21. maj 2020.21. maj 2020.
Automatski  protivgradni  kišobran
ODBRANA OD GRADA

Automatski protivgradni kišobran

U okviru priprema za ovogodišnju sezonu odbrane od grada, koja traje od 15.04. do 15. 10. 2020. godine, Radarski centar u Valjevu je preduzeo uobičajene mere provere tehnike i opreme. U toku ove sezone je pripremljena nova tehnologija kod ispaljivanja protivgradnih raketa.
-Prošle godine je na teritoriji Radarskog centra Valjevo instaliran sistem od 99 automatskih daljinskih lansernih stanica ( ADLS) koji će se aktivirati preko sistema linkova iz Valjeva. Ovaj sistem isključuje angažovanje strelaca što smanjuje troškove za njihovo opremanje, lekarske preglede, održavanje seminara i naknada za njihov rad od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda i lokalnih samouprava, kaže Zlatko Lacković, šef Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštine Bogatić.
U prošloj sezoni, zbog uhodavanja automatskog sistema, angažovani su i strelci na ovim lansernim stanicama, gde nisu instalirani automatski lanseri. Tako je bilo paralelno sadejstvo automatskih lansera i strelaca.
Ove godine nisu održavani seminari sa strelcima i nisu vršeni lekarski pregledi strelaca, jer se u potpunosti prelazi na automatski sistem odbrane od grada.
Radnici Radarskog centra Valjevo će puniti automatske lansere sa protivgradnim raketama i po potrebi, posle dejstava, dopunjavaće ih.
Na teritoriji opštine Bogatić instalirano je osam automatskih daljinskih lansernih stanica. To je upola manje nego stare lansirne stanice sa strelcima, ali to je zbog toga što je nova mreža projektovana na osnovu većeg dometa protivgradnih raketa. Tako da ova nova mreža automatskih daljinskih lansirnih stanica u potpunosti pokriva celu teritoriju opštine Bogatić kao što su pokrivale i stare lansirne stanice sa strelcima.
Prema planu, napunjeno je maksimalnih devet protivgradnih raketa po automatskom lanseru. Svi automatski lanseri su istog tipa i imaju po devet cevi za lansiranje.
Za sada nije bilo dejstava na teritoriji opštine Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa