21. maj 2020.21. maj 2020.
Odata pošta i obnovljeno sećanje
ODRŽANI DANI JANKA VESELINOVIĆA U GLOGOVCU

Odata pošta i obnovljeno sećanje

Korona virus je doprineo da umetnički program bude znatno kraći uz poštovanje mera opreza
Generalno uzevši Janko Veselinović nije zaboravljen u svojoj Mačvi, koju je mnogo voleo i zadužio. Odavanje počasti i prigodan kulturno umetnički program, održan je prošle nedelje, šestu godinu za redom u Glogovcu uz poštovanje mera opreza, zbog delovanja korona virusa. Ovom prilikom obeležen je i Dan seoske osnovne škole, koja je ustvari odeljenje istoimene (“Janko Veselinović”) u obližnjoj Crnoj Bari.
Kraj spomen obeležja( grobnica) Veselinovića u seoskom groblju, gde su sahranjeni Janko, njegov otac i majka, supruga i braća, sveštenici Crkvene opštine Bogatić držali su opelo, a položeni su venci i odata pošta.
Kraći kulturno-umetnički program u seoskoj školi sastojao se iz čitanja delova Jankovih proznih radova, recitacije o Mačvi Dejana Nikolića i pesama koje je znameniti književnik voleo.
Nastupili su glumac amater Branislav Ković, muška pevačke grupa “Drina” iz Badovinaca, izvorna pevačka grupa Folklornog ansambla “Đido” uz muzičku pratnju na harmonici Zorana Puzića iz Bogatića, mladi svestrani umetnik Mladen Đurđević, a čitav, sažeti program uobličio je direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić Miloš Simić.
Tako su se prisutni (ograničen broj) još jednom podsetili na školske dane znamenitog književnika, njegov boravak i rad u Koceljevi, potom Skadarliji, boemskoj četvrti Beograda i uopšte kratkom, ali burnom životu Janka Veselinovića.
Uobičajeni književni konkurs, njemu posvećen, za najbolji istorijski roman, koji su pokrenuli Udruženje književnika Srbije i opština Bogatić, samo je odložen, kao i proglašenje pobednika, a sve zbog novonastalih problema oko korona virusa.
Posebno je ukazano na veličanstveni doprinos Janka Veselinovića, koji je rezultirao objavljivanjem romana “Hajduk Stanko”, čime se definitivno učvrstio na tronu najznačajnijih srpskih književnika, tog doba. Nije izostalo sećanje i na druga njegova dela koja se značajno doprinela utemeljenju srpske države i pripovedanju o selu.
Naravno nije mogao biti zaobiđen i odlazak velikog književnika, kada se u Glogovac sjatilo oko 5.000 ljudi, među kojima su bili tada najpoznatiji srpski književnici, ali i mnogi Jankovi seljani i đaci. Tada je, na Jankovoj sahrani, kažu cela Mačva plakala, a kao eho odzvanjale Matoševe (hrvatski pisac) reči, kraj odra velikog prijatelja: Tebi, dragi moj čiča Janko, laka bila, zemlja pradedovska. Kako mora da te pamti tvoja Mačva, kad te ne mogu zaboraviti ja, kome si dao parče hleba i parče duše?
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa