30. april 2020.30. apr 2020.
ALTERNATIVNA  REŠENjA
FUDBAL: DOMAĆA TAKMIČENjA

ALTERNATIVNA REŠENjA

Zgusnut raspored neizbežan, ali ni tako nema dovoljno vremena za finiš. Realnija alternativna rešenja. Prekid je poslednja opcija, ali niko ne sme da je isključi
Vreme teče i sve je manje šanse da se takmičenja završe, makar i sa zgusnutim rasporedom, po principima ustanpvljenim prethodnog leta. Iako se nagoveštava skori kraj vanrednog stanja, preciznijih informacije nema, te su na potezu odgovorni savezi da reše problem završetka aktuelnih sezona, jer prekid, uz konstatovanje trenutnih stanja nije izvodljivo posebno u nižim rangovima.
Super liga je prethodne nedelje nezvanično predstavila tri moguća scenarija. Fudbalski navijači su se najviše radovali prvom po kome su već početkom maja igrači počinjali grupne treninge, a između 19. i 23. dana u istom mesecu prvenstvo dobilo nastavak. U tom slučaju promena pravila ne bi bilo, samo gušći raspored u plej ofu i plej autu. Ipak, taj scenario je moguć samo teoretski. Preostala je mogućnost ukidanja plej ofa i plej auta, što bi donelo samo četiri kola pre kraja, ali u toj opciji bi ekipe sa začelja bile bez šanse za spas, a šampion već odlučen, dok je ona poslednja, koja se ne razmatra i ne zavisi od FSS, a to je da Vlada, poput Holandije, donese odluku o zabrani takmičenja do 1. septembra što bi značilo prekid prvenstva i odluku FSS o tome da li se prekida ili poništava sezona. To je poslednja opcija, jer na nju ne gleda blagonaklono ni UEFA.
Još veći galimatijas je u nižim rangovima. Poništavanje sezone je nekorektno prema ekipama koje su bile nadomak višeg ranga, prekid uz proširenje liga nije tako jednostavan sistem, posebno u regionu zapad, gde bi, u tom slučaju Srpska liga brojala 20 klubova! Troškovi su inače preveliki, te je sve više zastupnika uvođenja plej ofa i plej auta u srpskoligaškom i zonskom rangu. U rukovodstvu regionalnog fudbalskog saveza tu opciju vide i kao najbljou, jer su preostale dve, slične superligaškom bile teško održive. U Srpskoj ligi je ostalo još 15 kola, a u zoni 14 do kraja, te bi čak i ritam sreda – subota bio upitan da se sve završi, a posebno je to problem u situaciji gde su amaterski rangovi. Prekid sezone doneo bi haos u bronosti i nezadovoljstvo mnogih.
Prema sistemu plej of a i plej auta, na osnovu tabela u jesenjem delu, ekipe bi bile podeljene u dve grupe i potom bi te grupe međusobno igrale za spas i viši rang. Kako ističu u FSRZS troškovi organizacije bi bili značajno manji, a u duelu sa sebi ravnima bi se vodile bitke za vrh i dno.
Hijerarhija je jasna, te okružni i opštinski fudbalski savezi zavise od viših i pre zvanične odluke, ne mogu razmišljati ni o svojim alternativama. Sve opcije su na stolu samo ukoliko zaista uskoro usledi dozvola za rad klubovima i za nastavak takmičenja, bez toga ovo ostaju samo opcije bez realizacije.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa