Info

21. maj 2020.21. maj 2020.
Udruženje Šansa za roditeljstvo

Put ka potomstvu

Pandemija korona virusa zaustavila je parove kako u Srbiji, tako i u svetu, na putu ka roditeljstvu. U Srbiji, najviše su pogođene žene koje su tokom trajanja vanredne situacije napunile 42 godine i izgubile pravo na proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO
S obzirom na ukidanje vanredne situacije i sve manju učestalost zaraze korona virusom, stvoreni su uslovi za nastavak rada komisija za biomedicinski potpomognutu oplodnju finansiranu od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i mogućnost odlaska na procedure vantelesne oplodnje kako u kliničkim centrima, tako i u privatnim IVF centrima, rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo. Takođe, parovi će moći i na vantelesnu oplodnju o svom trošku. Sve ovo je moguće uz poštovanje obaveznih mera koje je donela Vlada Republike Srbije.
Jovanović podseća da je pandemija korona virusa zaustavila parove kako u Srbiji, tako i u svetu, na putu ka roditeljstvu.
- Na taj način, u Srbiji, najviše su pogođene žene koje su u toku trajanja vanredne situacije napunile 42 godine i izgubile pravo na proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a, ili nemaju vremena da se jave na komisije do 42. rođendana. Postavlja se pitanje, da li će parovi koji su izgubili pravo na finansiranje procedure od strane države zbog godina starosti žene (zakonska granica je 42 godine) imati mogućnost javljanja na komisije bez obzira što sada ne ispunjavaju jedan od kriterijuma? Ovo pitanje trenutno je goruće - napominje A. Jovanović.
Ona naglašava da nastavak rada donosi i druge nejasnoće.
- Da li će parovi koji su prinuđeni da svoje započete vantelesne oplodnje završe zamrzavanjem embriona morati da se jave na komisije radi procedure krioembriotransfera? Takođe, mnogim parovima su istekle analize, pa se postavlja pitanje da li će se produžiti njihovo važenje. Mnogo je nedoumica sa kojima se sada suočavamo, ali ostala je i dalje jedna velika želja, a to je da svi budemo roditelji. Zato se nadamo da će se procedure vantelesne oplodnje što pre otpočeti i da će mnogo parova dobiti svoju dugo očekivanu šansu - kaže predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.
Put ka potomstvu uz vantelesnu oplodnju, za nekoga ko se bori sa neplodnošću, jedina je šansa za uspeh i dete. Zato je vrlo bitno da se što pre nastave procedure lečenja, da parovi što manje čekaju ali i da se kriterijumi za lečenje neplodnosti o trošku RFZO-a poboljšaju, te i da donacija reproduktivnih ćelija i embriona postane dostupna u Srbiji, ali i da se omogući veći broj finansiranih postupaka svima kojima je vantelesna oplodnja jedini način da postanu roditelji.
N. K.

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa