21. maj 2020.21. maj 2020.
Veće šanse za zaposlenje
OSAM NEZAPOSLENIH ŠAPČANA ZAVRŠILO
OSNOVNU INFORMATIČKU OBUKU

Veće šanse za zaposlenje

Za obuku, koja je počela u januaru, prijavilo se 11 polaznika, ali je troje odustalo. Najuporniji su naučili rad u ofisu, vordu, ekselu, kao i kako se prednosti interneta mogu iskoristiti na najbolji način
Osam nezaposlenih Šapčana u ponedeljak je dobilo sertifikate o uspešno završenoj osnovnoj informatičkoj obuci u Centru za stručno usavršavanje. Obuku je finansirao Grad Šabac putem Lokalnog akcionog plana zapošljavanja (LAPZ).
-Obuka je bila jako interesantna, a predavači izuzetni. Trudili su se da nam sve objasne. Eksel je na početku bio malo teži, ali sve smo savladali. Nadam se da ću lakše dobiti posao, koji jako dugo čekam. Po obrazovanju sam učiteljica, ali nikada nisam radila u struci i poslednjih pet godina sam bez posla, rekla je Tatjana Samardžija i zahvalila se svima koji su im omogućili da završe obuku.
Za obuku, koja je počela u januaru, prijavilo se 11 polaznika, ali je troje odustalo. Najuporniji su naučili rad u ofisu, vordu, ekselu, kao i kako se prednosti interneta mogu iskoristiti na najbolji način.
-Drago mi je što sam bila deo ovog projekta i nadam se da će mi dosta pomoći kod pronalaženja posla. Delimično sam poznavala rad na računaru, ali sada sam stekla dosta novog iskustva, navela je Dragana Živanović iz Tabanovića.
Zajedničko za sve polaznike je da duži period traže posao. Poznavanje rada na računaru je obavezan uslov u gotovo svim oglasima za posao, tako da im završena obuka povećava kompetencije na tržištu rada.
-Na obuci je bilo zanimljivo. Nekada teže, nekada lakše. Uglavnom svi smo nešto naučili i napravili pomak u dosadašnjem znanju. Međusobno sam sarađivali, družili se i pomagali jedni drugima, a predavači su bili izvrsni. Mnogo su se trudili da mi sve savladamo. Iskreno se nadamo da ćemo sve što smo naučili imati gde i da primenimo, rekla je Ljiljana Arsenović iz Ševarica koja je sa završenom Gimnazijom radila kao trgovac, a sada je četiri godine bez posla.
Ovogodišnji LAPZ sadrži šest programa, a za obuke će biti izdvojeno pet miliona dinara. Sve obuke se realizuju u saradnji sa CSU.
-Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj svake godine predlaže Skupštini Grada LAPZ. Ovogodišnji LAPZ sadrži šest programa koji su namenjeni nezaposlenim licima, privrednim društvima i preduzetnicima i ukupan budžet za 2020. godinu je 52,8 miliona dinara. Mi smo neposredno pre proglašenja vanrednog stanja sproveli konkurs za obuku za operativno korišćenje 3D štampača. Očekujemo do kraja meseca da prijavljeni krenu na ovu obuku. Takođe, pripremamo i javni poziv za rad na CNC mašini koji do kraja meseca treba da bude objavljen. Trenutno imamo 160 lica koja učestvuju ili su učestvovali u nekim od programa. Očekujemo da će ih biti još minimum 100, istakla je Violeta Šestić, načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.
Obuka za rad na 3D štampaču treba da počne do kraja maja, a direktor CSU Branko Filipović je naveo da je značaj ove mašine bio ogroman za vreme vanrednog stanja. Naime, na njemu su odštampali 1.330 vizira koji su podeljeni zdravstvenim radnicima u Šapcu.
-Sledeća obuka je za rad na CNC mašinama i ona traje 180 časova od čega će 90 biti u našem trening centru, a 90 u preduzeću “Galeb”. Očekujemo da dobijemo akreditaciju za osnovni kurs engleskog jezika. Potrudićemo se da u narednom periodu akreditujemo i viši kurs iz eksela, kao i kurseve za obnovljive izvore energije, tačnije za proizvodnju struje preko sonalnih panela, kao i za proizvodnju toplotne energije preko solarnih panela, rekao je Filipović.
Ove obuke će biti akreditovane kroz Akademiju za obnovljive izvore energije, koja će do kraja godine biti oformljena u Trening centru pri CSU na Letnjikovcu.

Obuke zbog potreba privrede
Po sertifikate u CSU nisu došli svi, jer je njih dvoje i pre završetka obuke pronašlo posao.
-Čuli smo od polaznika da im je ova obuka koristila, da su naučili nešto novo i da su osposobljeni naučeno i da primene na budućem radnom mestu. Sve mere koje su u LAPZ-u mi smo doneli u dogovoru sa privrednicima. Tako je i ova obuka nastala iz potrebe privrede i rezultate već vidimo. Dobro je i to da će biti novih kurseva, da ćemo pomoći našim nezaposlenim sugrađanima, ali ovo nije namenjeno samo za nezaposlene nego i za privredu da mogu svoje radnike da obuče za nove veštine. Apelujemo na privrednike da iskoriste šansu jer su obuke potpuno besplatne, rekao je predsednik Skupštine Grada Šapca Nemanja Pajić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa