21. maj 2020.21. maj 2020.
Radost novog života
Podrška grada parovima za vantelesnu oplodnju

Radost novog života

Nada, istrajsnost na putu ka roditeljstvu. Ostvarenje snova dolaskom deteta. Finansijska podrška grada Šapca parovima za vantelesnu oplodnju. Tri miliona dinara iz budžeta
Najlepši, životni dar u porodicu Ignjatović stigao je početkom 2020. godine, kada je drugog januarskog dana na svet došla dugoočekivana Mila. Tamara i Branko do rođenja bebe bili su jedan od 300.000 parova u Srbiji koji se našao pred izazovom u ostvarenju roditeljskih snova. Želja za potomstvom, upornost i vera u najčudesniju iskru postojanja mladog bića, ostvarena je uz malu pomoć.
-Nikada nismo gubili nadu. Dolazak Mile je potpuno promenio naše živote. Put koji smo prešli posmatrali smo kao izazov koji treba da savladamo, ali nada je uvek bila prisutna. Nama je možda „dat“ duži put do ostvarenja roditeljskog sna, ali verovali smo da će sve biti u redu. To je i ključno za sve parove, da istraju, i da ne odustaju. Sigurno da će biti poteškoća, a uz osmeh lakše se sve prebrodi - kaže Tamara Jović Ignjatović, i dodaje da je od Milinog rođenja svet obojen tonovima posebne ljubavi.
-Uz nju uživamo, igramo se. Ponovo smo se rodili. Nisam mogla da zamislim da toliko nekoga možete da volite, da mu se beskrajno date. Zbog toga ne treba odustajati. Drugim parovima želim da kažem: Biće teško i bilo je teško, ali to se zaboravi, jer treba da živimo za trenutak kada saznamo da neko novo malo biće dolazi na svet - uz osmeh govori Tamara, ističući da je projekat lokalne samouprave potpora za vantelesnu oplodnju bračnim parovima bez potomstva veoma značajan.
-Podrška grada nam je svakako značila, a novac predviđen za četvrtu vantelesnu sačuvali smo za budućnost Mile. Trudićemo se da joj damo krila da ostvari sve svoje snove, ali se potajno nadamo da će je put vratiti u svoj grad. Trenutno nam je prioritet da budemo dobri, odgovorni roditelji i uživamo u svakom trenutku.
Grad Šabac je prethodne godine u okviru trećeg ciklusa podrške izdvojio tri miliona dinara za finansiranje vantelesne oplodnje. Za 13 parova koji ispunjavaju uslove konkursa i koji su do sada imali tri pokušaja finansiranih od strane Republičke zdravstvene organizacije opredeljena su pomenuta sredstva.
-Veoma smo ponosni i srećni što je prva beba iz projekta finansiranja troškova vantelesne oplodnje stigla u naš grad, jer je ovo jedna od najboljih mera koje je Šabac ima u okviru podrške porodicama. Deca su najveća radost. Krajem juna očekujemo još tri bebe što je najvažnije i to dokazuje da grad ima perspektivu. Mili želimo da proputuje svet, ali da joj krajnje odredište bude Šabac, i da se ovde uvek rado vrati. A grad će se potruditi da stvori najbolje uslove da naša deca ovde i ostanu - istakao je predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić na prijemu u čast male Mile, darujući joj simbolično srebrnjak sa grbom grada.
Mila je donela radost porodici, ali je i obogatila Šabac. Rođena početkom godine započela je najlepši niz, jer uskoro stižu još tri mala sugrađanina.

Savet za zdravlje grada Šapca nastaviće program podrške i u narednom periodu. Kako je najavljeno novi konkurs biće raspisan tokom ove sedmice. Prethodne godine starosna granica za žene bila je 45 godina i kandidatkinje su imale tri neuspela pokušaja koja je finansirao Republički fond za zdravstveno osiguranje. Kao i u godini iza nas, budžetom su predviđena sredstva u iznosu od tri miliona dinara.
-Do sada je 34 porodice konkurisalo, a očekuje nas i nov ciklus. Ovo je najvažniji projekat Saveta i ponosni smo kada vidimo da je na svet došla beba - navodi dr Jovan Ćirić, predsednik Saveta za zdravlje grada Šapca.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa