21. maj 2020.21. maj 2020.
PROŠIRENjE, BARAŽ,  DEPOZIT
RUKOMET: AKTUELNOSTI

PROŠIRENjE, BARAŽ, DEPOZIT

Super liga popunjena sa 16 klubova, podeljenih u dve grupe. Ostaju upražnjena mesta u svakom rangu, izvestan baraž, ali mesto u njemu ne donosi plasman. Datum zavisi o odluke o javnim skupovima
Rukometna sezona je poništena, nema šampiona, nema tima koji će u niži rang(ove), a neposredno pred start naredne sezone biće odigran završni turnir Kupa Srbije, te će jedan od dva trofeja predviđena za sezonu 2019/20. biti dodeljen. Ipak, ovo je samo deo najvažnijih odluka, jer iako je poništena sezona, u nižim rangovima nije sprečen napredak, ali će princip popune biti specifičan. Ipak, krenimo redom.
U Super ligi za rukometaše, koja je do sada brojala 14 klubova (12 plus dva koja se priključuju u plej ofu, a pre toga nastupaju u SEHA ligi), u sledećoj sezoni biće čak 16 ekipa, a kako kalendar ne bi bio preopterećen, one će biti podeljene u dva grupe sa po osam klubova. Rukovodstvo METALOPLASTIKE protivi se ovakvoj odluci.
„RK “Metaloplastika” se principijalno protivi takvoj odluci. Naime, na početku prethodne sezone smo se u okviru institucije lige, dogovorili i doneli odluku o načinu i modelu takmičenja za ovu sezonu. Dogovorima su prisustvovali svi superligaški klubovi, organi Arkus lige i predsednik RSSa. Za Metaloplastiku jedino prihvatljivo je da se u okviru Arkus lige sada razgovara o modelu takmičenja za sezonu 2021/2022, godinu dana unapred, jer je to jedino ispravno i u skladu sa zakonom.“ istaknuto je na zvaničnoj stranici „plavih“.
Kod dama će takođe biti dva kluba više, umesto deset, biće ih 12. Ukratko, otvorena su po dva slobodna mesta u eliti i u njihovoj popuni je „specifičnost“. Prema odlukama koje je usvojio Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije (RSS), upražnjena mesta u Super ligi, ali i nižim rangovima, ne popunjavaju automatski ekipe koje su zauzele najbolje pozicije u nižem rangu. Naime, upražnjena mesta su poput konkursa, gde se zainteresovane ekipe javljaju sa idejom popune. Ukoliko ih bude više od jedne, sledi baraž, a pravo imaju baš SVI timovi koji su igrali u neposredno nižem rangu u prekinutoj sezoni. Naravno, osim želje za nastupom u baražu za popunu višeg ranga, klubovi su obavezni da uplate depozit kao garant nastupa u baražu, koji će biti vraćen prvog radnog dana po završetku baraža. Zainteresovi za pokušaj plasmana u Super A ligu mora izdvojiti 400.000 dinara. Isti princip, uz manje depozite predviđen je i u drugim rangovima.
Iako ekipa MAČVE iz Bogatića, jedan od najboljih timova Super B lige i jedan od kandidata za najviši rang na početku sezone, ima, kao i svi drugi klubovi pravo nastupa u baražu, u redovima Bogatinaca nisu zainteresovani da na ovaj način izbore plasman među najbolje već ovog leta.
-Od osnivanja kluba se trudimo da funkcionišemo na najisplativiji način, da Mačva bude stabilan klub i to smo uvek uspevali. U ovom trenutku nemamo dugovanja i nastup u baražu i sve što ishodi prouzrokovalo bi velike troškove, one koje uzročno-posledično mogu ugroziti i egzistenciju kluba. Istovremeno, baraž mora biti organizovan tokom leta, gde su potencijalno visoke temperature, a igrači neće imati dovoljno vremena za trening, te je i rizik preveliki od povreda. U petak imamo sastanak sa trenutnim igračkim kadrom i već sada pravimo planove da naredne sezone, u Super B ligi, ponovo napadnemo najviši rang – rekao je predsednik kluba Miša Stanić.
Šabačka METALOPLASTIKA i definitivno je dobila pravo nastupa, odnosno prijave za SEHA ligu i u narednoj sezoni, zajedno sa Vojvodinom, jer se mesta u ovom takmičenju, kao i kupovima pod okriljem EHF, dodeljuju na osnovu plasmana po završetku sezone 2018/19 (tabelu možete videti na ovoj strani).

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa