21. maj 2020.21. maj 2020.
MAČVA OSTAJE U ELITI
FUDBAL: SUPER LIGA

MAČVA OSTAJE U ELITI

Proširena liga na 20 klubova. Niko neće u niži rang, a pristižu četiri nova člana iz Prve lige. Od maja 2021. skraćivanje lige. Nova pravila po pitanju mladih igrača

MAČVA će i četvrtu uzastopnu sezonu nastupati u Super ligi. Spas je potvrđen odlukom Zajednice superligaša, naravno, ne direktno opredeljenoj ka Mačvi, već odlukom da se najviši rang našeg fudbala maksimalno proširi i da ga naredne sezone čini 20 ekipa. Po toj odluci niko neće u niži rang, a četiri prvoligaša će među najbolje. Logično, četiri prvoplasirana prvoligaša će imati pravo za nastup među najboljima, ali ukoliko ne ispunjava uslove, može da odustane, a onda neće, po automatizmu peti zameniti ili imati pravo da popuni upražnjeno mesto, već... (pogledajte tekst u zaglavlju). Dakle, Super liga će brojati u sezoni 2020/21. jednako klubova koliko i Španija, Engleska, Italija, Francuska, a dva više od Nemačke lige. U odnosu na broj stanovnika, biće jedna od najglomaznijih elitnih liga Evrope.
Odluka o odigravanju preostala četiri prvenstvena kola ostaje, samo što će takmičarski značaj za većinu klubova biti minimalan ili nikakav. Vojvodina će pokušati da ugrozi Partizan na drugoj poziciji, dele ih tri boda, jednako kao i TSC i Čukarički. Ovaj drugi duel je još važniji i jedini suštinski važan, jer će jedan tim u Evropu. Ostali klubovi igraju za prestiž krajem maja i u dobrom delu juna.
Predviđen je dvokružni bod sistem, 38 kola. Odmah narednog maja će uslediti skraćivanje lige, a postoje dve solucije. Jedna je da odmah Super ligu napusti šest najslabijih ekipa kako bi od 2021. ponovo bilo 16 ekipa ili postepeno smanjivanje, gde bi se najpre smanjio broj na 18 timova, eliminacijom četiri kluba, a od 2022/2023. na 16 klubova.
Četiri preostala meča Mačvi bi mogla da posluže treneru Draganu Aničići i rukovodstvu kao još jedan filter o igračima koji mogu ili ne mogu da zadovolje zahteve najvišeg ranga, dok najvažniji deo sezone će biti prelazni rok. U narednoj sezoni će veći broj timova u niži rang i jasno je da Šapčani više ne smeju biti u situaciji u kojoj su se našli ove sezone.
Na snagu će stupiti još jedno pravilo naredne sezone. Svaka ekipa će u startnoj postavi morati da ima najmanje dva igrača mlađa od 21 godine i oni moraju biti u sastavu bar do kraja prvog poluvremena. Moguće su i modifikacije najvećeg dozvoljenog broja stranaca u ekipi.

Slučaj Smederevo
Iako je odlučeno da nema ispadanja u niži rang iz prve dve lige u Srbiji, jedan tim će ipak morati među srpskoligaše i to SMEDEREVO. Tokom sezone Smederevci i novosadski „Kabel“ kažnjeni su oduzimanjem deset bodova zbog nameštanja utakmica, ali i nedavnom odlukom da ne mogu koristiti beneficije proširenja za plasman u viši rang ili spas u postojećem. Ukratko, Smederevci za opstanak moraju da nadoknade minus devet u poslednja četiri kola i zauzmu bar 12. mesto što je samo u teoriji moguće. Da nije bilo oduzimanja oni bi bili na 11. mestu, a Kabel na prvom.
Smederevo u nižem rangu ima i dalje implikacije, jer će teritorijalno pripasti zapadnoj grupi, što znači još jedan tim u nižem rangu po tabeli SLZ aktuelnoj, proglašenoj kao konačna.


Brojnija Prva liga
Predlog Zajednice superligaša i prvoligaša je da i Prva liga Srbije u narednoj sezoni broji 18 ekipa, uz takođe dvokružni bod sistem, 34 kola. Četiri ekipe će u viši rang, stižu „zamene“ iz četiri grupe Srpske lige i ostaje pitanje o još dva člana. Možda je to šansa za vicešampione prekinutih liga trećeg ranga: Slogu iz Požege, Budućnost Popovac, Bačku 1901 iz Subotice i Zvezdaru? Možda u ovom slučaju bude primenjena i mogućnost koju je nedavno usvojio FSS (tekst gore).
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa