16. april 2020.16. apr 2020.
KUPITI DEKLARISANO SEME
Počinje setva

KUPITI DEKLARISANO SEME

Uskoro počinje optimalni rok za setvu jarih useva, pa stoga treba na vreme osim pripreme parcela obezbediti i kvalitetno seme. Kako je Pravilnikom o kontroli proizvodnje semena jasno definisana dokumentacija koja treba da sadrži poreklo upotrebljenog semena, vrstu, sortu i kategoriju kao i stručne preglede u toku vegetacije na osnovu kojih se sačinjavaju zapisnici koji sadrže podatke o svojstvu zasnovane kulture za proizvodnju semena, na osnovu čega se daje ocena useva. Ovakvim postupkom se posle skidanja useva omogućava seme namenjeno setvi.
Nakon ovog postupka, dorađivački centri imaju značajnu ulogu u obezbeđivanju kvalitetnog i pripremljenog semena koje treba ponuditi poljoprivredniku. Da bi poljoprivrednici bili sigurni u ono što kupe, na svakom proizvodu se stavlja odgovarajuća deklaracija.
Kontrolom semenskog useva od strane aprobatora, utvrđen kvalitet, odnosno kratak opis proizvoda, u ovom slučaju semenskog materijala sadrži sledeće parametre:
- naziv organizacije koja je vršila ispitivanje, broj i datum izveštaja o kvalitetu semena, sortna čistoća, mehaničke primese, zdravstveno stanje, datum do koga važi deklaracija, datum izrade deklaracije i odgovorno lice.
Na osnovu toga, seme se deklariše, pri čemu svaka deklaracija mora imati:
OSNOVNE PODATKE O SEMENU
- biljna vrsta, sorta, kategorija, godina proizvodnje, proizvođač semena, dorađivač semena, broj i datum aprobacije semenskog useva, broj partije semena i količina, neto-masa jednog pakovanja u kg i broj pakovanja u partiji semena.
Poljoprivredni proizvođači prilikom kupovine semena za setvu, treba da obrate pažnju na ove karakteristike sa deklaracije, čime će omogućiti setvu kvalitetnog semena. Setvom u optimalnom roku i primenom pravilne i pravovremene agrotehnike, postići će kvalitetnu i rodnu žetvu.
Izvor: Dipl. Ing. GORDANA REHAK PSSS Šabac

Najnoviji broj

2. februar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa