23. april 2020.23. apr 2020.
“Mreža” menja pijacu
ŠABAČKI PROIZVOĐAČI SVE ČEŠĆE PRODAJU PUTEM INTERNETA

“Mreža” menja pijacu

Cilj grupe je da poveže kupca i prodavca, a oni zatim ostvaruju kontakt uživo ili se roba šalje brzom poštom. Tek smo na početku, ali se nadam da će ljudima preći u naviku da ovde oglašavaju šta nude, odnosno šta traže. Takođe, ideja je da se povežu i proizvođači i sezonski radnici
Iako pijace u Šapcu od uvođenja vanrednog stanja nisu radile samo nekoliko dana poljoprivredni proizvođači su našli još jedan način da prodaju svoje proizvode. Internet prodaja način trgovanja koji neki koriste odavno, međutim veliki je broj onih koji su tek u ovim uslovima odlučili da koriste ovu pogodnost.

Nekoliko Fejsbuk grupa omogućilo je oglašavanje proizvođačima iz Šapca i okoline. Pre nekoliko dana napravljena je grupa “Online pijaca – Sabac” koja omogućava povezivanje potrošača i kupaca, odnosno olakšava prodavcima da lakše plasiraju robu, a kupcima da pronađu ono što im treba.

-Cilj grupe je da poveže kupca i prodavca, a oni zatim ostvaruju kontakt uživo ili se roba šalje brzom poštom. Tek smo na početku, ali se nadam da će ljudima preći u naviku da ovde oglašavaju šta nude, odnosno šta traže. Takođe, ideja je da se povežu i proizvođači i sezonski radnici. Što više ozbiljnih prodavaca i kupaca bude bilo u grupi biće i veća obostrana korist. Verujem da će “Onlajn pijaca” opstati i posle ukidanja vanrednog stanja, kaže Dražen Peurača, tvorac Fejsbuk grupe “Online pijaca - Sabac”.

Neki od prodavaca već imaju iskustva sa ovakvim modelom prodaje, dok su drugi početnici u ovakvom načinu rada. Snežana Marković sa Orida proizvodi rasadu i bila je prinuđena da pronađe alternativu za pijačnu prodaju. Do sada su na pijacu išli njeni svekar i svekrva, međutim, zbog zabrane izlaska starijim od 65 godina sada to nisu u mogućnosti.

-Išla sam i ja na pijacu, ali trenutno to nije to. Generalno je manje ljudi. Ranije su dosta dolazili stariji koji sada ne mogu da izađu. Imamo ukupno oko 10.000 komada rasade paradajza, paprike, krastavca, lubenice, dinje, jagode... Napravili smo štand kod kuće i dala sam oglas u grupi. Na Fejsbuku robu vidi mnogo ljudi. Zovu i dođu. Ne šaljem brzom poštom da se rasada ne izlomi, a i bolje je kada kupac dođe i vidi kako roba izgleda, kaže Snežana Marković.
Dragana Đukanović iz Mišara prodaje zimnicu koju pravi od svojih proizvoda i dimljeni sir. Pored “Onlajn pijace” član je i grupe “Mačvanski dućan” kao i još nekih Fejsbuk grupa za prodaju. Svoje proizvode šalje brzom poštom pa kupce ima širom Srbije.
-Oglasila sam proizvode u nekoliko grupa i generalno sam zadovoljna. Svuda prodam po nešto i kada se sve sabere prodaja lepo ide. Pokušala sam i na pijaci, ali mi se ne isplati. Veću računicu imam da budem kod kuće i šaljem robu ljudima koji nazovu, ili dođu kući da kupe. Tokom vanrednog stanja prodaja preko interneta je bolja nego ranije. Kupuju sve što nudim i zimnicu i sireve i kajmak. Šaljem u Beograd, sada imam veću pošiljku za Požarevac. Ljudi kupe da probaju i kasnije kupuju redovno. Sigurno ću na ovaj način nastaviti da prodajem i posle vanrednog stanja jer se pokazao kao dobar, kaže Dragana.
Grupa “Mačvanski dućan” napravljena je i pre vanrednog stanja. Okuplja proizvođače koji svoje proizvode ranije nisu mogli tako lako da plasiraju.
- Nakon donošenja Pravilnika za biljnu proizvodnju za male proizvođače koji je stupio na snagu od prvog marta ove godine olakšana je prodaja malim proizvođačima da mogu prodavati svoje proizvode na kućnom pragu u svom domaćinstvu na pijacama i sajmovima. Pošto sam kao stručno lice koje je pokrenulo prošle godine udruženje proizvođača učestvovala u pisanju pravilnika za Mačvanski okrug u dogovoru sa članovima udruženja i proizvođača pokrenula sam na društvenim mrežama grupu Mačvanski DUĆAN. Ovo je donelo veću vidljivost potrošačima za domaćim proizvodima, a našim proizvođacima je u mnogome olakšalo prodaju. Veoma sam zadovoljna sto ima sve više naših proizvođača sa sela i što je kvalitet postao prepoznatljiv kupcima iz drugih gradova. Trenutno, u ovoj vanrednoj situaciji najveće potrebe imaju kupci iz Beograda i okoline tako da se vrši dostava skoro pa svaki dan, najviše se prodaju džemovi, zimnica na tradicionalne način, dimljeni sirevi, kukuruzno integralno brašno, surutka, koziji sir u vakum pakovanju, čajevi, a zbog prevencije i imuniteta to su med, propolis, sprej od propolisa za grlo itd, navodi Danijela Gavrić, tvorac grupe “Mačvanski dućan”.

Kvalitet stvara stalne kupce
Da šabačke proizvode tržištu Srbije preporučuje kvalitet potvrđuje Blažo Lalević iz Zemuna. Krajem prošle godine zbog posla je bio u Šapcu u vreme kada se održavao Bazar starih i umetničkih zanata.
-Na Bazaru sam prvi put kupio neke od domaćih proizvoda šabačkog kraja i oduševio sam se. Od tada stalno poručujem. Danijelu Gavrić poznajem nekoliko godina i preko nje poručujem. Do sada sam kupovao čajeve, dimljeni kačkavalj sa začinskim biljem, domaće medenjake, med, kao i med sa orašastim plodovima, više vrsta džemova... Volim da pronalazim specifična mesta na kojima drugi ne kupuju, a šabački proizvodi su na mene ostavili odlične utiske. Sigurno ću ih naručivati i dalje, a i naredne dolaske u Šabac iskoristiti da kupim još nešto, ističe Blažo Lalević.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa