23. april 2020.23. apr 2020.
Produženje najviše sedam dana
ŠKOLSKA GODINA TRAJE PO PREDVIĐENOM RASPOREDU

Produženje najviše sedam dana

Školska godina završiće se prema ranije planiranom školskom kalendaru - polovinom juna. Produženje je moguće najviše za nedelju dana, ukoliko bude potrebno više vremena da se zaključe ocene. Deca ne treba da budu žrtve i ostanu bez letnjeg raspusta. Ovo je rečeno "Novostima" u Ministarstvu prosvete, povodom informacija da bi đaci mogli da idu u školu do 15. avgusta, a da školska godina počne 15. septembra. Za to, kažu, nema potrebe jer se nastava odvija na daljinu i sve što je predviđeno školskim planom i programom biće završeno.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je moguće da se deca u školske klupe vrate početkom juna, ukoliko se za to steknu uslovi. U školu bi išli dve najviše tri nedelje i taj period iskoristio bi se za zaključivanje ocena. Šarčević je rekao i da je zabrinut za više od 100.000 nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava.
- Nisam voljan da se to desi brzo. Školska godina po zakonu traje do 31. avgusta, ali mi imamo dovoljno vremena da sve završimo na vreme. Pred nama je ceo maj, a nastava na daljinu ići će i dalje - naveo je Šarčević.

Takođe, mala matura planirana je prema ranijem rasporedu, a to je sredinom juna, ukoliko epidemiološka situacija bude to dozvoljavala. Proba male mature elektronskim putem planirana je za 22, 23. i 24. april, a proba male mature na tradicionalan način "papir-olovka" biće održana kada se završi vanredno stanje. Posle toga sledi "pravi" završni ispit, koji će, takođe, biti održan na stari način - "papir-olovka". I upis na fakultete će biti najverovatnije održan po ranijem planu - od 22. juna i to uz prijemne ispite.
Izvor: Večernje novosti

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa