21. maj 2020.21. maj 2020.
ISTORIJA DUGA  181 GODINU
OPŠTINA KOCELjEVA NASTALA JE
1.MAJA 1839.GODINE U MESARCIMA

ISTORIJA DUGA 181 GODINU

Srez Posavsko-Tamnavski činile su 22 opštine koje su osnovane 1. maja 1839-e godine u selu Mesarci. Nekoliko tamnavskih opština ulazilo je u sastav sreza poput gradojevićske, kako su je tada nazivali, a činila su je sela Gradojević, Mrovska, Kaona i Ćukovine. Njen prvi predsednik bio je kmet Vasilije Petrović iz Gradojevića
Početkom 1839-e, na osnovu uredbe Ustava iz prethodne godine, u severozapadnoj Srbiji formirano je Okružje šabačko sa sedištem u Šapcu, a činila su ga tri sreza Mačvanski, Pocerski i Posavsko-Tamnavski, formiran administrativnim spajanjem dve prethodne kapetanije Posavske i Tamnavske a njegovo prvo sedište bilo je u selu Svileuva.
Srez Posavsko-Tamnavski činile su 22 opštine koje su osnovane 1. maja 1839-e godine u selu Mesarci. Nekoliko tamnavskih opština ulazilo je u sastav sreza poput gradojevićske, kako su je tada nazivali, a činila su je sela Gradojević, Mrovska, Kaona i Ćukovine. Njen prvi predsednik bio je kmet Vasilije Petrović iz Gradojevića.
Takođe, i crniljevska sa sedištem u današnjem Donjem Crniljevu, u čiji sastav su ulazila sela Crniljevo i Galović a prvi čovek na njenom čelu bio je kmet Aleksa Cvejić.
U sastavu sreza našla se i kamenička opština koju su činila sela Kamenica, Goločelo i Kozarica a prvi predsednik bio je kmet Ilija Jovanović.
Među opštinama bila je i ljutička, u čijem sastavu su bila sela Ljutice, Subotica i Mali Bošnjak, a ostalo je zabeleženo da je prvi predsednik ove opštine bio kmet Isailo Jakovljević iz Ljutica.
Prvi predsednik koceljevske opštine, kako je napisano na izvornoj fotografiji, je bio Vićentije Paunović a ovu administrativnu jedinicu činila su sela Koceljeva i Bresnica.
Bošnjačka opština, sa sedištem u tadašnjem Velikom Bošnjaku, a današnjem Draginju, sastojala se iz sela Veliki Bošnjak i Brdarica, a njen prvi predsednik bio je kmet Stevan Tomić.
U istoriji je ostalo zabeleženo da je prvi čovek svileuvske opštine, koju je činilo samo selo Svileuva, jedno od teritorijalno najvećih u Srbiji, kmet Baja Lazarević.
U to vreme sela Batalage, Družetić i Zukve, koje se danas nalaze u sastavu opštine Koceljeva, pripadala su drugim srezovima a tek se od pre šest decenija nalaze u sastavu ove lokalne samouprave.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa