28. jul 2011.28. jul 2011.
VATROGASNO-SPASILAČKA SLUŽBA - POTENCIJALI SLUŽBE I UZROCI POŽARA

KAZNE ZA PALjENjE NA OTVORENOM

Kristoljub Kovačević, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona odeljenja za vanredne situacije Šabac i načelnik gradskog štaba za vanredne situacije upozorava na povećanu opasnost od požara na otvorenom prostoru u letnjem periodu.
- Najveći problem u ovom periodu predstavljaju nam požari strnjišta nakon žetve. Naši poljoprivredni proizvođači obično posegnu za najjeftinijim rešenjem tj. paljenjem kako bi uredili svoje oranice bez upotrebe šire poljoprivredne mehanizacije. Vatrogasno-spasilačka jedinica Šabac je intervenisala više puta vezano za tu problematiku. Od 1. januara do 1. jula ove godine ukupan broj intervencija je bio 510, od toga 222 na otvorenom prostoru. Od 6. do 20. jula imali smo 76 intervencija, dok je 61 bila na otvorenom prostoru.
Kovačević kaže da je glavni uzrok ovih požara ljudska nepažnja i nemar, o čemu svedoči i slučaj uoči Petrovdana.
- Kada su paljene lile imali smo 13 intervencija, a tri su mogle da prerastu u veće požare. Pokrenuti su prekršajni postupci protiv počinilaca koji su izazvali tako nešto, čak sa najavom šta će učiniti. Oni su to uradili i pored upozorenja od strane komunalne policije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa