21. maj 2020.21. maj 2020.
PUTNO OSIGURANjE ZA BORAVAK U INOSTRANSTVO

Polisa ne pokriva koronu

Putno osiguranje generalno ne pokriva epidemije, pandemije, elementarne nepogode, zemljotres, cunami, ratna stanja, vanredne situacije, demonstracije, lečenje hroničnih bolesti...
Bez obzira na činjenicu da smo se u velikoj meri opustili kada je koronavirus u pitanju, mnoge stvari u našoj svakodnevici neće biti iste. Jedna od njih je, svakako, i putovanje u inostranstvo.
Ono što je sigurno, za sada, u velikoj meri, svaki odlazak u inostranstvo predstavlja trešku misiju. Što zbog testiranja po izlasku i po ulasku, što zbog plaćanja testova. Na sve to treba dodati i putno osiguranje.
Obično polisa putnog osiguranja pokriva bolničko i vanbolničko lečenje za vreme boravka u inostranstvu nastalo usled nesrećnog slučaja ili iznenadne bolesti. Standardni paketi putnog osiguranja, pokrivaju troškove lečenja u inostranstvu do iznosa od oko 30.000 evra. Izuzetak su epidemije i pandemije proglašene na teritoriji na kojoj korisnik osiguranja boravi. Putno osiguranje generalno ne pokriva epidemije, pandemije, elementarne nepogode, zemljotres, cunami, ratna stanja, vanredne situacije, demonstracije, lečenje hroničnih bolesti...
Dakle, polisa putnog osiguranja ne pokriva lečenje ukoliko se utvrdi da je klijent oboleo od korona virusa. Razlog tome je taj da se u tom slučaju zdravstveni tretman obavlja u skladu sa zdravstvenim protokolom zemlje u kojoj osiguranik boravi. To znači da nadležna država u skladu sa svojim protokolima propisuje smeštaj i lečenje obolelih i sama snosi troškove lečenja obolelih od virusa COVID -19. Za sve druge medicinske usluge, polisa putnog osiguranja može se regularno koristiti na teritoriji za koju je namenjena.
Prema informacija do koji je došao Glas Podrinja, za sada se ne izdaju polise zdravstvenog osiguranja za putovanje u inostranstvo, jer tih putovanja gotovo da i nema. Kada je reč o ranije izdatim polisama, ona važe, a li ne podrazumevaju nadoknadu troškova za lečenje od koronavirusa.
U situacija svetski proglašene pandemije, osiguravajuća društva ne osiguravaju svoje korisnike za lečenje od bolesti za koju je proglašena epidemija. Tako je i slučaj sa koronavirusom.
- Konkretno kada je reč o koronavirusu, ako naš klijent prilikom boravka u inostranstvu bude zaražen Kovidom 19, polisa osiguranja pokriće troškove ispitivanja, dijagnostikovanja i drugih neophodnih medicinskih tretmana dok se ne dijagnostikuje korona virus. Nakon toga obaveze osiguranja po tom pokriću prestaju - rečeno nam je u jednom osiguravajućem društvu.
Dalja sudbina obolelog je da lečenje od Kovida 19 mora da nastavi u državnim bolnicama u Srbiji, jer kod nas privatne klinike nisu predviđene za lečenje od koronavirusa.
Ono što međutim daje nadu da će se situacija sa putnim osiguranje popraviti jeste najava o daljem ublažavanju mera protiv pandemije na svetskom nivou.
- Sigurno da će mere koje su predviđene za putovanja između država još neko vreme ostati na snazi, ali od 1. ili 15. jula možemo da očekujemo liberalizaciju putovanja. Kada se to ne bi desilo, mogli bismo slobodno da kažem da je korona uništila turizam na globalnom planu. Moguće je da, usled potpune relaksacije sa stanjem epidemije u Evropi, i osiguravajuća društva vremenom, u okviru svojih polisa, pokriju i lečenje od korone - rečeno nam je u jedom od osiguravajućih društava.


Interesovanje gotovo ne postoji
Interesovanje za kupovinu putnog osiguranja gotovo da i ne postoji. Izuzetno mali broj građana uopšte i može putuje u inostranstvo, zbog čega trenutno nema potrebe za ovim osiguranjem. Granice se tek otvaraju. Interesantno je da oni i koji se iz nekog razloga odluče na put kupuju putno osiguranje sa dužim trajanjem.

N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa