23. april 2020.23. apr 2020.
Šapčani ispoštovali apel
USKRŠNjA LITURGIJA U CRKVI SVETIH
APOSTOLA PETRA I PAVLA

Šapčani ispoštovali apel

Građani Šapca ispoštovali su apel države, struke i crkve i za vreme uskršnjih praznika su ostali u svojim domovima zbog mera zabrane kretanja tokom trajanja epidemije koronavirusa.
Vrata šabačke crkve Svetih apostola Petra i Pavla bila su u nedelju, na Uskrs, otvorena za sve koji su mogli da dođu i da prisustvuju uskršnjoj liturgiji koja je počela u devet sati. Njoj je prisustvovalo dvadesetak vernika koji su se na kraju i pričestili. Slično je bilo i u ostalim hramovima u Šabačkoj eparhiji.
Zanimljivo da uperiodu održavanja liturgije u samom gradu nije bilo ljudi na ulici, a nije bilo ni patrola policije. Šabac je bio avetinjski prazan grad na najveći hrišćanski praznik.
Uoči Uskrsa, u javnosti se dosta polemisalo da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da posluša savet struke i da proglasi najduži policijski čas u istoriji Srbije, ili apel Sinoda Srpske pravoslavne crkve da se policijski čas prekine tokom dana Uskrsa kako bi se vernicima omogućilo da prisustvuju uskršnjoj liturgiji. Dilema koja je, očigledno bila lažna jer je odluka još ranije doneta, zvanično je razrešena u telefonskom razgovoru između Vučića i patrijarha srpskog Irineja. Država nije popustila, ali je i okrenula glavu od činjenice da je u mnogim hramovima bila organizovana liturgija sa vernicima.
Na teritoriji Srbije, niko nije priveden zbog kršenja policijskog časa, a da je bio na uskršnjoj liturgiji.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa