30. april 2020.30. apr 2020.
U teretanu sa maskom i rukavicama
PONOVO RADE FRIZERI, KOZMETIČARI, FITNES CENTRI

U teretanu sa maskom i rukavicama

Izvesno je da odlazak kod frizera više neće biti isti u odnosu na period pre pojave ove pošasti. Jedino što je isto jeste zakazivanje termina ali, prema rečima frizera, nije dozvoljeno da u radnji bude više mušterija istovremeno. Pored dezi-barijera zanatlije su u obavezi da ispoštuju i sve ostale mere dok su klijenti dužni da u zakazano vreme kod frizera ili kozmetičara dolaze sa zaštitnom opremom, odnosno sa maskom na licu Kada je reč o teretanama, vlasnici ovih objekata podsećaju korisnike na novine u radu poput one da je, zbog ograničenog broja lica koja istovremeno mogu vežbati na spravama, neophodno zakazati svoj dnevni termin, što ranije nije bio slučaj
uvedenih u cilju zaštite stanovništva od širenja epidemije virusom Kovid 19, od ponedeljka u Koceljevi ponovo rade frizerske i kozmetičarske radnje kao i teretane.

Izvesno je da odlazak kod frizera više neće biti isti u odnosu na period pre pojave ove pošasti. Jedino što je isto jeste zakazivanje termina ali, prema rečima frizera, nije dozvoljeno da u radnji bude više mušterija istovremeno. Pored dezi-barijera zanatlije su u obavezi da ispoštuju i sve ostale mere dok su klijenti dužni da u zakazano vreme kod frizera ili kozmetičara dolaze sa zaštitnom opremom, odnosno sa maskom na licu .
Kada je reč o teretanama, vlasnici ovih objekata podsećaju korisnike na novine u radu poput one da je, zbog ograničenog broja lica koja istovremeno mogu vežbati na spravama, neophodno zakazati svoj dnevni termin, što ranije nije bio slučaj.
Izlazak iz kuća i stanova starijim licima od 65, odnosno od 70 godina sada je svakodnevno, u periodu policijskog časa, dozvoljen jednosatni boravak van domova. Ova mera vratila je osmeh na lice Svetlani Kovačević iz Koceljeve koja je nedavno napunila 77 godina.
–Bilo mi je jako teško što sam morala da budem zatvorena i što nisam nigde izlazila nedeljama. Sada je ovo bolje. Znam da je zdravlje najvažnije ali nedostaje mi da popijem kafu sa komšinicama, da razgovaramo, da odem u prodavnicu. Valjda će i ovo brzo proći pa ćemo moći da se vratimo normalnom životu- nada se baka Ceca.
POVRĆE I VOĆE OPET NA PIJAČNIM TEZGAMA
Zelene pijace na području koceljevačke opštine zatvorene su pre mesec ipo dana. Od tada poljoprivredni proizvođači muku muče sa plasmanom svoje robe. Oni mlađi su donekle uspeli da prilagode način prodaje te da povrće i voće plasiraju putem on lajn pijace ili ga direktno dovoze do potrošača. Iako su uspeli da održe kakav-takav kontinuitet u radu i prodaju određenu količinu robe ističu da ništa ne može da zameni neposredni kontakt sa kupcima koji su nepoverljivi prilikom kupovine na neviđeno, jer kažu, kupuju mačku u džaku.
U manjoj meri prodaja se vršila i na imanjima proizvođača ali napominju da su na ovaj način plasirali male količine. Prema njihovim rečima, nisu svi u mogućnosti da se prilagode prodaji voća i povrća putem internet pijace, posebno oni stariji koji u velikom broju slučajeva nisu ni digitalno pismeni. Sa druge strane dostava robe direktno do kupaca uglavnom je neisplativa a zahteva i adekvatnu logističku podršku koju starija seoska domaćinstva i manji proizvođači najčešće nemaju.
Sve u svemu, svi se slažu u oceni da je tradicionalni način trgovine neprikosnoven i raduju se ponovnom otvaranju zelenih pijaca u tamnavskom kraju koje su prošle nedelje, uprkos olakšavanju mera Vlade Republike Srbije ipak bile zatvorene jer je, prema rečima predsednika opštine Koceljeva, bilo važno učiniti sve kako bi prostor namenjen prodaji poljoprivrednih proizvoda bio bezbedan za kupce i prodavce.
–Država ulazi u relaksaciju, odnosno popuštanje mnogih mera i mi ćemo to svakako ispratiti. Zelena pijaca u Koceljevi počela je da radi ove nedelje kao i ona u Draginju. Bilo je potrebno vreme da se obezbede sve neophodne zaštitne mere kako bi svi ušto većoj meri bili bezbedni i da predupredimo eventualnu mogućnost zaraze. Znamo i kakve su navike naroda i potrebno je da budemo maksimalno oprezni. Moramo da kontrolišemo ulazak i izlazak iz pijace što nam je najveći problem jer ni jedna nije u potpunosti ograđena, odnosno ima više prilaza, a moramo da vodimo računa o broju prisutnih prodavaca i kupaca, o higijeni prodajnog prostora itd. Važno je napomenuti da mi nemamo sve potrebne mehanizme kotrole, poput komunalne policije. Potrebno je da budemo obazrivi i da predvidimo svaki korak pre nego što otvorimo bilo šta- poručio je Dušan Ilinčić.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa