21. maj 2020.21. maj 2020.
POMOĆ ZA NAROD I SRPSKE SVETINjE
HO “SVI ZA KOSMET” POKRENULA NOVU SMS AKCIJU

POMOĆ ZA NAROD I SRPSKE SVETINjE

Uprkos poteškoćama izazvanim epidemijom koronavirusa HO “Svi za Kosmet” uspela je da realizuje najveći deo Vaskršnje akcije za pomoć srpskom življu. Plan je bio da se pomogne deset porodica sa Kosova i podrži rad narodnih kuhinja sa preko dve hiljade korisnika
U okviru akcije “Pomozi socijalno ugrožene kategorije na Kosovu i Metohiji”, humanitarna organizacija “Svi za Kosmet” pokrenula je SMS broj u cilju prikupljanja pomoći za narod i srpske svetinje.
Svi građani koji ukucaju broj 1 i pošalju na 4030 doniraće sto dinara za borbu protiv siromaštva u našoj južnoj pokrajini.
–U trenutnoj situacija, kada je kretanje ograničeno, a naša organizacija u nemogućnosti da organizuje humanitarne turnire “Igrajmo za Kosmet” i hodočasnička putovanja, na kojima se inače prikuplja pomoć za naš narod i svetinje na Kosmetu, SMS broj je idealan način da svako ko želi može i da pomogne- navode u ovoj organizaciji.
Prema rečima Marka Jelića ovo je prvi put da se na ovaj način organizuje prikupljanje pomoći.
–Dogovorili smo se sa operaterima da to traje šest meseci, pa se nadamo da ćemo nakon tog vremena produžiti akciju. U akciju su se uključile brojne poznate ličnosti, glumci i sportisti. Mislim da se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji su spremni da pomognu ugroženim ljudima na KiM, da sve češće imamo sluha za njihove probleme i postajemo svesniji situacije u kojoj se oni nalaze- ocenio je Marko Jelić iz Koceljeve koji svakog meseca odlazi u južnu srpsku pokrajinu.
Ambasadorka akcije je olimpijska tekvondo šampionka Milica Mandić koja je prilikom obilaska manastira na KiM sa ovom humanitarnom organizacijom uvidela da ima mnogo siromašnih i da je našem narodu pomoć preko potrebna.
Uprkos poteškoćama izazvanim epidemijom koronavirusa HO “Svi za Kosmet” uspela je da realizuje najveći deo Vaskršnje akcije za pomoć srpskom življu. Plan je bio da se pomogne deset porodica sa Kosova i podrži rad narodnih kuhinja sa preko dve hiljade korisnika.
–Zahvaljujući ovoj akciji uspeli smo da pomognemo 11 porodica u našoj južnoj pokrajini. Osim toga u saradnji sa kompanijom “Mocart”donirali smo deset hiljada evra Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici a u saradnji sa fondacijom “Delije” učestvovali smo u kupovini respiratora, takođe u ovoj bolnici. Značajna je i saradnja sa “Mlekarom Šabac” zahvaljujući kojoj ćemo obezbediti pakete za socijalno ugrožene porodice u enklavama- rekao je Jelić.
On je najavio i početak Vidovdanske akcije čiji je cilj da se prikupi pomoć za više od deset porodica kao i i crkvu Bogorodice Ljeviške u centru Prizrena, koja je devastirana i paljena u martovskom pogromu.
–Pozvao bih sve one koji na bilo koji način mogu da učestvuju da nam se priključe a sve informacije kao i brojeve računa mogu pronaći na sajtu szkizvestaj.info kao i na društvenim mrežama instagram i fejsbuk- poručio je Marko, mladi humanitarac i jedan od inicijatora i organizatora praznične akcije za prikupljanje novogodišnjih paketića za decu Kosova.
Do sada je ova akcija realizovana pet puta i iz godine u godinu sve je više donatora. U okviru poslednje akcije prikupljeno je 7,3 hiljade paketića koji su podeljeni u svakom mestu na Kosovu i Metohiji. Zahvaljujući humanitarcima i donatorima, Deda Mraz je stigao i do najudaljenijih planinskih sela sa srpskim življem.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa