16. april 2020.16. apr 2020.
Preporuke za starije  osobe i lica koja boluju od hroničnih bolesti u vezi bolesti Kovid-19
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLjE ŠABAC

Preporuke za starije osobe i lica koja boluju od hroničnih bolesti u vezi bolesti Kovid-19

Stariji ljudi i osobe sa hroničnim bolestima su u mnogo većem riziku za razvoj ozbiljnih komplikacija ukoliko obole od Kovid-19 u odnosu na zdrave i mlađe osobe. Osobe svih uzrasta sa ili bez invaliditeta ako imaju ozbiljne hronične bolesti kao što su bolesti srca, pluća, bubrega su u višem riziku da se teže razbole od bolesti koje prouzrokuje Korona virus. Iz tog razloga veoma je važno da znate da zaštite sebe i da se trudite da ostanete zdravi.

Smanjite rizik od oboljevanja
Postoje postupci kojima možete da smanjite rizik od oboljevanja:
Ostanite u kući, izlazite samo kada je dozvoljeno da izlaze lica starija od 65 godina i to ako baš morate

Češće perite ruke
Ukoliko imate kontakt sa drugim osobama držite socijalnu distancu najmanje 2m. Dezinfikujte površine u vašem stanu koje se često dodiruju, kao što su: kvake, radne površine stola, daljinski upravljači.

Suočavanje sa stresom
Starije osobe mogu biti u vreme pandemije Korona virusa podložne stresu i anksioznosti. Evo nekoliko stvari koje možete da učinite za sebe:
Vodite računa o svom telu, trudite se da vežbate u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem, istežite se i meditirajte.
Pokušajte da imate zdrave uravnotežene obroke, spavajte dovoljno i izbegavajte alkohol i duvan.
Pokušajte da ostvarite kontakte sa drugim ljudima sa kojima možete da razgovarate o svojim brigama i o tome kako se osećate. Za to možete da koristte telefonske razgovore, društvene mreže, skajp.
Kontaktirajte vaše javno zdravstvene stručnjake i informišite se.

Budite u kontaktu sa svojim izabranim lekarom
Trudite se da budete u kontaktu (telefonski) sa svojim izabranim lekarom i da ga za bilo kakvu promenu svog zdravstvenog stanja obavestite. Obratite se svom lekaru za nabavku neophodnih lekova koji su vam svakodnevna terapija. Razmislite o tome koga bi mogli prvo da pozovete ukoliko vam treba neka dodatna usluga, ko bi mogao da brine o vama ukoliko se razbolite.

Trudite se da držite socijalnu distancu
Svaki kontakt sa drugim licem mora da bude na bezbednoj udaljenosti, najmanje 2m.Ovakvo odgovorno ponašanje može uticati na smanjenje širenja bolesti.
Ukoliko imate znakove koji mogu da upozoravaju na bolest:
-Obratite pažnju na simptome kao što su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, otežano disanje.
- Obratite pažnju ako osetite nedostatak vazduha, stalni bol ili pritisak u grudima ako imate plavičasta usta ili vam se jave konvulzije. Sve su ovo znaci koji ukazuju da treba da potražite lekarsku pomoć.
Šta zajednica može da uradi za vas, porodica, prijatelji?
- Sve aktivnosti kojima bi se pomoglo starijoj osobi u vreme pandemije Korona virusa su izuzetno važne. Pod tim aktivnostima se podrazumeva pomoć pri nabavci hrane, lekova, kao i pružanje dodatne nege ukoliko je ona potrebna.
-Veoma važan je i socijalni kontak koji se u vreme pandemije odvija preko telefonskih poziva i društvenih mreža.
- Traženje i prihvatanje pomoći od drugih osoba je znak snage, tako da svako ko oseti da mu treba pomoć i podrška treba da je traži.
Izvori: Center for diseaese control and prevention, Older adults,; World health organization, Regional office forEurope, Suporting older people;

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa