14. maj 2020.14. maj 2020.
ZNANjE, HRABROST I POŠTOVANjE
ZAHVALNOST ZAPOSLENIMA U CRVENOM
KRSTU I VOLONTERIMA

ZNANjE, HRABROST I POŠTOVANjE

Povodom obeležavanja 08. maja Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, načelnik Mačvanskog upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Vladan Krasavac uputio je reči zahvalnosti za doprinos zaposlenih u Crvenom krstu i njihovih volontera, u borbi protiv Korona virusa.
U saopštenju se kaže:
“Svetski dan Crvenog krsta, 8. maj, obeležava se na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta. Međunarodni komitet Crvenog krsta osnovan je daleke 1863. godine, od kada je započeo najveći međunarodni humanitarni pokret, koji se širio sve do današnjih dana. Crveni krst Srbije, osnovan je trinaest godina kasnije, među prvim društvima u svetu.
Početkom 20. veka norveški parlament dodelio je Anri Dinanu Nobelovu nagradu za mir, čime je postao prvi dobitnik ove izuzetne nagrade. Međutim, pokazujući i nadalje svoju humanost, novčani deo nagrade Dinan je donirao Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama posvećenih pružanju pomoći onima kojima je ova pomoć bila potrebna. U znak poštovanja prema delu humaniste i dobrotvora Anri Dinana, 08. maj se od 1948. godine u celom svetu obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.
Ove 2020. godine Crveni krst Srbije suočava se sa najvećim izazovom do sada, kao i čitav svet, zbog pandemije koja je zadesila čovečanstvo. Celokupna situacija nije dozvolila da se ovaj značajan datum obeleži onako kako se to i inače obeležavao svih ovih godina do sada. Uprkos tome ovo je prilika da se izrazi zahvalnost zaposlenima i volonterima koji su dali veliki doprinos svih ovih godina u misiji koju Crveni krst sprovodi, ali i u borbi protiv pandemije virusa Korona. U borbi koja još uvek traje svi oni su pokazali veliko znanje, hrabrost i požrtvovanje. I ako se radi o nepoznatom neprijatelju, zaposleni u Crvenom krstu i Crvenom polumesecu i njihovi volonteri koristili su svoje veliko iskustvo i znanje koje su stekli iz nepogoda koje su poslednjih godina zadesile Srbiju, poplave, požari, zemljotresi. Aktivno su se uključili u borbu protiv Korona virusa, pomažući svom narodu kada je najteže.
U svakoj od lokalnih samouprava Mačvanskog upravnog okrug zaposleni u Crvenom krstu i njihovi volonteri aktivno su učestvovali u raspodeli paketa pomoći za najugroženije stanovništvo, obilazili su staračka domaćinstva, obavljali kupovinu neophodnih namirnica, ali pre svega su bili u neposrednom kontaktu sa narodom spremni da saslušaju, uteše i lepom rečju olakšaju ovu tešku situaciju. Tokom vanrednog stanja sprovođene su i akcije dobrovoljnog davanja krvi u skladu sa svim merama zaštite kako davalaca tako i onih koji su akciju sprovodili.
U svim aktivnostima koje ovi entuzijasti sprovode prisutna je izuzetna skromnost u radu i požrtvovanje za dela koja čine i trud koji ulažu. Zato koristim priliku da sve nas podsetim na ulogu koju Crveni krst i Crveni polumesec sa svojom armijom volontera ima u svakodnevnom životu našeg naroda.Ono što raduje je da je svakim danom njihov broj sve veći, a tu je i masovan odziv mladih koji su uvideli značaj i ulogu u humanitarnom radu.
Zbog svega navedenog izražavam veliku zahvalnost zaposlenima u Crvenom krstu i Crvenom polumesecu i njihovim volonterima u svim gradovima i opštinama na teritoriji Republike Srbije i na području Mačvanskog upravnog okruga, za do sada pokazanu hrabrost, požrtvovanje, znanje, odgovornost i organizovanost, koju pokazuju i nadalje“.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga i Komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Vladan Krasavac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa