23. april 2020.23. apr 2020.
Iz šabačke radionice
Inovacije u doba pandemije- dezinfekcioni tuneli

Iz šabačke radionice

Šapčani napravili dezinfekcioni tunel. Inovativnost srž poslovanja. Društveno odgovorni u vremenu pandemije. Mlad, stručan tim “Corten Art-a”. Kreativnost i vizija. Od ideje do realizacije za 10 dana
Sklonost Šapčana ka inovacijama, i kako volimo da istaknemo, prvinama nije ostala samo urbana legenda iz doba gospodara Jevrema. Iz male radionice šabačkog preduzeća „Corten Art“ nedavno je svetlost dana ugledao proizvod namenjen zaštiti i prevenciji od virusa Kovid 19. Naime, reč je o dezinfekcionom tunelu idejnom rešenju stručnog tima. Devet mladića, znalaca iz oblasti mašinskog inženjerstva, uz pomoć znanja i dovitljivosti pretvorilo je svoju kreativnost i viziju u ozbiljan proizvod. Ideju je prepoznao Fond za inovacionu delatnost i podržao kao jedan od 12 projekata od izuzetnog značaja.

-Koncept je potekao od nečega što nam je već bilo poznato, rashladnih prskalica za kućnu upotrebu. Želeli smo da u našoj firmi stvorimo adekvatne i bezbedne uslove za rad i napravimo sistem kao što je dezinfekcioni tunel. U međuvremenu je Fond za inovacionu delatnost raspisao konkurs za rešenja koja bi pomogla u suzbijanju trenutne pandemije i to je bio početak. Moram da priznam da nismo odmah aplicirali, jer nismo želeli da to bude pogrešno protumačeno, kao da želimo dobit u teškim vremenima - ističe direktor i suvlasnik kompanije „Corten Art”, master inženjer mašinstva Bojan Lolić, i navodi da kao firma teže da budu društveno odgovorni, iako su u preduzetničkim vodama tek dve godine.

-Trudimo se da uvek damo svoj doprinos zajednici u kojoj živimo i poslujemo. Zbog toga smo se dvoumili da li da apliciramo. Ipak, prevagnulo je to što bi naša ideja mogla da pomogne u borbi protiv pandemije. Nekoliko dana je proteklo od potpisivanja ugovora do prvog realizovanog modela tunela, odnosno prototipa. Ako bismo bili precizni od ideje do realizacije bilo je potrebno svega 10 dana. Želeli smo da se naš proizvod razlikuje od drugih slične namene i obezbeđeni su sertifikati za upotrebu na domaćem i inostranom tržištu pre svega Evropske unije, a to su AAA i CE. Ipak ono što je značajno da pre ovog projekta veliku zahvalnost dugujemo EU PRO programu, to nam je mnogo značilo u samom startu kao mladom preduzeću i početni vetar u leđa.

Sistem je u potpunosti automatizovan i ulaskom osobe u tunel pod pritiskom od šest bara raspršuju se mikro kapljice dezinfekcionog sredstva i tako se otklanja potencijalna kontaminacija virusom.
-Mlaznice koje se nalaze u sistemu garantuju ravnomernu raspodelu tečnosti po površini. Stvara se zaštitni film na odeći, obući, bez ulaska vlage.

Uz funkcionalnost kao primarnu karakteristiku ovaj proizvod odlikuje i dizajn, te je kako Bojan tvrdi, prilagođen za namenu u javnim i prometnim objektima, bez vidnog uticaja na enterijer.

-Tunel je izrađen je od nerđajućeg čelika i ne narušava ambijent postojećeg dizajna, te se lako uklapa. Bolnice, pošte, fabrike, hoteli, tržni centri, i druge javne ustanove mogu da inkorporiraju tunele u svoje objekte. Ideja je bila da koristimo domaće komponente, i one lako dostupne. Za materijale koji nisu bili u datom trenutku na raspolaganju prilagodili smo sistem. Sada ih sve možemo naći u gradu bez poteškoća.

Trenutne globalne prilike nagnale su preduzetnike da svoje poslovanje prilagode uslovima pandemije i u kratkom vremenskom intervalu odgovore na zadate okolnosti.

-Radimo kao tim i svaka inovativna ideja je dobrodošla. Zajednički trud je zaslužan i za konačno rešenje tunela. Uz podršku Fonda šest tunela će biti uređeno. Oni će biti raspoređeni na najkritičnijim lokacijama, a jedan će biti doniran gradu Šapcu.

Proizvod firme “Corten Art” je tražen na domaćem, ali i na inostranom tržištu zbog prednosti u odnosu na druge sisteme, a to su uz nižu cena komponenti, izdržljivost i održivost.

-Javljali su nam se potencijalni korisnici iz različitih zemalja koji žele tunel. Trenutno je dostupan u našoj zemlji dok ne prođe određeni period, a nakon toga smo otvoreni za sve. Smatram da je njegova prednost u tome što će moći i kasnije da se koristi. Kada pandemija bude okončana sigurno da ćemo drugačije pristupati dezinfekciji i preventivnim merama. Tuneli će postati deo naše svakodnevice i nećemo obraćati pažnju na to da li se nalaze na ulazu u neki objekat ili ne - zaključio je Lolić.

Poklon za mališane
Važan deo rada uspešne kompanije nisu samo ekonomski pokazatelji, već i društvena odgovornost.
-U cilju poboljšanja uslova društva i zajednice u kojoj živimo za svoje prve komšije, mališane vrtića „Pčelica“ uradili smo poligon za dvorište gde mogu da se igraju i provode vreme. Nažalost, pandemija je uticala i na to, te deca ne mogu da koriste igralište još uvek, ali se nadamo da će u narednom periodu uživati -kaže Bojan Lolić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa