21. maj 2020.21. maj 2020.
Odbranićemo  slobodu uprkos svemu
Konferencija za medije liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“

Odbranićemo slobodu uprkos svemu

Upravni sud u novom sadu poništio odluku GIK o proglašenju liste koju predvodi Nebojša Zelenović, usled nepotpunih podataka na 406 izjava podrške građana. Predstavnici liste tvrde da je reč o greškama koje nisu oni načinili i dodaju da ovakvi marifetluci neće sprečiti građane da odbrane slobodu svog grada
Siguran sam da većina građana želi da odbrani našu slobodu i da ćemo svi zajedno u toj odbrani uspeti, a ovakvi i slični marifetluci ne mogu to sprečiti. Oni koji su podržali našu listu svojim potpisima i mi kao predstavnici liste trpimo posledice za greške koje su načinili drugi, ali bićemo jači i od ovakvih situacija. Najmanje je važno koji redni broj će biti ispred liste na glasačkom listiću – izjavio je na konferenciji za medije Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i nosilac liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“, komentarišući odluku Upravnog suda u Novom Sadu da ovu listu za lokalne izbore u Šapce proglasi nevažećom.
Naime, pomenuta sudska instanca je usvojila žalbu Srpske napredne stranke i poništila rešenje Gradske izborne komisije o proglašenju liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ za lokalne izbore usled nepotpunih podataka na 406 overenih izjava podrške građana listi koju predvodi aktuelni gradonačelnik Šapca. Kako navodi Zelenović, nedostatak je posledica propusta javnih beležnika.
-U danu prikupljanja potpisa, Srspka napredna stranak na raspolaganju je imala 11 notarskih knjiga, a mi samo dve. Prilikom overe potpisa podrške notari su načinili greške u delu gde treba napisati broj lične karte, mesto izdavanja i datum. Negde nedostaje broj, negde datum, negde mesto izdavanja i taj propust je kod svih 406 potpisa podrške koji su proglašeni formalno neispravnim. Greška je na notarima, a biće ispitano da li je greška slučajna ili namerna. Podsećam da je prilikom predaje potpisa konstatovan ovaj nedsotatak, te da je dežurni notar ispravio sve, ali to za Upravni sud nije bilo validno – naglasio je Zelenović i dodao da ne želi da tumači sistem odlučivanja Upravnog suda u Novom Sadu, ali da mu istovremeno nije jasna odluka da ne postoji ništa sporno u činjenici da Srpska napredna stranka nije imala pisanu saglasnost Aleksandra Vučića da njihova lista za lokalne izbore u svom nazivu ima njegovo ime.
Dan posle zvanične odluke Upravnog suda, u prostorijama stranke Zajedno za Srbiju organizovano je prikupljanje nedostajećeg broja potpisa podrške.
-Postupamo po uputstvima Gradske izborne komnisije. Nemamo problem da skupimo ni više hiljada potpisa, a ne 406. Vara se svako ko misli da može sprečiti listu na čijem čelu je Nebojša Zelenović da nastupi na predstojećim lokalnim izborima. Ispravljamo greške koje nismo mi načinili, ali ni to neće sprečiti da budemo deo izbornog procesa i da dobijemo podršku građana koji nam veruju – ističe Milan Vasić, jedan od kandidata sa ove liste i trenutni načelnik Gradske uprave.

Javnobeležnička komora odbacuje navode
Istim povodom oglasila se Javnobeležnička komora Srbije koja je istakla da su greške u popunjavanju načinili stranački aktivisti, te da javni beležnik u ovom postupku samo utvrđuje identitet potpisnika.
“Greške u podacima u obrascu su kasnije uočene i ispravljene, a lokalna Izborna komisija je takvu listu usvojila. Time je završena nadležnost beležnika, kojima se svakako ne može pripisati odgovornost za odluke bilo Izborne komisije, bilo nadležnog suda” navodi se u saopštenju Komore.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa