14. maj 2020.14. maj 2020.
Ponovo ćemo sijati
MILAN ĐENADIĆ, KAJAKaŠKI TRENER

Ponovo ćemo sijati

Trening i aktivno čekanje odluka na domaćem i internacionalnom nivou. Svetsko prvenstvo bi moglo biti najveće takmičenje. Verovatno bez Mini kajak lige. Veliki priliv novih članova
Pandemija je poremetila čitav svetski sport, ali razlika između dobrih i najboljih se ocrtava u tome da ove druge nije izbacila iz koloseka na duže staze. Šabački kajakaši su rezultatima sebe svrstali na sam vrh i kao što su pobeđivali u istoriji mnoge nedaće, sada su uvereni u pobedu i nad neplaniranom pauzom i svakako drugačijim kalendarom takmičenja.
-Iznenadni i neplanirani prekid nam je jako teško pao. Lepota našeg sporta je otvoren prostor, voda, priroda i mesec i po dana smo bili bez toga. Sanjali smo i čekali povratak na vodu. Reprezentativci su trenirali na jedini mogući način, u svojim domovima, na ergometrima – približava nam MILAN ĐENADIĆ, trener u šabačkoj „Zorki“ i reprezentaciji Srbije.
Treninzi su započeli, ali sve drugo je u magli. Čekaju se odluke Međunarodne kajakaške federacije po pitanju najvećih takmičenja.
-Sve je bilo usmereno na Olimpijske igre. Kako su one pomerene za narednu godinu, radimo i čekamo odluku Federacije o Svetskom prvenstvu. Postoji mogućnost da bude organizovano u septembru i ukoliko to bude slučaj, ovo takmičenje biće prioritet na reprezentativnom nivou. Razmišljamo sportski, treniramo naporno, uživamo u lepoti kajaka i verujemo da će i ova sezona doneti velike izazove.
Olimpijske igre su san svakog sportiste. Fokus na njih nije samo u olimpijskoj godini, nego tokom celog četvorogodišnjeg ciklusa, a sada se dogodilo odlaganje.
-Svima je žao, od takmičara, trenera, do navijača, ljubitelja sporta. Igre su nešto posebno. Situacija je takva, drugog rešenja nije bilo, ali i tih godinu dana će brzo proći. Za najbolje kajakaše je važno da imaju plan rada, znaju mogućnosti, imaju najviše ambicije i siguran sam da će zasijati čim se ukaže prilika.
Koliko je „čistija“ situacija na domaćoj sceni i klupskom kajaku Srbije?
-Usled svih promena, može se dogoditi da Prvenstvo Srbije bude u avgustu. Naravno, sve su to nezvanične najave. Ukoliko bude međunarodnog takmičenja nekoliko nedelja kasnije, nacionalni šampionat će biti izborni i za reprezentaciju. Mi kao dvostruki uzastopni šampioni želimo da odbranimo tituli i sa tom ambicijom ćemo nastupati.
Osim u konkurenciji seniora, „Zorka“ se dugo ističe i u najmlađim kategorijama, mini kajaku. Hoće li najmlađi imati priliku da se bore za medalje?
-Ne verujem da će biti vremena za mini kajak ligu, ali mislim da će biti državno prvenstvo, kao jednodnevno takmičenje, najverovatnije u avgustu. Drugačiji je sistem rada i pristupa u Ligi i prvenstvu, ali su ambicije iste.

Nikada više članova
Baza šabačkog kajaka je i dalje velika, a kajak još uvek popularan kod najmlađih?
-„Zorka“ je rekorder po broju članova u Srbiji, a ponosno ističem da ćemo ove godine možda i udvostručiti članstvo. Presrećni smo zbog velikog priliva najmlađih članova i klub je angažovao još nekoliko trenera kako bi svi polaznici savladali veštinu našeg sporta. U ovom trenutku u klubu radi čak osam trenera u svim kategorijama.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa