16. april 2020.16. apr 2020.
(Skoro) kao pravi
VIRTUELNI SPORT

(Skoro) kao pravi

Filmove u bioskopu i pozorišne predstave zamenile su jutjub i druge video platoforme istih, slično je i sa koncertima, te je u tim novim okolnostima i sport našao svoje mesto i to ne samo sport kao nadmetanje, već i onaj deo koji čuva kladioničarsku strast.
Onlajn klađenje je odavno sveprisutno u svetu prognoza, a sve više kladionica omogućilo je onlajn klađenje na virtuelne simulacije mečeva. U virtuelnom svetu sezone u Engleskoj, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, celoj Evropi i svetu su u punom jeku, pobeđuju favoriti, događaju se iznenađenje, sve je moguće kao i u pravom sportu.
U Americi „soker“ nije u centru pažnje, ali zato se NBA prvi odlučio da sačuva sponu sa navijačima u periodu pandemije. Nedavno su organizovali prvo takmičenje košarkaša najjače lige sveta koji su se borili kroz najnoviju kompjutersku simulaciju NBA 2K20. Utakmice je prenosila stanica ESPN, uz link dostupan na svim društvenim mrežema. Devin Buker (Finiks) je pobedio. Na sličan potez su se odlučili u Fudbalskom savezu Španije, gde se u fudbalu (FIFA 2020) nadmeću fudbaleri različitih klubova, u Engleskoj se koristi simulacija menadžera gde neki klubovi utakmice odložene usled virusa simuliraju na ovaj način, a uskoro će startovati i liga u Formuli 1 bazirana na pomenutim principima. Uz sport, tu je i prikupljanje novca za pomoć zdravstvu u borbi protiv KOVID 19.
Možda i najviše su postigli u boksu. Nedavno je završen prvi turnir Svetske bokserske super serije (VBSS). Prvi pobednik odlučen je u srednjoj kategoriji i to je bio svima dobropoznati Rej Robinson „Šećerko“ (Sugar Ray). Softverski inženjeri su čitav turnir pozicionirali u Atlantik Sitiju. Robinson je najpre u četvrtfinalu pobedio Fernanda Vargasa, a potom u polufinala La Motu da bi u finalu vodio borbu protiv Ronalda Vinkija Rajta. Pobedio je tehničkim nokautom u petoj rundi.

Super meč
Boks je možda i prv sport koji je, na onovremeni način, lansirao ideju simulacije meča dvojice rivala koji se nikada realno ne bi mogli sastati. Jedini neporaženi šampion superteške kategorije Roki Marćano dominirao je u petoj i šestoj deseniji prošlog veka ringovima, dok je na drugoj strani Muhamed Ali (Kasijus Klej) na vrhuncu bio u sedmoj. Kada se u javnosti povela rasprava ko bi pobedio u njihovom meču, nastala je ideja, a potom i film „Super meč“. Naravno, uz saglasnost onda živih aktera.
Njihove snage, slabosti, detalji su uneseni u ondašnji kompujter NCR 315 gde su programeri simulirali sučeljavanje pojedinačnih performansi. U ovom meču Marćano nokautira Alija u 13. rundi.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa