28. maj 2020.28. maj 2020.
Pocersko “blago”  na trpezama Rusa
FESTIVAL JAGODA U CULjKOVIĆU

Pocersko “blago” na trpezama Rusa

Na dostojanstven način prezentovali proizvod od koga uz pomoć grada Šapca i predan sopstveni rad živi sve veći broj meštana. Najlepši štand proizvođača Zorana Ninkovića iz Bogosavca
Drugi Festival jagoda, održan prošle nedelje u Culjkoviću, okupio je u centru ovog sela, nedaleko od Šapca veći broj domaćih proizvođača jagoda, njihovih kolega iz okoline i drugih znatiželjnika. Jagoda i proizvodi od nje zauzimali su centralna mesta na lepo uređenim štandovima proizvođača. Izveden je i ukusno pripremljen kulturno-umetnički program u kome su nastupili mališani iz Culjkovića i okolnih sela. Održano je i više takmičenja vezanih za ovo ukusno voće, a u centralnom, za izbor najlepšeg štanda Festivala, pobedio je proizvođač Zoran Ninković iz Bogosavca.
On jagode gaji na dve dobro pripremljene njive u ukupnoj površini od jednog hektara. Najviše je poveo računa oko izbora kvalitetnog rasada, potom primene valjanih agrotehničkih mera, što je uz predan rad dalo veoma dobre rezultate, kako u kvalitetu, tako i količini ubrane jagode. Kao i većina drugih kolega iz susednog Culjkovića, svoj proizvod prodao je najviše trgovcima iz Rusije.
- Ovo što sam do sada plasirao (oko sedam tona ) stiglo je na vreme i zadovoljan sam zaradom, bez obzira na veliki uloženi rad oko ove zahtevne proizvodnje, koja je u našem kraju sve prihvatljivija. Najveći deo kupili su trgovci iz Rusije. To je sorta jagode kler. Veoma dobro se pokazala kod nas u Pocerini. Utovar u hladnjače-kamione, obavili smo na njivi i kupci, su veoma zadovoljni našom robom, kaže Ninković, koji je od organizatora ( Grad Šabac, Tutistička organizacija Grada i mesna zajednica Culjković ) dobio prigodnu nagradu. Do kraja berbe jagoda, koja traje mesec i po sa oko jednog hektara na dve njive očekuje ukupno 10 tona jagoda, što je kaže nešto manje nego prošle godine zbog vremenskih prilika.
Na prvom štandu, član organizacionog odbora Festivala Radenko Marković iz Culjkovića kaže da su jagode svojevrstan brend u Culjkoviću. Ideja o pokretanju Festivala stara je 10 godina, a realizuje se s namerom da promoviše jagodu od koje u ovom kraju živi dosta domaćinstava. Tako on i kolega Slobodan Jovanović, promovišu jagode iz zasada Darka Stanarčevića, koji ih proizvodi već pet godina, a ove ima pola hektara i veoma je zadovoljan ostvarenom zaradom.
- Jeste da proizvodnja puno košta ali ostvari se zarada i ako se dobro uradi prvi plodovi stižu početkom maja, a taj nam je novac veoma značajan, dodaje Stanarčević.
Izvedeni kulturno- umetnički program uz brojna takmičenja, ispred zgrade škole u centru Culjkovića, privukao je posebnu pažnju brojnih gostiju. Među njima bio je i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić sa kandidatkinjom za gradonačelnicu Šapca na predstojećim izborima Jelenom Milošević. Obilazeći štandove uz lepe želje i čestitke izlagačima, Pajić je podsetio na podršku koju je Grad učinio i čini za proizvođače jagoda u Pocerini, a predsednik Turističke organizacije Grada Srđan Mitrašinović je poručio da Šabac na ovaj način dobija jednu zanimljivu manifestaciju sličnu onoj u Lipolistu.

Ovaj kraj zaslužuje da se festival održi, jer znamo da su Pocerci vredni i najveći proizvođači jagoda. Grad im je u proteklom periodu pomogao da se uvećaju zasadi i obim proizvodnje, pa da na kraju sezone branja pokažu kvalitet koji imaju, da ugoste mnogobrojne goste i da s pravom mnoge koji dođu iz drugih krajeva nauče kako se uzgaja dobra jagoda- kazao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa