14. maj 2020.14. maj 2020.
Porodična firma za primer
“INOP” NIJE PREKIDAO PROIZVODNjU ZA VREME VANREDNOG STANjA

Porodična firma za primer

Firma stabilno posluje i sve obaveze izmiruju na vreme. Jedini problem javio se na samom početku krize i to zbog vozača koji su morali da prelaze granicu. Ipak, roba je na vreme isporučena i „Inop“ markicama se obeležava stoka u Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, a u Srbiji sve vreme isporuka i teče uobičajeno i bez zastoja
Za firmu nastalu i opstalu ‘90-ih godina prošlog veka vanredno stanje kraće od dva meseca predstavlja samo još jedan izazov. Od samih početaka u privatnom biznisu vlasnik „Inopa“ Ljupko Mijatović oslanjao se na svojih 10 prstiju, znanje, instinkt i snalažljivost. Od ručno pravljenih suvenira postali su firma sa više od 30 zaposlenih koja proizvodi markice za obeležavanje stoke za Srbiju i zemlje u okruženju, pločice za obeležavanje stabala i košnica i aluminijumske zatvarače za flaše.
Tokom vanrednog stanja proizvodnju nisu prekidali. Radili su u tri smene, a najvažnija im je bila bezbednost radnika, pa su poštovane sve mere zaštite, a pridržavaju ih se i dalje.
-Informisali smo se putem medija, ali najvažnija nam je bila pomoć od Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Grada Šapca i načelnice Violete Šestić koja nam je pomagala u otklanjanju svih dilema koje smo imali u ovoj situaciji. Održavali smo sastanke koji su nam mnogo značili i na kojima smo dobijali pravovremene, jasne i nedvosmislene informacije. Mislim da bi Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj tu praksu trebalo da nastavi i sada kada su mere ublažene, ističe Ljupko Mijatović.
Firma stabilno posluje i sve obaveze izmiruju na vreme. Jedini problem javio se na samom početku krize i to zbog vozača koji su morali da prelaze granicu. Ipak, roba je na vreme isporučena i „Inop“ markicama se obeležava stoka u Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, a u Srbiji sve vreme isporuka i teče uobičajeno i bez zastoja.
„Inop“ je prošle sedmice posetio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je istakao da se radi o kompaniji koja je za primer u gradu. Rekao je da je ponosan na sve šabačke privrednike, poljoprivrednike i sve one koji su u vanrednom stanju našli način da nastave proizvodnju i plasiraju proizvode.
-Ovo je porodični biznis koji se postepeno razvijao, a sada se i širi. Napravili su novu proizvodnu halu u koju treba da dođe novi proizvod i zaposlili bi još 10 do 15 novih radnika. To je dobar primer koji svi treba da slede. Grad Šabac će nastaviti da podržava ovakve kompanije, da pomogne svakom ko ima poslovnu ideju i želi da svoj novac ulaže. Moramo se zajedno izboriti sa ovim periodom nakon vanrednog stanja da ne dozvolimo životu da stane, rekao je gradonačelnik Zelenović.
“Inop” je realizaciju novog programa počeo još pre dve godine. Radi se o proizvodnji vakuum ambalaže. Obezbedili su lokaciju, napravili proizvodnu halu, nabavili opremu pre skoro godinu dana. Prema rečima Ljupka Mijatovića proceduru izgradnje trafostanice počeli su jer Elektrodistribucija nije mogla da im isporuči traženu snagu električne energije. Trafostanica je napravljena, ali je onda došlo do zastoja.
-Problem je da spojimo trafostanicu sa visokim naponom koji prolazi na 15 metara od nje. Ta procedura traje već šest meseci i mi ne možemo da počnemo sa probnom proizvodnjom i zapošljavanjem novih radnika, naveo je vlasnik “Inopa”.
Gradonačelnik je naveo da Gradska uprava zna za postojeći problem koji „Inop“ i još jedna firma imaju zbog nerešenih vlasničkih odnosa na pojedinim parcelama. Rekao je da će iskorititi uticaj koji imaju da rešenje ubrzaju.
-Nekada stvari ne zavise od Grada. To nije pitanje političke pripadnosti. Kada imate firmu koja ima potrebu da proširi pogone i zaposli ljude, tu ne sme bude prepreka, ni, naravno, da se krši Zakon. Uvek smo do sada nalazili način da se sistem ubrza i da se prevaziđu problemi, bez obzira da li se radi o lokalnom ili republičkom nivou. Apelujem na sve koji su u tom sistemu da daju svoj maksimum i da kompanija „Inop“ što pre počne da proizvodi u novom pogonu, rekao je gradonačelnik.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa