30. april 2020.30. apr 2020.
Kako smanjiti rizik od infekcije Kovidom – 19 po povratku u radno okruženje?

Protivepidemijske mere u radnom okruženju

Kraj epidemije nikako ne znači da treba da prestanemo da se pridržavamo protiv epidemijskih mera, naročito ako se vraćamo u radno okruženje. Kako bi se smanjio rizik od infekcije, po povratku u radnu sredinu neophodno je da se pridržavamo određenih preporuka. Svi poslodavci bi trebali da imaju odštampane protiv epidemijske mere tj protokole za ponašanje zaposlenih.
Protivepidemijske mere u radnom okruženju
- Postavljanje dezobarijera na ulazu u objekat gde se odvija proces rada
- Socijalno distanciranje ili „fizičko distanciranje“ znači držanje fizičkog rastojanja od jednog do dva metra, kako od kolega, tako i od klijenata.
-Često provetravanje prostorija u kojima se odvija proces rada, ako koristite klima uređaje trudite se da budu čisti i da se na vreme očiste i pripreme za sezonu.
-Zaštitne maske koristite ukoliko na radnom mestu pružate usluge ljudima ili ukoliko postoji više od dve osobe u vašem radnom prostoru. Obratite pažnju na pravilno stavljanje i skidanje maske i rukavica. Nakon skidanja maske i rukavica obavezno je pranje ruku vodom i sapunom. Maske i rukavice odložiti u kesu za đubre, a zatim u bezkontaktnu kantu za otpatke sa poklopcem.
- Pravilna higijena rukuje veoma važna mera lične higijene ali i protiv epidemijska mera. Ruke treba prati sapunom i što toplijom vodom jer je virus osetljiv na visoku temperaturu (van organizma umire na temperaturi višoj od 30 stepen). Ruke treba prati u trajanju od 20 sekundi, svaki put kada dođete na posao, pre jela, posle upotrebe toaleta, nakon upotrebe papirnatih maramica nakon brisanja nosa, čišćenja radnog prostora. Povremeno ruke treba dezinfikovati.
- Ukoliko ste na mestu gde ne možete oprati ruke ili ako nisu vidnoz aprljane, koristite dezificije nse na bazi alkohola u vidu tečnosti ili gela.
-Održavajte respiratornu higijenu; Kada kašljete i kijate:
Pokrijte usta i nos maramicom
Bacite iskorišćenu maramicu u kantu za đubre
Izbegavajte dodirivanje lica, očiju, nosa, usta posebno ako su vam ruke prljave.
Ukoliko kašljete ili kijate to radite u papirnate maramice ili u savijeni lakat ruke.
Ako kašljete ili kijate nosite zaštitne maske.
- Ako osetite znake prehlade, javite se svom poslodavcu iako ste u mogućnosti nemojte dolaziti na posao dok vam prehlada ne prođe. Ako imate povišenu temperaturu, otežano dišete, kašljete, potražite lekarsku pomoć najbrže što možete a do posete lekaru nosite zaštitnu masku na licu.
- Svaki zaposleni koji prijavi simptome prehlade na poslu neophodno je da se udalji iz radnog okruženja.
-Češće dezinfikujte radne površine alkoholom ili dezificijensom, (tastature, monitore, miševe računara, kvake, rukohvate, naslone stolica). Preporuka je da se površine na radnom mestu brišu više puta u toku dana hlornim preparatima.
- Ishrana; ako nemorate, nemojte konzumirati napitke i obroke dok ste na poslu. Preporuka je da se hranite kod kuće, ili ponesete kupljen ili napravljen obrok da ne bi bili u situaciji da delite pribor za jelo sa ostalim zaposlenim licima.
-Preporuka je da se zabrani upotreba duvana i duvanskih proizvoda jer njihova upotreba onemogućava pravilno korišćenje i nošenje zaštitne opreme (maski i rukavica).
Sprovođenjem protivepidemijskihmera smanjuje se mogućnost širenja infekcije Kovid-19.
Odsek za promociju zdravlja Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa