21. maj 2020.21. maj 2020.
Stočari se plaše da će ostati bez zarade
Dragan Stanković

Stočari se plaše da će ostati bez zarade

Država nas sistematski uništava, odobren je uvoz svinja iz Hrvatske i otkupna cena u Srbiji je odmah pala!
Godinama poljoprivredni proizvođači trpe nezavidnu poziciju na tržištu. Država odobrava uvoz tovljenih svinja iz okolnih zemalja, čime se obara cena otkupa u Srbiji. U prethodnom periodu, pojava Afričke kuge svinja u okolini, dobro je uticala na cenu domaćih svinja u Srbiji. Sada, ta cena ide i ispod cene koja je dovoljna samo da pokrije troškove proizvodnje. Zbrinut za opstanak stočarstva, situaciju sa cenom tovljenih svinja objasnio nam je stočar iz Zminjaka Dragan Stanković, inače odbornik u Skupštini grada Šapca i član predsedništva „Inicijative selo-grad“.
- Kada pričamo o prodaji tovljenih svinja, zbog Afričke kuge i nemogućnosti uvoza cena je bila iole zadovoljavajuća, negde oko 160 - 170 dinara. Međutim, sada se pojavio veliki uvoz iz Hrvatske, što dovodi do obaranja cene u Srbiji. Ne znam čemu vodi ovakva državna politika, zbog čega se uvozi nešto čega ima u dovoljnim količinama u našoj zemlji - začuđeno priča Dragan Stanković.
Poljoprivrednici se žale i na povećanje cena stočne hrane. Samo na primeru sojine sačme, može se videti koliko je poskupljenje, koje trgovci pravdaju krizom zbog koronavirusa. Sa doskorašnjih 57 dinara po kilogramu, cena sojine sačme je sada 60 dinara, što dodatno podiže cenu proizvodnje tovljenih svinja.
- Da bi stočar utovio svinju, njega taj proces košta oko 150 dinara po kilogramu. Shvatate onda da je cena od 10 ili 20 dinara više od cene proizvodnje minimalna zarada poljoprivrednika. Uvozom se cena spušta i obori će ostati prazni, kao što su štale ostale prazne jer je cena tovljenih bikova neisplativa - upozorava Stanković.
Poljoprivrednici se ponovo plaše da će ostati kratkih rukava. Potvrđuju činjenicu da je cena dobra samo kada nekog proizvoda nema, a dodatnih problema nakon vanrednog stanja im ne treba, postavljaju pitanja, ko će se baviti poljoprivredom kada svi mladi zbog nemogućnosti zarade, napuste sela?

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa