4. avgust 2011.4. avg 2011.
U MAČVANSKOM METKOVIĆU SELO I CRKVA SLAVILI OGNjENU MARIJU

SVETICI 300 KUĆA ZAHVALILO

Hram nikao za godinu dana. Veliko crkveno dvorište u centru sela okružuje zelenilo sa zabavnim sadržajima za decu. Prijatno mesto okupljanja i ispovedanja vere
Crkva Ognjene Marije u Mačvanskom Metkoviću i dvorište oko nje bilo je proteklog 30. jula u svečanom ruhu. Povodom praznika svetice kojoj je crkva posvećena, okupilo se dosta naroda (meštani i njihovi prijatelji). Prvo je služena sveta arhijerejska liturgija, a potom rezan slavski kolač uz prigodnu reč sveštenika za zdravlje, sreću i berićet. Domaćini slave bili su otac i sin Stevan i Zoran Milić sa porodicama. Naravno, sve to pod budnom pažnjom hadži Vladimira Dimitrića starešine svetog hrama u Mačvanskom Metkoviću.
- Po mačvanskim selima crkve su dosta stare i svaka je posvećena svom svetitelju. U narodu je mnogo poštovana i cenjena pored svete Petke, Ognjena Marija, koju slavi naše selo. Prema narodnom verovanju, sveta velikomučenica Marina pali i kažnjava ognjem. U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri i gromovima kojima je u vrele praznične dane spaljivala seno i žito ljudima koji su se ogrešili radeći na ovaj praznik. Običaj je da se na Ognjenu Mariju kada zbog velike vrućine gori i nebo i zemlja ne rade nikakvi poslovi. Na ovaj praznik narod u velikom broju dolazi na službu. Na dan crkvene slave bira se domaćin za narednu godinu, preuzimajući četvrt kolača. U ovom teškom vremenu malo je teže snositi sve troškove. Jedinstveni smo u tome da ne pada sav teret na jednog, već svi učestvuju koliko mogu. Tako da celo selo slavi. Petnaestak dana pred slavu sazivamo crkveno opštinski odbor i dogovorimo da svaka kuća nešto daruje, bilo kroz hranu ili novac. Mojim dolaskom ovde pre šest i po godina stavio sam svima do znanja da ovaj božji hram nije za nekolicinu, već za meštane celog sela, kao i za prolaznike, naglasio je sveštenik Dimitrić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa