16. april 2020.16. apr 2020.
KRIVINA U OGLEDALU

Otvoreno pismo struci

Poštovani profesori, doktori, primarijusi, oficiri u rezervi - Kisić Tepavčević, Kon, Stevanović, Nestorović, svi Vi koji ste nam se u ime struke obraćali proteklih dana,
Želim da Vam se izvinim u ime ogromnog broja normalnih i časnih pripadnika moje novinarske profesije, što sve ovo vreme samo radimo svoj posao i postavljamo pitanja!
Posle starijih od 65 godina i srpskih državljana koji su se vratili u svoju državu i za koje, otvoreno Vam kažem, lažete da ih je više od 400.000, sada su na red, kao najveći neprijatelji države koja se bori protiv koronavirusa, došli novinari. I to oni koji ne izlaze pred Vas sa naručenim pitanjima dogovorenim u Centralnom komitetu najveće srpske fabrike laži u novijoj istoriji, već sa onima koja zanimaju sve građane Srbije.
Vi ste, cenjena struko, uz predsednika Srbije još 23. marta najavili da “menjate taktiku i da u narednih 48 sati krećete sa masovnim testiranjem”. Zašto Vam onda smetaju pitanja da skoro do polovine aprila tog masovnog testiranja nema? Tek ste 11. aprila objavili da ste uspeli da testirate više od 2.000 ljudi. Da li su novinari bezobrazni i neprijatelji svoje države, ili ste Vi i vlast nesposobni da sprovedete ono što ste saopštili na konferencijama za štampu? Srbija je na začelju po broju testova koje je uradila u odnosu na broj stanovnika. Zašto? Zar to nije logično pitanje, a ne pitanje neprijatelja Srbije koji za cilj imaju da sruše legalnu vlast?
Vi ste, cenjena struko, uz predsednika Srbije rekli da će privremene Kovid bolnice na Sajmu i gde sve još, primati sve novootkrivene pozitivne na koronavirus, a sada ih “punite” ljudima iz bolnice. Za to vreme pacijenti iz, na primer Šapca, čekaju da se “nakupi” broj pa da ih prevezu do Beograda.
Ako ministar odbrane, cenjeni i najpoznatiji srpski dezerter u novijoj istoriji Aleksandar Vulin 28. marta izjavi da će u privremenim bolnicama “vladati gvozdena vojnička disciplina”, zašto Vas onda ljuti kada postavimo pitanja otkud žurka i pivo na Sajmu. Za Vulina je, možda, to primer vojničke discipline, jer on mučenik nije ni služio vojni rok, pa ne mora ni da zna kakva je to “gvozdena vojnička disciplina”, ali pretpostavljam da potpukovnik Kon verovatno ima saznanja o tome da u bolnicama, pod komandom vojske, nije dopustivo praviti žurke sa pivom.
Nedeljama nam pretite zabranom kretanja u trajanju od 24 sata, da moramo da se distanciramo od druženja, da smanjimo aktivnosti, a onda kada Vam najveći državni neprijatelji - novinari, postave pitanje zašto se organizuje podela respiratora u situaciji kada je zabranjeno okupljanje više od dva čoveka na javnom mestu, Vi kažete da nećete da odgovarate na politička pitanja. Nije političko pitanje ako želimo da znamo da li je, u vreme kada nam je sloboda kretanja drastično ograničena, u redu da predsednik Srbije putuje po Srbiji i deli respiratore kao da su mu dedovina uz Čipuljića. To je, cenjena struko, u najmanju ruku neodgovorno ponašanje i njega, a i Vas. Respiratori, očigledno, ne mogu da se podele bez velike pompe.
Za sve važe pravila i mere koje ste vi predložili, a vlast ih usvojila, samo ne važi za predsednika Srbije. I da Vam odmah kažem, ja se ne brinem za zdravstveno stanje Aleksandra Vučića, već se brinem za zdravstveno stanje predsednika Srbije. Da li je normalno da predsednik jedne države nije testiran, bez obzira na situaciju u kojoj se našao? Da li je normalno da predsednik Srbije prkosi sudbini tako što dočekuje kinesku delegaciju bez zaštitne maske, jedino on? Videli ste snimke iz Novog Pazara gde pred grupom od oko 30 ljudi govori lekarima bez maske kako oni ne razumeju šta je to respirator.
I sada smo došli da nama zabranjuje da dolazimo na konferencije za novinare, a on može slobodno da putuje po Srbiji bez obzira na sve mere koje ste vi predložili. To su sada konferencije za struku, jer novinara na njima više nema. Uspeli ste da novinare sprečite da rade svoj posao. Svaka čast.
Duša me boli što ste zloupotrebljeni i što ste dozvolili sebi da Vas u odbranu uzme neko ko sebe smatra novinarom. Kad sve ovo jednog dana prođe, pogledajte naslovne strane toga što on prodaje na srpskim kioscima. Ako Vam i posle toga bude drago što Vas je u usta tako nešto stavilo, džaba je svo ovo pisanije i sva pitanja ovog sveta. Džaba je, u tom slučaju, i naša nada da ste Vi struka, jer niste ništa drugo do običnih piona u velikoj kampanji i laži jednog čoveka.
N. K.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa