo mere stavili pod nadzor. U 99 odsto slučajeva se poštuju propisane mere. Voleo bih da ne dođemo u situaciju da podnosimo krivične prijave za nepoštovanje ovih mera - rekao je Vasić.
Zelenović i Vasić su na kraju apelovali na sugrađane da nose zaštitne maske, da ostanu kod kuće, da se zadržavaju što kraće na ulicama ako već moraju da izađu, da drže fizičku distance i da poštuju mere kako bismo uspeli da se izborimo sa zarazom koja nam je u gradu.

Ne čekati ako se jave simptomi
Na konferenciji za medije, održanoj u nedelju, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Jasmina Stanković apelovala je na građane da se jave u Kovid ambulantu ukoliko imaju simptome i da će odmah biti testirani, a rezultat dobiti u roku od 24 sata.
-Apelujemo na sugrađane da ne čekaju dugo ako imaju simptome virusa KOVID 19 i da se što pre jave u Kovid ambulantu kako bismo uzorkovali bris i poslali na testitanje. U prednosti smo što pored pregleda, uzimanja krvne slike, radimo i uzorkovanje i nalaz dobijemo u toku dana. Ako je pacijent negativan, dobija savet da ostane u kućnoj izolaciji još 14 dana. Pozitivne pacijente stavljamo na spisak jer oni moraju sanitetskim vozilom da se smeste u bolnice za smeštaj lakše obolelih, to je trenutno Sajam, a od danas imamo informaciju da zdravstveni radnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i pripadnici Ministarstva odbrane će biti smešteni u Banji Koviljači. U petak smo na Sajam prevezli osam pacijenata, u nedelju pet, a sada pravimo spisak za ostale. Mi u Kovid ambulanti dnevno imamo devet, deset slučajeva, od petka je taj broj bio 16 i 17. Međutim, to nije za zabrinutost, jer imamo novu instrukciju Instituta za onkologiju da pacijente koji primaju hemioterapiju moraju pre ulaska na Institut da budu negativni, da imaju potvrdu lekara u kojoj se to navodi. Pored toga smo u obavezi da primimo i pacijente koji idu na dijalizu, rekla je dr Stanković.
Odgovarajući na pitanja novinara gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da postoji, kako navodi, ozbiljno neslaganje oko načina na koji treba da se informiše javnost, između njega i Bolnice i Zavod za javno zdravlje.
-Između mene, kao komandanta Štaba i predstavnika Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje, postoji ozbiljno neslaganje oko načina na koji treba javnost da se informiše. Mislim da oni treba da izađu pred novinare. Ali oni ne žele da govore pred njima jer ne žele da im novinari postavljaju pitanja. Oni će pisati saopštenja. U ovakvim okolnostima taj dogovor je najbolje moguće rešenje u zadatim okolnostima, nisam srećan zbog toga ali takva je situacija. Moj zadatak je da omogućim da sistem funkcioniše u datim okolnostima. Zahvaljujem se svim zdravstvenim radnicima koji su u prvoj liniji odbrane, na posvećenosti i profesionalnosti, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
U izveštaju Opšte bolnice „Laza K Lazarević“ u Šapcu koji je u ponedeljak dostavljen Štabu za vanredne situacije navodi se da je Bolnica spremna da zbrine sve hitne pacijente i pruži neodložnu medicinsku pomoć. Oni dalje navode da imaju svu potrebnu medicinsku i ličnu zaštitnu opremu kao i da Bolnica funkcioniše u skladu sa svim preporukama stuke i odlukama republičkog Kriznog štaba. Koordinacija sa lokalnim štabom i zdravstvenim ustanovama je svakodnevna, piše u izveštaju Opšte bolnice.

Čeka se odobrenje za upotrebu Sale u Šapcu
Gradonačelnik Nebojša Zelenović izvestio javnost da je sala u Ekonomskoj školi spremna da postane privremena bolnica i da je upućen zahtev premijerki i ministru zdravlja.
-Grad Šabac je spreman da otvori privremenu bolnicu u sali Ekonomske škole. Završeni su poslednji radovi, a o toj spremnosti danas smo obavestili premijerku Anu Branabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, pismom sa svom dokumentacijom koja je potrebna da se takav objekat pusti u rad, saopštio je danas gradonačelnik.
U sportskoj sali Ekonomsko-trgovinske škole „Stana Milanović“ u Šapcu namešteno je 60 dvokrevetnih soba za smeštaj osoba sa lakšim simptomima zaraze virusom korona. Topla voda, besplatan Internet, televizija, knjige i društvene igre na raspolaganju su korisnicima 24 sata. Organizovan je neophodan broj nezavisnih ulaza i izlaza kao i grejanje. Nakon što su završeni svi pripremni radovi, objekat je danas dezinfikovan.
Gradonačelnik Šapca veruje da će Šapčane ohrabriti na testiranje mogućnost da budu smešteni u svom gradu.
- Veliki broj građana zazire od toga da se javi jer ne žele da idu na Sajam. Otvaranjem ove privremene bolnice mi bismo mogli da lokalizujemo virus i sprečimo širenje na druge. Pacijenti sa lakšim simptomima bili bi smešteni na pristojan način u privremenu bolnicu. Ovo je moj otvoren poziv za ta lica i naravno poziv za nadležne republičke organe da daju takvu saglasnost, rekao je gradonačelnik dodao da on ne ulazi u odluku republičkog Kriznog štaba za smeštaj pacijenata na Sajam već nudi novo rešenje za Šapčane za koje veruje da može da rastereti i kapacitete u Beogradu.
On je rekao da je objekat u Ekonomskoj školi opremljen po svim instrukcijama Zavoda za javno zdravlje Šabac i prema Naredbi Štaba za vanrede situacije.
-Uradili sve što je trebalo da uradimo kao Grad prema uputstvu Zavoda za javno zdravlje i naredbi gradskog Štaba za vanredne situacije. Verujem da ćemo vrlo brzo dobiti tu saglasnost. Svakoga dana se određeni broj lica preveze na Sajam. Nisu baš svi srećni zbog toga i voljni da idu. Mi mislimo da ovo što se nudi u Ekonomskoj školi, uz dobru komunikaciju kroz koju objašnjavavamo uslove i obezbeđen komfor, odvažiće jedan broj naših sugrađana koji su sada kod kuće, da se jave na testiranje, kazao je gradonačelnik Šapca.

Podeljeno više od 100.000 maski
Podelom maski u prigradkoj Mesnoj zajednici Majur, prošle srede, završena je distribucija „od vrata do vrata“ i praktično je pokrivena cela teritorija grada Šapca.
Štab za vanredne situacije doneo je odluku da niko bez maske ne može da uđe u prodavnice, zbog zaštite, kako radnika tako i ostalog stanovništva. U celom svetu, pa i Srbiji je nestašica maski, te se u Šapcu taj problem rešio šivenjem 100.000 pamučnih maski koje su besplatno podeljene svim stanovnicima.
Sledećeg dana, u četvrtak, maske su deljene na tri mesta u gradu. Punktovi su bili postavljeni ispred Komercijalne banke, ispred banke “Intesa” i na Vinaverovom trgu.
-Izabrali smo tri lokacije gde najviše ljudi čeka u redu, a cilj je da svi stanovnici našeg grada, na gradskom, prigradskom i seoskom području dobiju maske, te smo i na ovaj način želeli da oni koji eventualno nisu dobili maske, a moraju da izlaze napolje, budu zaštićeni na ovaj način. Do sada je u akciji podele podeljeno više od stotinu hiljada maski na području grada, odnosno prigradskih i seoskih mesnih zajednica. Molimo i apelujemo na sve da svoje maske nose i da tako pokažu odgovornost i prema sebi i prema drugima - rekla je Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca.


Pojačana kontrola pijaca
Komunalni inspektori pojačano kontrolišu pijace i trgovinske objekte. Provera se vrši svakodnevno, a do sada nije uočeno kršenje mera koje je propisao Štab za vanredne situacije grada Šapca, ni od strane kupaca, a ni prodavaca. Rad gradskih pijaca je svakog radnog dana, od ponedeljka do petka u periodu od 7 do 13 časova.
-Prema odlukama Štaba na pijacama je neophodna zaštita, kako maske, tako i rukavice za sve prodavce. Isključivo uz ovu zaštitu mogu da prodaju robu i to se svakodnevno kontroliše. Uz ove mere na ulasku u pijace su postavljene i dezo barijere, a radnik komunalnog preduzeća je zadužen da vrši dezinfekciju ruku građana, za koje je takođe nošenje maski obaveza. Kada je u pitanju Tržnica uz pomenute preventive određeno je da sugrađani u objekat ulaze na jednom mestu, a izlaz je na drugom kako bi se sprečio nepotreban kontakt - rekla je komunalna inspektorka Zorica Pančić.


Mlekara pomaže svojim penzionerima
Mlekara Šabac brine i o svojim penzionerima, u vreme pandemije virusa KOVID – 19, kada je zbog vanrednog stanja licima starijim od 65 godina ograničeno kretanje.
-Penzionerima naše Mlekare do sada je podeljeno 100 paketa mleka i mlečnih proizvoda i isporučeno na njihove kućne adrese. Želimo da im, kao osobama, koje su zaslužne za razvoj i opstanak Mlekare na tržištu Srbije više od 70 godina, pružimo jednu vrstu sigurnosti i oslonca u vreme vanrednog stanja“, izjavio je Dragan Šašić, Generalni direktor Mlekare Šabac.
Takođe, ovim putem želimo da obavestimo i uverimo javnost, da Mlekara Šabac postupa po dobijenim uputstvima nadležnih institucija Republike Srbije, kao i Svetske zdravstvene organizacije te da se poslovanje odvija neometano i u duhu naše najbolje prakse uz niz preventivnih mera.
Kao kompanija kojoj je društvena odgovornost jedan od osnovnih principa poslovanja, briga o zdravlju i bezbednosti naših zaposlenih, kupaca i svih poslovnih partnera – apsolutni su prioritet u trenutku kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa KOVID -19.
Mlekara Šabac u duhu svojih principa u poslovanju postupa savesno i odgovorno, što je posebno važno sada u vanrednoj situaciji, a svim potrošačima naših proizvoda kao i poslovnim partnerima želimo da prenesemo ohrabrenje da istraju u ovoj borbi i da ih podsetimo da budu savesni i odgovorni prema sebi, svojoj porodici i svima iz svojih okolina, kao što je i Mlekara Šabac odgovorna i savesna, navode u Mlekari Šabac.


BEZ ODGOVORA IZ BEOGRADA
Nebojša Zelenović, komandant Štaba za vanredne situacije grada Šapca, saopštio je danas na konferenciji za medije da nije dobio odgovor premijerke Ane Brnabić niti ministra zdravlja Zlatibora Lončara na zahtev u kom je tražio da u Šapcu počne da radi privremena bolnica za smeštaj osoba sa lakšim simptomima zaraze virusom KOVID 19.
On je tražio od nadležnih da svi Šapčani koji se nalaze na Sajmu, budu vraćeni u Šabac i smešteni u privremenu bolnicu u ovom gradu.
U Šapcu je u ovom trenutku 45 osoba pozitivnih na virus KOVID 19, dok je 17 lica smešteno na Sajam. Nadležni su došli do 300 kontakata osoba koje su pozitivne na virus korona.
-Naš zahtev je da oni budu vraćeni i smešteni u salu Ekonomske škole gde imaju sve pristojne uslove – toplu vodu, grejanje, Internet, kvalitetnu ishranu, obezbeđenje, odnosno sve uslove za bolnicu po meri čoveka, objasnio je gradonačelnik.
On je rekao da je u Šapcu sve manji broj lica koji su u izolaciji jer su doputovali iz inostranstva i da je, prema zvaničnim podacima, „potpuno jasno da oni nisu doneli virus u Šabac“.
-Od 1381 osobe koje su iz inostranstva došle na teritoriju Šapca od 14. marta, nijedna osoba se nije razbolela i nema simptome. Potpuno je jasno da naši ljudi koji su došli iz inostranstva nisu doneli koronu u Šabac, rekao je gradonačelnik ovog grada uz napomenu da su svi oni bili u izolaciji.
Gradonačelnik je naglasio da je u interesu javnosti da direktori zdravstvenih ustanova u Šapcu učestvuju na konferencijama za medije i ocenio kao loše činjenicu da to trenutno nije slučaj.
-Pozivam predstavnike zdravstvenih ustanova da pravovremeno obaveštavaju javnost o svemu. Važno je da naši sugrađani imaju kvalitetne informacije svakog dana i da direktori ovih ustanova odgovaraju na pitanja novinara. Građani moraju biti informisani. Poštovanje novinara je poštovanje javnosti, a to znači i svih naših građana, podvukao je Nebojša Zelenović.
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić demantovao je napise pojedinih poratala o navodnoj nebrizi Grada za Gerontološki centar.
-U tom tekstu se navodi da Štab za vanredne situacije nije dostavio potrebna sredstva i izvršio dezinfekciju prostora oko Gerontološkog centra, međutim Štab je još u martu doneo odluku da se sva oprema i dezinfekciona sredstva i zaštitna oprema raspoređuju prema grupi prioriteta. U prvoj grupi prioriteta bili su Opšta bolnica, Doma zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Gerontološki centar te je u toku marta i aprila, pre nego što je Ministarstvo za boračka i socijalna pitanja, bilo šta obaveštavalo lokalne samouprave, pre bilo kakvih dopisa, isporučili smo Gerontološkom centru sledeće: 500 maski od flisa, 200 pamučnih maski, 5 zaštitnih naočara, 50 pari nepromočivih kaljača, koncentrata natrijum-hipohlorita u količini dovoljnoj da se napravi 50.000 litara dezinfekcije, 1000 rukavica i 5 vizira. Sve to je tokom marta i aprila isporučeno. Grad ne pravi nikakvu razliku među ustanovama, bilo da su u pitanju gradske ili republičke nadležnosti, već smo po prioritetima delili sve čime smo raspolagali. Mi nemamo zaraženih u Gerontološkom centru, rekao je Vasić.
On je dodao da je privatni gerontološki centar Padina do sada koristio besplatno dezinfekciono sredstvo koje je Grad učinio dostupnim za sve, a juče je Grad izvršio dezinfekciju kruga oko njihovih prostorija i dostavio im dovoljnu količinu natrijum hipohlorita i 50 maski.
Govoreći o situaciji u ekspozituri Poštanske štedionice u Šapcu, gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da obustavljen rad u ovom objektu nakon što je utvrđeno da je jedan zaposleni pozitivan. On dodaje da je napravljena lista kontakata i da se zaposleni nalaze u fazama izolacije i testiranja.
-Očekujem da ćemo od Zavoda za javno zdravlje i nadležne epidemiološke službe dobiti informaciju broju uzoraka i daljim koracima, zaključio je Zelenović.
EGP

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa